Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Ορεστιαδίτες βετεράνοι του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 1940 το 1991, πριν 32 χρόνια-Γράφει και σχολιάζει ο Δημήτρης Γκεντσίδης!

Ενθύμιον της επετείου της 28ης Οκτωβρίου Ριμινίτες και Ιερολοχίτες είχαν πάντα να σου διηγούνται από την στρατιωτική τους ζωή στη ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ (Κακανίδης Δημήτριος, Παπαδόπουλος Θεόδωρος, Δροσίδης Θεοφάνης, Μαρκίδης Γιώργος)

 

-Στις 11.11.1944  ο δημοσιογράφος Π. Τσιμπιδάρος σε ομιλία του στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών είπε :

»… Και εκάματε το θαύμα του Ρίμινι και υψώσατε την Ελλάδα μέχρις του εβδόμου ουρανού από το τελευταίο σκαλοπάτι της αβύσσου που είχε κατακυλήσει. Και ακούσαν οι Ιταλοί και άκουσαν οι Γερμανοί μια λέξιν που αποτελεί το νέον πολεμικό παιάνα. Αέρα ! Αέρα!

-Ακολούθησε πλήθος συγχαρητηρίων τηλεγραφημάτων του Βασιλιά Γεωργίου Β, του διαδόχου Παύλου, του στρατηγού Βεντήρη, του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου που στη τελευταία σειρά του τηλεγραφήματος που έστειλε από το Κάιρο γράφει … «Ζήτωσαν οι πολεμιστές του Ρίμινι.

Ζήτω η αιώνια Ελλάς».

-Ο Γιώργος Παπανδρέου γνώριζε πολύ καλά την σημασία της νίκης και με αυτή τη νίκη στο χαρτοφυλάκιο του, στη συνάντηση του με τον Ουΐνστον Τσώρτσιλ στη Νάπολη της Ιταλίας διεκδίδησε την «ακεραιότητα» της Ελλάδος και άλλαξε η μοίρα της Ελλάδος.

-Σαν ελάχιστο φόρο τιμής για τα παιδιά του Έβρου. Θα  κλείσω με το ρεφραίν του τραγουδιού.

Δεν ζούνε σκλαβωμένα της Ελλάδας τα παιδιά

Γιατί είναι ορκισμένα για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Γιατί είναι γεννημένα για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

.....................................................................................................................................................................

Δημοσιεύτηκε στον "Βορέα"(τεύχος 40) τον Οκτώβριο 2008, πριν 15 χρόνια!




 

1 σχόλιο: