Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025

Η σύγ­χρο­νη φά­ση της ελ­λη­νο­τουρ­κι­κής δι­έ­νε­ξης ξε­περ­νά πλέ­ον τον μι­σό αιώ­να, πα­ρα­μέ­νει αναλ­λοί­ω­τη ως προς την ουσία της δι­α­φο­ράς, απο­κτά ωστό­σο νέ­ες προ­βλη­μα­τι­κές δι­α­στά­σεις και επε­κτεί­νε­ται σε νέα πε­δία σύ­γκρου­σης που δη­μι­ουρ­γού­νται από ευρύ­τε­ρες πε­ρι­φε­ρει­α­κές και δι­ε­θνείς οικο­νο­μι­κές και γε­ω­πο­λι­τι­κές ανα­κα­τα­τά­ξεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Και ενώ η κλι­μα­τι­κή αλ­λα­γή και η ενερ­γει­α­κή με­τά­βα­ση κα­θι­στούν την εκ­με­τάλ­λευ­ση υδρο­γο­ναν­θρά­κων όλο και λι­γό­τε­ρο ελ­κυ­στι­κή και επι­κερ­δή δι­α­δι­κα­σία, η δι­α­φο­ρά γί­νε­ται όλο και πιο δυ­σε­πί­λυ­τη.

Η με­λέ­τη αυτή επι­δι­ώ­κει να συ­νει­σφέ­ρει τό­σο στον ακα­δη­μα­ϊ­κό δι­ά­λο­γο γύ­ρω από τις δι­ε­θνείς σχέ­σεις και την ανά­λυ­ση εξω­τε­ρι­κής πο­λι­τι­κής, όσο και σε αυτόν που αφο­ρά τις ελ­λη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις. Συν­θέ­το­ντας ορ­θο­λο­γι­κή επι­λο­γή και κον­στρου­κτι­βι­σμό χτί­ζει ένα στι­βα­ρό θε­ω­ρη­τι­κό επε­ξη­γη­μα­τι­κό πλαί­σιο ανά­λυ­σης πε­ρι­ό­δων στα­θε­ρό­τη­τας και αλ­λα­γής εξω­τε­ρι­κής πο­λι­τι­κής σε δι­α­κρα­τι­κές δι­ε­νέ­ξεις.

Ταυ­τό­χρο­να, χρη­σι­μο­ποι­ώ­ντας ως με­λέ­τη πε­ρί­πτω­σης την ελ­λη­νο­τουρ­κι­κή δι­έ­νε­ξη, επι­θυ­μεί να συ­νει­σφέ­ρει με μια θε­ω­ρη­τι­κά τεκ­μη­ρι­ω­μέ­νη εξή­γη­ση της πε­ρι­ό­δου της ελ­λη­νο­τουρ­κι­κής προ­σέγ­γι­σης, 1999-2004, που ανα­δει­κνύει με ψυ­χραι­μία τους μη­χα­νι­σμούς λή­ψης απο­φά­σε­ων μέ­σα σε στε­νά κα­νο­νι­στι­κά πλαί­σια, μα­κριά από κομ­μα­το­κε­ντρι­κές αφη­γή­σεις και από προ­κα­τα­λή­ψεις για τον Άλ­λο.



Ο Φαί­δω­νας Ζά­ρας είναι πο­λι­τι­κός επι­στή­μο­νας με ειδί­κευ­ση στις δι­ε­θνείς σχέ­σεις. Έχει απο­φοι­τή­σει από τη σχο­λή Δι­ε­θνών και Ευρω­πα­ϊ­κών Οικο­νο­μι­κών Σπου­δών του Οικο­νο­μι­κού Πα­νε­πι­στη­μίου Αθη­νών, κα­τέ­χει με­τα­πτυ­χι­α­κό τίτ­λο στην Πο­λι­τι­κή Οικο­νο­μία από το πα­νε­πι­στή­μιο του Essex και δι­δα­κτο­ρι­κό τίτ­λο στην Πο­λι­τι­κή Επι­στή­μη από το πα­νε­πι­στή­μιο Queen Mary, University of London. Τα ερευ­νη­τι­κά του εν­δι­α­φέ­ρο­ντα πε­ρι­λαμ­βά­νουν την εφαρ­μο­γή της θε­ω­ρί­ας της ορ­θο­λο­γι­κής επι­λο­γής στα πε­δία της εξω­τε­ρι­κής πο­λι­τι­κής, των δι­ε­θνών σχέ­σε­ων και της θε­σμι­κής αλ­λα­γής. Έχει ερ­γα­στεί ως δι­δα­κτι­κό προ­σω­πι­κό στο πα­νε­πι­στή­μιο Queen Mary και στο Newham College του Λον­δί­νου, ενώ έχει δη­μο­σι­εύ­σει επι­στη­μο­νι­κά άρ­θρα στα peer reviewed journals Journal of Southeast European and Black Sea Studies και Turkish Studies.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου