Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Νίκος Πενταφράγκας ο Ορεστιαδίτης ταξιδιωτικός πράκτορας της Πειραιώς, ο ενεργός παράγοντας της εβρίτικης παροικίας της Αθήνας και της Οργάνωσης Ετεροδημοτών της Ν.Δ.!

Από εκδήλωση του Συλλόγου Ορεστιαδιτών Αθήνας!

Από το βιβλίο του Τάκη Τσονίδη "Η Ορεστιάδα μας"!
Με φόντο "ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ" στη Νέα Ορεστιάδα τη δεκαετία του 1950!

ΑΝΤΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ

ΕΦΥΓΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΕΝΤΑΦΡΑΓΚΑΣ

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕΛΗ

ΤΗΣ ΕΒΡΙΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Έφυγε πριν μερικούς μήνες ο Νίκος Πενταφράγκας ένα από τα δραστήρια μέλη τους Εβρίτικης παροικίας της Αθήνας. Για πολλά χρόνια το ταξιδιωτικό πρακτορείο του επί της Οδού Πειραιώς, λίγο κάτω από την Πλατεία Ομονοίας, ήταν ένα σταθερό σημείο συνάντησης και επικοινωνίας των Εβριτών. Ήταν ένας κόμβος ενημέρωσης και πληροφόρησης. Εκεί έφταναν τα νέα από τον Έβρο σε καθημερινή βάση. Ο κάθε επισκέπτης έφερνε τα δικά του νέα κι έπαιρνε τις πληροφορίες των άλλων για να τις μεταφέρει σε ένα ευρύτερο κύκλο συμπατριωτών. Ο Νίκος Πενταφράγκας για δεκαετίες δραστηριοποιήθηκε στα σωματεία της Εβρίτικης εσωτερικής διασποράς. Στο Σύλλογο καταγόμενων εκ του νομού Έβρου «Ο ΕΒΡΟΣ». Στο Σύλλογο Ορεστιαδιτών. Στην Πανθρακική Ομοσπονδία Νότιας Ελλάδας. Διατηρούσε τους δεσμούς του με την Ορεστιάδα, τους φίλους και τους γνωστούς του ενώ με την πρώτη ευκαιρία ερχόταν για επίσκεψη στον γενέθλιο τόπο για να φουντώσουν οι θύμησες για τις κοινές εμπειρίες και βιώματα σε δύσκολους καιρούς. Όλοι όσοι τον γνώρισαν, διέκριναν ένα άνθρωπο συνδεδεμένο με τη γενέτειρα και τους ανθρώπους της, στους οποίους εκδήλωσε με κάθε τρόπο τη βοήθεια και την υποστήριξή του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Αττικής που τον σκέπασε για να τον κρατήσει εκεί για πάντα.

.........................................................................................................................................................'Είχε δημοσιευτεί στον "Βορέα"(τεύχος 50) τον Αύγουστο 2009, πριν 15 χρόνια, στο αφιέρωμα για τον αδελφό του Δημήτρη Πενταφράγκα, τον φαρμακοβιομήχανο και συν-ιδρυτή της φαρμακοβιομηχανίας ΕΛΠΕΝ!




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου