Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΜΠΑΦΑΛΟ ΜΠΙΛ:Ο ΗΡΩΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΟΟΥΜΑΝ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΔΥΣΗΣ






ΜΠΟΥΦΑΛΟ ΜΠΙΛ:    Ο ΗΡΩΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΟΟΥΜΑΝ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΔΥΣΗΣ

Τον Φεβρουάριο του 1846, πριν 166 χρόνια, γεννιόταν στο Σκοτ Κάουντυ της Αϊόβα ο Γουίλιαμ Φρέντρικ Κόντυ. Ο πατέρας του Ισαάκ και η μητέρα του Μαίρη Αν κατάγονται από το Οχάιο. Η γέννηση του τέταρτου γιού της οικογένειας συμπίπτει με τον πόλεμο των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του Μεξικού, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες εκδικούνται τη σφαγή του Φορτ Άλαμο με την προσάρτηση του Νέου Μεξικού και τη Καλιφόρνιας.
Ήμαστε στα 1849 την εποχή που θα ξεσπάσει η «μανία του χρυσού». Απ’ αυτήν δεν ξεφεύγει και η οικογένεια Κόντυ, η οποία όμως τελικά θα εγκατασταθεί στο Κάνσας, σε μια περιοχή όπου τεράστιες εκτάσεις βρίσκονται υπό την κατοχή των ινδιάνων. Οι Κόντυ παραιτούνται από το κυνήγι του χρυσού, χτίζουν μια καλύβα και αρχίζουν να καλλιεργούν τη γη. Αν και ο μικρός Γουίλιαμ δεν θα αποκτήσει κάποια στοιχειώδη μόρφωση, οι γονείς φροντίζουν να του μεταδώσουν την αγάπη τους για την αμερικάνικη πάμπα, που αυτή την περίοδο κυριαρχείται από εξήντα (60) εκατομμύρια βίσωνες.
Όταν ο πατέρας του πεθαίνει είναι μόλις 11 ετών. Τώρα είναι αναγκασμένος να δουλέψει και προσλαμβάνεται ως το παιδί για τα θελήματα στο σιδηρόδρομο. Γρήγορα όμως γίνεται καστοροκυνηγός και εξερευνητής, μετά ταχυδρόμος στο «Πόνυ Εξπρές», όπως κι ο περίφημος φίλος του, ο πιστολά Γουίλντ Μπιλ Χίκοκ. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου ο Γουίλιαμ Κόντυ περνάει μια δύσκολη κρίση. Μη μπορώντας να ξεπεράσει το θάνατο της μητέρας του βρίσκει διέξοδο στο ποτό και στα χαρτιά.
Η λήξη του πολέμου συνοδεύεται από ένα τεράστιο κύμα μετανάστευσης; Οι έποικοι αναζητούν την τύχη τους στα δυτικά εδάφη της αχανούς χώρας. Για να καμφθεί η απεγνωσμένη αντίσταση των Ινδιάνων κατά των εισβολέων, συγκροτείται ένα μεγάλο σώμα στρατού υπό τις διαταγές του στρατηγού Κάστερ. Στις εκστρατείες κατά των Ινδιάνων ο Γουίλιαμ Κόντυ είναι ανιχνευτής και πολύ σύντομα το όνομά του αποκτά μυθικές διαστάσεις.
Αφού το πρόβλημα των Ινδιάνων θα λυθεί με τη βία, ο Κόντυ βρίσκει δουλειά στην κατασκευή του διηπειρωτικού σιδηροδρόμου. Αυτός αναλαμβάνει την τροφοδοσία των μεγάλων κατασκευαστικών ομάδων. Μαζί με άλλους βουβαλοκυνηγούς επιτίθεται στα μεγάλα κοπάδια και επιτυγχάνει πάντα νέα ρεκόρ στόχευσης. Μια φορά ο Μπούφαλο Μπιλ –όπως ονομάστηκε γι’ αυτές ακριβώς τις ικανότητές του- σε διάστημα μόνο 17 μηνών είχε σκοτώσει 4.200 ζώα!!!
Οι Ινδιάνοι, οι είχαν αποδείξει στην περίφημη μάχη του Λιτλ Μπιγκ Χορν, ότι δεν είναι διατιθεμένοι να περιμένουν άπραγοι την εξόντωσή τους, γίνονται εκ νέου επιθετικοί. Γι’ αυτούς τα κοπάδια των βισώνων είναι ζωτικής σημασίας, ενώ ο ρυθμός της καθημερινής τους ζωής είναι άμεσα συνδεδεμένος με το κυνήγι του βίσωνα. Σε μια μάχη ο Μπούφαλο Μπιλ θα σκοτώσει τον αρχηγό των Τσαγιέν, το Κίτρινο Χέρι, που είναι κι ο ηγέτης των ινδιάνικων εξεγέρσεων. Οι εφημερίδες πανηγυρίζουν για τον ήρωα που παίρνει εκδίκηση για το θάνατο του στρατηγού Κάστερ.
Πολύ γρήγορα, όμως, θα καταλάβει ότι η δόξα δεν σημαίνει πλούτη. Αντίθετα, μένει χωρίς δουλειά. Προσπαθεί να αυτοπαρουσιαστεί στο θέατρο και γράφει τα απομνημονεύματά του. Η μεγάλη επιτυχία έρχεται με το «Σώου της Άγριας Δύσης», στο οποίο παρουσιάζονται και άλλοι ζώντες ήρωες αυτής της περιόδου. Μετά τις θριαμβευτικές εμφανίσεις στις ΗΠΑ αρχίζει περιοδεία στην Ευρώπη. Λονδίνο, Παρίσι και τέλος το 1890 στη Ρώμη, όπου γίνεται δεκτός από τον Πάπα Λέοντα τον Δέκατο Τρίτο.
Διαρκώς ο γέρος πλέον Μπούφαλο Μπιλ καλείται να επιδείξει τη δεξιοτεχνία του στην ιππασία και να λάβει μέρος σε διαγωνισμούς. Είναι το χαρακτηριστικό σύμβολο εκείνης της εποχής που ακόμη η Δύση ήταν άγρια. Το ίδιο θα παραμείνει και μετά το θάνατό του το 1917.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου