Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Πασχάλης Μαυρίδης προς Θοδωρή Περεντίδη: συμβουλές από έναν αυτοδιοικητικό της μεταπολίτευσης για το Μουσείο, μια υψηλού επιπέδου δομή πολιτισμού όχι μόνο για τη Νέα Ορεστιάδα αλλά και για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης


«Το Μουσείο και τα μάτια σας», ήταν η συμβουλή και η προτροπή του εμβληματικού προέδρου του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Νέας Ορεστιάδας Πασχάλη Μαυρίδη προς τον υποψήφιο περιφερειάρχη με το ψηφοδέλτιο «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΑΝΤΑΡΣΙΑ» Θοδωρή Περεντίδη, κατά την επίσκεψη του σ΄αυτό, πριν λίγες μέρες, που είναι πραγματικά ένα στολίδι για τη νεότερη πόλη της Ελλάδας, μια υψηλού επιπέδου δομή πολιτισμού για όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Μια επίσκεψη πολλαπλού ιστορικού και πολιτιστικού συμβολισμού, αφού ο προπάππος του Κωνσταντίνος Περεντίδης ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές του 1923, που είχε προτείνει στην Επιτροπή των Καραγατσιανών την τοποθεσία «Κουμ τσιφλίκ» για την ίδρυση της Νέας Ορεστιάδας, ενώ ο Πασχάλης Μαυρίδης εδώ και 45 χρόνια πρωτοστατεί και συμμετέχει συνεχώς στη διοίκηση του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου, που προβάλλει και αναδεικνύει την ιστορία και την πορεία τους στο χώρο και το χρόνο των πρώτων οικιστών, από τις παλιές πατρίδες στη νέα πατρίδα τους, όπου ρίζωσαν και δημιουργούν και ελπίζουν πάντα για ένα καλύτερο μέλλον.
Ο Πασχάλη Μαυρίδης, όμως, πέρα από την προσφορά του στα γράμματα και τον πολιτισμό, είχε και μια προσωπική ιστορία να μας αποκαλύψει, που τον συνδέει με το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν το 1974 έπρεπε να εκδιωχθούν άμεσα οι διορισμένοι από τη Χούντα πρόεδροι και για έναν και πλέον χρόνο δημόσιοι λειτουργοί κλήθηκαν να αναλάβουν καθήκοντα μεταβατικών προέδρων, με στόχο να διαχειριστούν τα άμεσα προβλήματα των κοινοτήτων και να προετοιμάσουν τις πρώτες δημοτικές εκλογές. Που έγιναν τον Οκτώβριο του 1976, πριν 43 χρόνια! Ο ίδιος είχε διοριστεί πρόεδρος της Κοινότητας Μεγάλης Δοξιπάρας και ανάμεσα στις παρεμβάσεις του ξεχωρίζει η εξασφάλιση ποιοτικού νερού από νέα γεώτρηση. Οι κάτοικοι του χωριού τον θυμούνται με τις καλύτερες αναμνήσεις και πάντα έχουν να πουν έναν καλό λόγο για τον μεταβατικό πρόεδρο του χωριού τους.
Απλά και καθημερινά μαθήματα ιστορίας και πολιτισμού από τους ανθρώπους της μικρής μας κοινωνίας, που έχει αξίες και τη φλόγα της δημιουργίας! Μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη πολιτισμού και συνεκτικών κοινωνικών δεσμών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου