Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Ένα αντι­βε­νι­ζε­λι­κό στρα­τι­ω­τι­κό κί­νη­μα συ­ντρί­βε­ται από τους βε­νι­ζε­λι­κούς αξι­ω­μα­τι­κούς, σχε­δόν όλα τα στε­λέ­χη του αντι­βε­νι­ζε­λι­σμού είτε φυ­λα­κί­ζο­νται είτε αντι­με­τω­πί­ζουν βα­ρι­ές κα­τη­γο­ρί­ες για συμ­με­το­χή στο κί­νη­μα

...


ο Ιω­άν­νης Με­τα­ξάς δρα­πε­τεύει ζη­τώ­ντας πο­λι­τι­κό άσυ­λο στην Ιτα­λία. Οι πε­ρισ­σό­τε­ρες εφη­με­ρί­δες των αντι­βε­νι­ζε­λι­κών παύ­ο­νται, τα αντι­βε­νι­ζε­λι­κά κόμ­μα­τα κη­ρύσ­σουν απο­χή από τις εκλο­γές της 17ης Δε­κεμ­βρίου 1923.

Το ελ­λη­νι­κό στέμ­μα θρυμ­μα­τί­ζε­ται, ο Βα­σι­λι­άς Γε­ώρ­γι­ος Β΄ ένα βή­μα πριν την έξω­σή του από την Ελ­λά­δα, ενώ ο τε­λευ­ταί­ος βε­νι­ζε­λι­κός υπο­στη­ρι­κτής του, ο ίδι­ος ο Βε­νι­ζέ­λος, πα­ρα­μέ­νει πει­σμα­τι­κά αυτο­ε­ξό­ρι­στος στο Πα­ρί­σι.

Οι Βα­σι­λό­φρο­νες αν και απο­καρ­δι­ω­μέ­νοι, συ­σπει­ρώ­νο­νται για μια τε­λευ­ταία προ­σπά­θεια υπε­ρά­σπι­σης της Βα­σι­λεί­ας με το πε­ρί­φη­μο συλ­λα­λη­τή­ριο της 9ης Δε­κεμ­βρίου 1923 στους Στύ­λους του Ολυ­μπίου Δι­ός.

Χι­λι­ά­δες κό­σμου κα­τα­κλύ­ζουν την Πλα­τεία Συ­ντάγ­μα­τος με κα­τεύ­θυν­ση προς τα γρα­φεία της Επα­νά­στα­σης. Φραγ­μός απέ­να­ντι τους, τμή­μα­τα στρα­τι­ω­τών με προ­τε­τα­μέ­να τα όπλα.

Ορ­γή στα συν­θή­μα­τα και στις χει­ρο­νο­μί­ες των δι­α­δη­λω­τών, φό­βος και ιδρώ­τας στα οπλι­σμέ­να χέ­ρια των κλη­ρω­τών.

Ο πρώ­τος πυ­ρο­βο­λι­σμός ακού­στη­κε, άδη­λο από που και από ποι­όν μέ­χρι σή­με­ρα.

Τα όπλα των στρα­τι­ω­τών άδει­α­σαν με­τά από πα­ράγ­γελ­μα αξι­ω­μα­τι­κού.

Το αδελ­φι­κό αιμα­το­κύ­λι­σμα ξε­κί­νη­σε….



O Ιω­άν­νης Β. Δα­σκα­ρό­λης έχει γεν­νη­θεί το 1977 στην Αθή­να και κα­τά­γε­ται από τη Μεσ­σή­νη Μεσ­ση­νί­ας.

Στα επι­στη­μο­νι­κά του εν­δι­α­φέ­ρο­ντά είναι η με­σο­πο­λε­μι­κή πε­ρί­ο­δος και ο αντι­βε­νι­ζε­λι­σμός, ο Εθνι­κός Δι­χα­σμός και η πο­λε­μι­κή εξόρ­μη­ση της δε­κα­ε­τί­ας 1912-1922. Είναι συγ­γρα­φέ­ας της με­λέ­της «Δη­μο­κρα­τι­κά Τάγ­μα­τα – Οι πραι­τω­ρι­α­νοί της Β΄ Ελ­λη­νι­κής Δη­μο­κρα­τί­ας», μι­ας πρω­το­πό­ρας ερ­γα­σί­ας που για πρώ­τη φο­ρά ανα­λύει σε βά­θος και με νέα τεκ­μή­ρια την στρα­τι­ω­τι­κή και πο­λι­τι­κή δρά­ση των στρα­τι­ω­τι­κών αυτών μο­νά­δων.

Είναι ο πρώ­τος βι­ο­γρά­φος του Ιω­άν­νη Γεν­ναίου Κο­λο­κο­τρώ­νη, ενώ πρό­σφα­τα κυ­κλο­φό­ρη­σε η πρω­τό­τυ­πη έρευ­νά του για τον με­σο­πο­λε­μι­κό αντι­βε­νι­ζε­λι­σμό υπό τον τίτ­λο «Με­τα­ξάς ενα­ντί­ον Τσαλ­δά­ρη: η άγνω­στη αντι­βε­νι­ζε­λι­κή σύ­γκρου­ση (1923-1928)» από τις εκ­δό­σεις Επί­κε­ντρο. Κα­τά και­ρούς έχει δη­μο­σι­εύ­σει δε­κά­δες άρ­θρα και ερ­γα­σί­ες του στον ημε­ρή­σιο τύ­πο (Κα­θη­με­ρι­νή, Τα Νέα), στη μη­νι­αία βι­βλι­ο­γρα­φι­κή επι­θε­ώ­ρη­ση Books’ Journal, στο μη­νι­αίο ιστο­ρι­κό πε­ρι­ο­δι­κό Ιστο­ρία Εικο­νο­γρα­φη­μέ­νη και στην ηλε­κτρο­νι­κή εφη­με­ρί­δα Huffington Post.

Είναι Δι­δά­κτωρ Σύγ­χρο­νης Ιστο­ρί­ας του Πα­νε­πι­στη­μίου Νε­ά­πο­λις Πά­φου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου