Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Δήμος Τσάκας, ο Τυχεριώτης πρεσβευτής της ελληνικής γαστρονομίας με το Elliniko στο Μάνχαϊμ της Βάδης Βυρτεμβέργης!







Ο Δήμος Τσάκας είναι μετανάστης δεύτερης γενιάς γεννημένος το 1973 στο Μάνχαϊμ της Βάδης Βυρτεμβέργης, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του κρατιδίου μετά την πρωτεύουσα του Στουτγάρδη. Η ονομασία της επιχείρησης του Elliniko παραπέμπει στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ παντοπωλείο που υπήρχε σε κάθε σχεδόν πόλη που είχε μια μικρή ελληνική παροικία! Τα περισσότερα απ΄αυτά δεν υπάρχουν και πολλοί από τους Έλληνες ξενιτεμένους αναζητούν τα ελληνικά προϊόντα στα…τουρκικά παντοπωλεία  ή σούπερ μάρκετ, τα οποία περισσεύουν λόγω του μεγάλου αριθμού της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία!

Ο Δήμος Τσάκας με την επιχειρηματική δραστηριότητα του, όπως και χιλιάδες συμπατριώτες μας, είναι ένα ακόμη παράδειγμα ενός υπαρκτού ETHNIC ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ με τεράστια προσφορά στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική γεωργία! Στα εκατοντάδες ελληνικά εστιατόρια σε όλη τη Γερμανία προβάλλεται με τον πλέον πετυχημένο τρόπο η ελληνική γαστρονομία! Πριν πάρει αυτή την έκταση και τη δυναμική την κουβαλούσαν οι Έλληνες μετανάστες στις βαλίτσες τους γιατί μαζί με τις μνήμες της γεύσης κουβαλούσαν την ίδια την πατρίδα και τον αγαπημένο τόπο τους! Η ελληνική γαστρονομία στη Γερμανία και σε όλη την κεντρική και βόρεια Ευρώπη είναι ένας τεράστιος οικονομικός και δυναμικός κλάδος! Είναι ένας μηχανισμός προβολής της Ελλάδας και των προϊόντων της με τεράστιες δυνατότητες! Πριν 12 χρόνια, το 2012, το Επιμελητήριο Έβρου με την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας των Επαγγελματιών και Βιοτεχνών και με τον πρόεδρο της Θανάση Μπέλλα να πρωτοστατεί, είχε προσχωρήσει στη διοργάνωση του EVROS-FEST στη Στουτγάρδη, αλλά δεν υπήρξε η αναμενόμενη συνέχεια και εξέλιξη του, ώστε να γίνει ένα ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ! Μπορεί να γίνει μια επανεκκίνηση! Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις! Έχουμε πολύ άξιους και δυναμικούς συμπατριώτες που μπορούν να στηρίξουν μια τέτοια πρωτοβουλία που ακουμπάει με τον πλέον δημιουργικό και ουσιαστικό τρόπο με τις συνήθεις και τις δραστηριότητες τους! Ο Δήμος Τσάκας με το Elliniko του είναι ένα παράδειγμα του δυναμισμού των Ελλήνων στο χώρο της γαστρονομίας, που έχει έναν μεγάλο κύκλο θαυμαστών και οπαδών σε όλα τα τα στρώματα της γερμανικής κοινωνίας!

Το 2012 στο EVROS-FEST συμμετείχαμε και οι δυο μας αλλά δεν έτυχε να συμπέσουμε και να γνωριστούμε! Ο Δήμος Τσάκας ως επιχειρηματίας του κλάδου δεν μπορούσε να λείψει από μια διοργάνωση που αφορούσε τον Έβρο κι εγώ με τη διπλή ιδιότητα του δημοσιογράφου και του περιφερειακού συμβούλου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης! Τον συνάντησα στον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής της οικογένειας του, στο Τυχερό, στη «Θράσσα», που τώρα με τη διεύθυνση του Μενέλαου Λαχτάρα χτίζει το νέο οικοτουριστικό-εναλλακτικό προφίλ της! Οι μεταναστευτικές μας διαδρομές και εμπειρίες βρίσκονταν σε παράλληλες διαδρομές και τώρα έχουμε πλέον τα σημεία επαφής και επικοινωνίας με την τεχνολογία να επιτρέπει τη συγκρότηση πρωτόγνωρων δικτύων κι αυτή ακριβώς είναι μια πρόκληση ή καλύτερα η πρόκληση του 21ου αιώνα!

Καλό καλοκαίρι στους απόδημους στην πατρίδα

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου