Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Αφιέρωμα στον Ορεστιαδίτη φαρμακοβιομήχανο, ιδρυτή της πρώτης ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, της ΕΛΠΕΝ, Δημήτρης Πενταφράγκα


ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΝΤΑΦΡΑΓΚΑΣ
Ο Εβρίτης φαρμακοβιομήχανος
στην πρωτοπορία  του ελληνικού φαρμάκου

Η ΕΛΠΕΝ, η πρώτη ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ένα έργο καρδιάς και ζωής, άνοιξε τα φτερά της στη διεθνή αγορά φαρμάκου

Του Σταύρου Παπαθανάκη


ΕΛΠΕΝ: ΕΛΕΝΗ ΠΕΝΤΑΦΡΑΓΚΑ
ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ ΖΩΗΣ

Αν η ΕΛΠΕΝ είναι μια υπόθεση καρδιάς και ένα όραμα ζωής, έτσι όπως το ονειρεύτηκαν, το σχεδίασαν και το πραγμάτωσαν δυο νέοι άνθρωποι με πολλά όνειρα και σχέδια για την κοινή ζωή τους, ο Δημήτρης Πενταφράγκας και η Ελένη Μελά –Πενταφράγκα, για τον «Βορέα» είναι μια υπόθεση τιμής να αναδεικνύει και να προβάλλει το έργο, τη δράση και τη ζωή των άξιων τέκνων της Θρακικής γης που διαπρέπουν και πρωταγωνιστούν στα γράμματα, τις τέχνες, τον πολιτισμό, την οικονομία. Για την ΕΛΠΕΝ και τους ιδρυτές της είχαμε κάνει ένα πρώτο αφιέρωμα ήδη από το 4ο τεύχος (Σεπτέμβριος 2005) και στο σχεδιασμό μας υπήρχε πάντα η πρόνοια για ένα κεντρικό αφιέρωμα, έτσι όπως ταιριάζει και αξίζει στην πρώτη ελληνική φαρμακοβιομηχανία και στον ιδρυτή της κ. Δημήτρη Πενταφράγκα. Η συγκυρία της πραγματοποίησης της εκδήλωσης για τους «ΘΡΑΚΕΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ Ως ΠΡΟΤΥΠΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ», με αφορμή τη συμπλήρωσης 200 χρόνων από τον θάνατο μιας μεγάλης μορφής του Θρακικού Ελληνισμού του ευεργέτη Σαράντη Αρχιγένη, ήταν μια ευκαιρία να αναζητήσουμε στο παρόν ανάλογα πρότυπα και αξίες που συνεχίζουν μια μακρά παράδοση που είναι ταυτισμένη με τις λαμπρότερες σελίδες του νεότερου Ελληνισμού. Φορέας αυτής της παράδοσης και κληρονομιάς είναι ο ιδρυτής της ΕΛΠΕΝ, ο Εβρίτης φαρμακοβιομήχανος Δημήτρης Πενταφράγκας, ο οποίος βρίσκεται στην καλύτερη περίοδο της επιχειρηματικής δράσης του, αφού βλέπει την φαρμακοβιομηχανία του να επιχειρεί ένα μεγάλο βήμα στη διεθνή αγορά φαρμάκου με αιχμή μια εισπνευστική συσκευή που είναι μια δική του εφεύρεση, μετά από πολλά χρόνια έρευνας, η πατέντα της οποίας έχει κατοχυρωθεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου και όπως όλα δείχνουν θα διαφοροποιήσουν θεαματικά την τάξη μεγέθους της εταιρείας.
Η ΕΛΠΕΝ σε μια περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης είναι ένα παράδειγμα υγιούς οικονομικής και επιχειρηματικής δράσης και ανάπτυξης. Είναι μια πηγή αισιοδοξίας για τις ελληνικές δυνατότητες και ανοίγει νέους ορίζοντες στο χώρο του φαρμάκου. Αυτός ήταν άλλωστε από την αρχή ο στόχος των ιδρυτών της, να δημιουργηθεί «μια ελληνική φαρμακοβιομηχανία ευρωπαϊκών προδιαγραφών». Αυτό είναι κάτι το αδιαμφισβήτητο κι εμείς εδώ στη Θράκη, στον Έβρο και στη Νέα Ορεστιάδα χαιρόμαστε ειλικρινώς και είμαστε δικαιολογημένα υπερήφανοι με τα επιτεύγματα ενός μεγάλου συμπατριώτη μας του κ. Δημήτρη Πενταφράγκα.

*
*   *

ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΜΕ
ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2005 (τεύχος 4)
1965-2005
Η  ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΕΛΠΕΝ Α.Ε., ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ
Μετά από πολύχρονες έρευνες βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πρόκληση για δυναμική παρουσία στη διεθνή αγορά.

Σαράντα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την ίδρυση της φαρμακοβιομηχανίας, ΕΛΠΕΝ Α.Ε., η οποία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο του φαρμάκου. Κατέχει την πρώτη θέση στην παραγωγή ελληνικού φαρμάκου και με τις σχεδιασμένες επενδύσεις και την εργαστηριακή έρευνα προσβλέπει στην κατάκτηση μεγαλύτερων μεριδίων και την επέκτασή της στη διεθνή αγορά.
Η ίδια η ονομασία της εταιρείας μας διηγείται μια συναρπαστική ιστορία αγάπης και πάθους δυο νέων ανθρώπων που είναι αφοσιωμένη στην επίτευξη, στην υλοποίηση ενός οράματος ζωής και μιας επιχειρηματικής δράσης που στηρίζεται στα όνειρά τους για μια καλύτερη ζωή γεμάτη με προκλήσεις, ευκαιρίες και δοκιμασίες.
Ο συμπατριώτης μας Δημήτρης Πενταφράγκας είναι ένα ακόμη ξεχωριστό πετράδι στο πολύμορφο ανθρώπινο μωσαϊκό και δυναμικό της περιοχής μας που διαπρέπει τέσσερις δεκαετίες σε έναν δύσκολο κλάδο όπως αυτός του ελληνικού φαρμάκου και επαξίως εκπροσωπεί την ελληνική πρόταση και απάντηση. Έστησε με τη συμπαράσταση και αφοσίωση της πολυαγαπημένης συζύγου του, Ελένης, μια πρότυπη βιομηχανία που θα του χαρίσει επιχειρηματική καταξίωση και αναγνώριση.
Εδώ και τρεις δεκαετίες εδρεύει στο Πικέρμι Αττικής. Διαθέτει σύγχρονα εργαστήρια και άρτια εξοπλισμένες μονάδες με τα πλέον εξελιγμένα τεχνολογικά επιτεύγματα που είναι στη διάθεση των ερευνητών της εταιρείας αλλά και των εξωτερικών συνεργατών της. Η εταιρεία έχει δώσει μεγάλο βάρος με την ανάλογη χρηματοδότηση, ώστε να ελπίζει σύντομα στην παραγωγή ενός φαρμάκου που θα επιτρέψει όχι απλώς να διατηρήσει την πρώτη θέση που κατέχει μεταξύ των εγχώριων βιομηχανιών αλλά και να ανοίξει ακόμη περισσότερο το φτερά της στη διεθνή αγορά.
Γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι ότι η ΕΛΠΕΝ κατέχει την δεσπόζουσα θέση μεταξύ των ελληνικών φαρμακευτικών βιομηχανιών κι αυτός ο ρόλος της αναγνωρίζεται από τους ανθρώπους του κλάδου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εκπρόσωπός της στην Ένωση Ελληνικών Φαρμακοβιομηχανιών (Ε.Ε.Φ.) Θεόδωρος Τρύφων, σύζυγος της μοναχοκόρης του Δημήτρη Πενταφράκα, Ζωής, κατέχει επί σειρά ετών στο διοικητικό συμβούλιο της Ε.Ε.Φ. το αξίωμα του προέδρου.
Στην εταιρεία σημαντικές θέσεις ευθύνης έχει αναλάβει η δεύτερη γενεά της οικογένειας που εκπροσωπείται από τους Κωνσταντίνο και Μανώλη, που έχουν τα ονόματα των δύο παππούδων του Κωνσταντίνου Πενταφράγκα και του Μανώλη Μελά, ενώ η Τρίτη γενεά που ακολουθεί και είναι ευάριθμη και μεγαλώνει, θα οικοδομήσει το μέλλον της εταιρείας πάνω σε άλλες προϋποθέσεις αξιοποιώντας τη συσσωρευθείσα γνώση και εμπειρία των δύο επιχειρηματικών γενεών μιας επιχειρηματικής οικογενειακής παράδοσης σε έναν από τους πλέον δύσκολους και ανταγωνιστικούς βιομηχανικούς κλάδους. Κι όταν μαθαίνεις ότι το όνομα της εταιρείας είναι η συντομογραφία του ονοματεπωνύμου της πολυαγαπημένης συζύγου του ιδρυτή, της Ελένης Πενταφράγκα, που έφυγε ξαφνικά και πρόωρα, ένα γέννημα θρέμμα της Ορεστιάδας, κόρης του αείμνηστου γιατρού Μανώλη Μελά, ο οποίος κάτω από τις αντίξοες συνθήκες της μεταπολεμικής περιόδου προσέφερε σημαντικότατες υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους του Κυπρίνου και της Επαρχίας Ορεστιάδας, μπορείς να διαισθανθείς πόσο σημαντικοί είναι για τα μέλη της επιχειρηματικής οικογένειας οι συναισθηματικοί και οικογενειακοί δεσμοί, ποιος ο ρόλος του συναισθήματος στις ενέργειές τους και γιατί επιμένουν να επιστρέφουν στις ρίζες τους και να επιζητούν την αναγνώριση και την επιβράβευση της επιχειρηματική δραστηριότητας μέσα από μια διαρκή προσφορά στον άνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο με την ανάπτυξη και διεύρυνση πρωτοβουλιών ουσιαστικών και αποδεικτικών της κοινωνικής προσφοράς τους.
Πολλοί ήταν οι συμπατριώτες μας που βρήκαν την πρώτη δουλειά στην ΕΛΠΕΝ κι έτσι είχαν την άνεση και με τις καλύτερες προϋποθέσεις να οργανώσουν τη ζωή τους στην Αθήνα όταν μια θέση και μάλιστα σίγουρη και καλά αμειβόμενη δεν ήταν κάτι το αυτονόητο για κάποιον που πρωτοέφτανε στη χαώδη και απρόσωπη Αθήνα. Τότε χρειαζόταν ο γνωστός, ο φίλος, ο συμπατριώτης που θα έδινε χείρα βοηθείας και θα ενίσχυε την ελπίδα ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Οι αναμνήσεις πολλές και τα περιστατικά χαρακτηριστικά μιας περιόδου που όλοι πίστευαν ότι με τα χέρια και τις δυνάμεις τους, με εργατικότητα, φιλοπρόοδο πνεύμα, ήθος και αξιοπρέπεια μπορούν να πάνε μπροστά. Και πήγαν μπροστά και έχουν όλα τα εφόδια για ακόμη μεγαλύτερα άλματα.
Το 1965 είναι η χρονιά ορόσημο για τον τότε φαρμακοποιό Δημήτρη Πενταφράγκα που αποφασίζει την ίδρυση της φαρμακευτικής βιομηχανίας ΕΛΠΕΝ Α.Α.
Το 1972 είναι ένας επίσης μεγάλος σταθμός για την εδραίωση και την ανάπτυξη της βιομηχανίας αφού πλέον αποκτά την ιδιόκτητη παραγωγική μονάδα της.
Σήμερα, 40 χρόνια μετά, το 2005, η βιομηχανία διαθέτει εγκαταστάσεις (παραγωγική μονάδα, εργαστηριακούς χώρους και διοικητικές υπηρεσίες) συνολικού εμβαδού δέκα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Απασχολεί 300 περίπου εργαζόμενους και ο κύκλος των εργασιών της ξεπερνάει τα 20 δισεκατομμύρια δραχμές.
Το μέλλον της προοιωνίζεται ακόμη λαμπρότερο. Η σωστή οργάνωση, ο σχεδιασμός και κυρίως οι σημαντικές αλλά και πολύχρονες επιστημονικές εργαστηριακές έρευνες επιτρέπουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για επιχειρηματικά άλματα.
Η ΕΛΠΕΝ Α.Ε. σε μια σημαντική χρονιά για την επιχειρηματική ιστορία της βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πρόκληση. Η πρόσφατη βράβευσή της από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γεώργιο Αλογοσκούφη για μια διεθνή πατέντα της σηματοδοτεί μια νέα φάση ανάπτυξης της εταιρείας. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν και το ευχόμαστε ολόψυχα, τότε μπορούμε να μιλάμε για ένα επιχειρηματικό άλμα που θα αλλάξει άρδην τα μεγέθη και τους προσανατολισμούς της. Για να περπατήσει το νέο φάρμακο θα απαιτηθεί πρόσληψη 200 εργαζομένων!!!
Μακάρι, γιατί αυτό θα σημαίνει ακόμη μεγαλύτερους κύκλους εργασιών, άρα ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια χορηγιών και χρηματοδοτήσεων σε κοινωφελείς δράσεις και σκοπούς. Χρόνια τώρα η ΕΛΠΕΝ υποστηρίζει τον Α.Ο.Ο., τον Δήμο Ορεστιάδας με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το υπαίθριο θέατρο του Άλσους Αδριανουπόλεως, το Θεατρικό Εργαστήρι του Θρακικού Κέντρου Πολιτισμού «ΔΙΟΝΥΣΟΣ». Φιλοσοφία του ιδρυτή της Δημήτρη Πενταφράγκα είναι η απόδοση στο κοινωνικό σύνολο μέρους των κερδών της εταιρείας, η οποία θα πρέπει μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες να δείχνει ένα επιχειρηματικό πρόσωπο με αναπτυγμένη κοινωνική αντίληψη και ευθύνη. Και ομολογουμένως το πράττει με τον πιο σωστό τρόπο.
..............................................................................................................................................
Το αφιέρωμα στον Ορεστιαδίτη φαρμακοβιομήχανο, ιδρυτή της πρώτης ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, της ΕΛΠΕΝ, Δημήτρη Πενταφράγκα, δημοσιεύτηκε στον "Βορέα"(τεύχος 50) τον Αύγουστο 2009, πριν δέκα χρόνια.




















2 σχόλια:

  1. καλημερα σας.
    ειμαι και η ζωη μου ειναι ο Εβρος μου.ειμαι εσωτερικος οικονομικος μεταναστης.
    γνωριζα την υπαρξη της elpen ,ομως το οραμα των μεγαλων ευεργετων το συνεχιζει η νεα γενια?
    μηπως δεν γνωριζουν που ειναι ο εβρος?
    καποτε υποστειριζαν τους νεους για αγορα εργασιας στην εταρεια τος απο τον τοπο τους ,σημερα μηπως εχουν αλλαξει καποια πραγματα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για πάρα πολλούς λόγους οι σχέσεις της δεύτερης γενιάς με τον Έβρο είναι υπαρκτές και αδιαμφισβήτητες!Αλλά κι αυτές θα πρέπει να καλλιεργούνται και να εξελίσσονται όχι μόνο από τους εκπρόσωπους της δεύτερης γενιάς, που έχει αναλάβει τα ηνία της εταιρίας, αλλά αλλά και από τους εκπρόσωπους του Έβρου!

      Διαγραφή