Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

"ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ", ένα μνημειώδες έργο των Περικλή Ροδάκη και Γιάννη Βούλτεψη, μοναδικό ντοκουμέντο για τη δίκη των πρωταιτίων της 21ης Απριλίου 1967, για τις δίκες των βασανιστών και του Πολυτεχνείου!

«ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ» των Περικλή Ροδάκη και Γιάννη Βούλτεψη, είναι μνημειώδες δωδεκάτομο έργο, ένα μοναδικό ντοκουμέντο για τη Δίκη των πρωταιτίων της 21ης Απριλίου 1967 και τις δίκες των βασανιστών και του Πολυτεχνείου από δύο εμβληματικές μορφές της Αριστεράς, τον συγγραφέα και ιστορικό Περικλή Ροδάκη και τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Γιάννη Βούλτεψη, που ως δημοσιογράφος της «Αυγής» μαζί με τους δημοσιογράφους Γιώργο Ρωμαίο και Γιώργο Μπέρτσο είχε ξεσκεπάσει την «Υπόθεση Λαμπράκη», ενώ στη συνέχεια θα ήταν διευθυντής Τύπου της Ν.Δ. την περίοδο 1984-1993 ως στενός συνεργάτης του προέδρου της και στη συνέχεια πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με τον οποίο διατηρούσε στενούς προσωπικούς δεσμούς από τα χρόνια που ήταν πολιτικοί εξόριστοι στο Παρίσι.

Περικλής Ροδάκης και Γιάννης Βούλτεψης, παρά τις πολιτικές επιλογές του δεύτερου είχαν προσωπικό κώδικα και ως δίδυμο είχαν τη δυνατότητα της πρόσβασης σε πολλές πηγές και δυνατότητες διαχείρισης και ανάλυσης πληροφοριών υψηλού επιπέδου. Η συνεργασία αυτή κράτησε μόνο για τους τρεις πρώτους τόμους, που διαπραγματεύονται τις ΔΙΚΕΣ ΤΩ ΒΑΣΑΝΙΣΤΩΝ. Στη συνέχεια ο Περικλής Ροδάκης προχώρησε μόνος του στους άλλους πέντε τόμους με τη ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ και στους τέσσερις τόμους της ΔΙΚΗΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΙΤΙΩΝ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967, ενώ το όλο έργο πήρε την τελική του μορφή με ένα ακόμη τόμο υπό τον τίτλο Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ.

Μεγαλειώδες το επίτευγμα του Περικλή Ροδάκη που άφησε για όλους μας αλλά και για την ιστορία ένα μνημειώδες έργο-ντοκουμέντο μιας σκοτεινής εποχής που συνεχίζει να πληγώνει την Ελλάδα.

Κυκλοφόρησε το 1975, πριν 45 χρόνια, από τις εκδόσεις ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙΡΟΙ>

Ένα μοναδικό εκδοτικό και ιστορικό έργο πολλαπλής αξίας!

Σταύρος Παπαθανάκης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου