Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Η ασφά­λεια έχει αλ­λά­ξει ρι­ζι­κά. Η πα­λιά δι­ά­κρι­ση με­τα­ξύ άμυ­νας και δη­μό­σι­ας τά­ξης δεν ισχύει σή­με­ρα. Ο άν­θρω­πος βρί­σκε­ται άλ­λω­στε στο επί­κε­ντρο της ανα­ζή­τη­σης ασφά­λει­ας.




Οι νέ­ες, αλ­λά και οι ανα­δυ­ό­με­νες απει­λές ασφά­λει­ας, κα­θώς και οι προ­κλή­σεις σε δι­ε­θνές επί­πε­δο λει­τουρ­γούν σαν μια γραμ­μή που ενώ­νει τις πα­γκό­σμι­ες απει­λές, όπως είναι η κλι­μα­τι­κή κρί­ση, με τον άν­θρω­πο ως άτο­μο, την αν­θρώ­πι­νη ασφά­λεια. Στην επο­χή των κρί­σε­ων η έν­νοια της προ­στα­σί­ας απο­κτά νέο πε­ρι­ε­χό­με­νο, κα­θο­ρί­ζο­ντας και τον σχε­δι­α­σμό ασφά­λει­ας.

Η πο­λι­τι­κή ασφά­λει­ας στην Ελ­λά­δα είναι κα­τα­κερ­μα­τι­σμέ­νη, απο­σπα­σμα­τι­κή και πολ­λές φο­ρές ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κή. Το ίδιο το Κοι­νω­νι­κό Συμ­βό­λαιο για την ασφά­λεια αμ­φι­σβη­τεί­ται ακό­μη και από κόμ­μα­τα που εκ­προ­σω­πού­νται στο Κοι­νο­βού­λιο. Η Ελ­λά­δα είναι μία χώ­ρα όπου το 2024 συ­ζη­τού­με για τον εκ­δη­μο­κρα­τι­σμό των Σω­μά­των Ασφα­λεί­ας και όχι τη με­ταρ­ρύθ­μι­ση του το­μέα εσω­τε­ρι­κής ασφά­λει­ας. Πώς μπο­ρεί λοι­πόν να εξε­λι­χθεί η Ελ­λά­δα σε ένα σύγ­χρο­νο Κρά­τος Εθνι­κής Ασφά­λει­ας; Τι πρέ­πει να πε­ρι­λαμ­βά­νει το νέο Κοι­νω­νι­κό Συμ­βό­λαιο για την Ασφά­λεια; Αυτά είναι τα δύο κε­ντρι­κά ερω­τή­μα­τα στα οποία προ­σπα­θεί να απα­ντή­σει το βι­βλίο.



Ο Δρ. Τρι­α­ντά­φυλ­λος Κα­ρα­τρά­ντος γεν­νή­θη­κε στην Αθή­να το Νο­έμ­βριο του 1982 και κα­τά­γε­ται από την Ατα­λά­ντη Φθι­ώ­τι­δας. Είναι δι­ε­θνο­λό­γος με ειδι­κό­τη­τα στην ευρω­πα­ϊ­κή ασφά­λεια και στις νέ­ες απει­λές και ειδι­κό­τε­ρα στην ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση που οδη­γεί στον βί­αιο εξ­τρε­μι­σμό και στην τρο­μο­κρα­τία και δι­δά­κτωρ Ευρω­πα­ϊ­κής ασφά­λει­ας και νέ­ων απει­λών του Πα­νε­πι­στη­μίου Αιγαίου. Είναι Κύ­ρι­ος Ερευ­νη­τής σε ζη­τή­μα­τα Ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σης, Τρο­μο­κρα­τί­ας, Μο­ντέ­λα Αστυ­νό­μευ­σης, Ασφά­λεια και Εξω­τε­ρι­κή Πο­λι­τι­κή στο Ελ­λη­νι­κό Ίδρυ­μα Ευρω­πα­ϊ­κής και Εξω­τε­ρι­κής Πο­λι­τι­κής (ΕΛΙ­Α­ΜΕΠ). Το Σε­πτέμ­βριο του 2021, με από­φα­ση της Ευρω­πα­ϊ­κής Επι­τρο­πής, ορί­στη­κε μέ­λος της Συμ­βου­λευ­τι­κής Ομά­δας Ερευ­νη­τών Υψη­λού Επι­πέ­δου (Advisory Board of Researchers) για την έρευ­να και την εξέ­λι­ξη της πο­λι­τι­κής για την πρό­λη­ψη της ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σης και την αντι­με­τώ­πι­ση του βί­αιου εξ­τρε­μι­σμού που δη­μι­ούρ­γη­σε το Δί­κτυο Ευαι­σθη­το­ποί­η­σης για τη Ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση- Υπο­στή­ρι­ξη Πο­λι­τι­κής της Ευρω­πα­ϊ­κής Επι­τρο­πής. Από τον Σε­πτέμ­βριο του 2023 έχει ορι­στεί Εθνι­κό Εκ­πρό­σω­πος στο High Level Risk Forum του ΟΟ­ΣΑ. Τον Ιού­λιο του 2019 μέ­χρι τον Αύγου­στο του 2021 δι­ε­τέ­λε­σε Σύμ­βου­λος Πο­λι­τι­κής Ασφά­λει­ας του Υπουρ­γού Προ­στα­σί­ας του Πο­λί­τη, ενώ από τον Σε­πτέμ­βριο του 2021 είναι Σύμ­βου­λος Πο­λι­τι­κών Ασφά­λει­ας του Υπουρ­γού Επι­κρα­τεί­ας. Έχει εκ­δώ­σει δύο βι­βλία από τις Εκ­δό­σεις Επί­κε­ντρο και έχει επι­με­λη­θεί ένα με τους Βα­σί­λη Βαμ­βα­κά και Πα­να­γή Πα­να­γι­ω­τό­που­λο, ενώ έχει συμ­με­τά­σχει με εβδο­μή­ντα πέ­ντε (75) κε­φά­λαια σε συλ­λο­γι­κούς τό­μους και πε­ρι­ο­δι­κές επι­θε­ω­ρή­σεις στην Ελ­λά­δα και στο εξω­τε­ρι­κό.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου