ΤΟ 2009
ΕΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
· Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης
· Τμήμα Δασολογίας, Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων
· Τμήμα Διαιτολογίας και Επιστήμης των Τροφίμων
Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση των δυο τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, Δασολογίας –Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην πόλη της Νέας Ορεστιάδας. Είναι ένα σημαντικό γεγονός, μια επέτειος-ορόσημο, η οποία θα πρέπει να σηματοδοτήσει έναν ευρύτερο διάλογο και μια ανοιχτή διαδικασία διαβούλευσης μεταξύ των φορέων της τοπικής κοινωνία και της πανεπιστημιακής κοινότητας για το μέλλον της τέταρτης έδρας και το σχεδιασμό διεύρυνσης, επέκτασης και ανάπτυξης του κορυφαίου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θράκης στη Νέα Ορεστιάδα.
Είναι μια ευκαιρία για ένα δημιουργικό απολογισμό και μια ανοιχτή συζήτηση, η οποία θα θέσει ένα πλαίσιο διαρκούς και ολοκληρωμένης συνεργασίας με μοναδικό γνώμονα την ανύψωση του ακαδημαϊκού κύρους των υφιστάμενων τμημάτων και την ενίσχυση του ρόλου τους τόσο εντός του ιδρύματος όσο και σε επίπεδο χώρας.
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης συνιστά μια ολοκληρωμένη πολιτική παρέμβασης της κεντρικής διοίκησης στη Θράκη. Θα μπορούσαν ενδεχόμενα να έχουν γίνει ακόμη μεγαλύτερα βήματα.
Έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς μεγαλεπήβολοι σχεδιασμοί και οραματισμοί. Η ύπαρξή του όμως είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Είναι η καλύτερη επιβεβαίωση για όσους συνέβαλαν στην ίδρυσή του. Ίσως κάποια στιγμή η τοπική πολιτική και αυτοδιοικητική εκπροσώπηση της περιοχής θα πρέπει να προχωρήσει στη σύνταξη μιας βίβλου των πρωταγωνιστών του σε όλα τα επίπεδα: από το χώρο της διοίκησης, της πολιτικής, της ακαδημαϊκής, επιστημονικής και φοιτητικής κοινότητας. Είναι μια ελάχιστη πράξη σεβασμού, αναγνώρισης και τιμής προς όλους εκείνους που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι σε ένα λαμπρό οικοδόμημα. Χωρίς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο πολλά πράγματα θα ήταν διαφορετικά στη Θράκη. Χωρίς τη δική του παρουσία μπορούμε να φανταστούμε ποια θα ήταν η κοινωνική, οικονομική, πληθυσμιακή και πολιτιστική πραγματικότητα της περιοχής.
Είναι βέβαιο ότι και στη Νέα Ορεστιάδα τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά ή καλύτερα δεν θα υπήρχε μια δυνατότητα και μια ευκαιρία αναδιάταξης της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Είναι ένας πόλος κινητικότητας. Ένας χώρος γνώσης και ελπίδας. Μια δυνατότητα για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.
Όσο σημαντική ήταν η πρωτοβουλία για την ίδρυση των δύο τμημάτων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασολογίας – Περιβάλλοντος – Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, άλλο τόσο κρίσιμη είναι η διαρκής υποστήριξη, ενδυνάμωση και αναβάθμισή τους ώστε να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς σκοπούς και στόχους και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις της βιωσιμότητάς τους ως ζωντανοί επιστημονικοί ακαδημαϊκοί οργανισμοί μέσα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον όπου η ακτινοβολία και η ελκυστικότητα του κάθε ιδρύματος, σχολής, τμήματος, ανεξαρτήτως αξιολόγησης, είναι μια διαρκής πρόκληση, την οποία όλοι οφείλουν να διαχειριστούν με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα και τον αναγκαίο σχεδιασμό.
Πολύ θετικό το γεγονός της ίδρυσης και τρίτου τμήματος, αυτού της Διαιτολογίας και της Επιστήμης Τροφίμων. Είναι μια απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση που θέτει ενώπιον των ευθυνών τους όλους τους φορείς, οι οποίοι οφείλουν να συνεργαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να επιδείξουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητά τους σε δράσεις, ενέργειες, χειρισμούς, πρωτοβουλίες και έργα. Τα δυο υφιστάμενα και το νέο τμήμα θα πρέπει να τύχουν της άμεσης ευρείας ανοιχτής υποστήριξης. Αν σήμερα μετά από τριάντα χρόνια η Ιατρική Σχολή δεν βρίσκεται στο επιθυμητό επίπεδο αξιολόγησης, γίνεται αντιληπτό πως θα πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες για τα τμήματα της Νέας Ορεστιάδας.
Αυτό οφείλει να το κατανοήσει η τοπική αυτοδιοικητική εκπροσώπηση της πόλης και να το αναδείξει σε θέμα μείζονος στρατηγικής σημασίας για την πόλη. Όταν, ειδικά σήμερα μετά τα αλλεπάλληλα οικονομικά πλήγματα, τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα και τα οξύτατα πληθυσμιακά – δημογραφικά προβλήματα, από καμία πλευρά δεν είναι εύκολο να κατατεθεί μια πρόταση ή ένας υποτυπώδης αναπτυξιακός σχεδιασμός, η ύπαρξη των πανεπιστημιακών τμημάτων μπορεί να γίνει το όχημα για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου τοπικού αναπτυξιακού σχεδίου. Οι εκπρόσωποι της πόλης οφείλουν να αναδείξουν τη βιωσιμότητα και την ενδυνάμωση των τμημάτων ως μια προοπτική ενός βιώσιμου τοπικού αναπτυξιακού μοντέλου. Για να συμβεί αυτό βασική προϋπόθεση είναι η συνεργασία με τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας. Θα πρέπει να είναι η διαρκής μέριμνα, φροντίδα και προτεραιότητα της κάθε δημοτικής αρχής.
Γι’ αυτό η πρότασή μας για την ανακήρυξη του 2009 ΩΣ ΕΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ θα πρέπει να σηματοδοτήσει το έντονο και ουσιαστικό ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για κορυφαίο πνευματικό ίδρυμα της περιοχής και να τεθεί πολύ ψηλά στην ατζέντα ου τοπικού δημόσιου διαλόγου και να καταστεί μια σημαία διεκδίκησης που δεν θα υποσταλεί ποτέ και θα είναι ο τόπος συνάντησης όλων των δημιουργικών τοπικών δυνάμεων.
..............................................................................................................................Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύτηκε στον "Βορέα"(τεύχος 43) τον Ιανουάριο 2009,πριν 15 χρόνια!
ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ ΑΙΩΝΑ ΤΟΥ ΔΠΘ ΣΤΗ ΝΕΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΡΟΣΗΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ!
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΚΗΣ/ ΝΕΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ,4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου