Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Γκόρτσα, οι στυφοί φθινοπωρινοί καρποί που μεγάλωσαν πολλές γενιές φτωχών Ελλήνων

Τα γκόρτσα είναι οι στυφοί φθινοπωρινοί καρποί, που μεγάλωσαν πολλές γενιές φτωχών Ελλήνων. Τέτοια εποχή είχαν την τιμητική τους και ήταν τόσα τα αυτοφυή δέντρα, που έδιναν περίσσια φρούτα, που μπορούσαν να τα γευτούν όλα τα μέλη της οικογένειας αλλά και τα οικόσιτα γουρούνια. Συνήθιζαν ακόμη να τα αποξηραίνουν για να γίνουν γευστικό χουσιάφι στους κρύους μήνες του χειμώνα. Σήμερα τα γκόρτσα είναι ένα αγνοημένο α και περιφρονημένα από τις νεότερες και κυρίως καταναλωτικές γενιές των Ελλήνων ακόμη και της υπαίθρου. Αφθονούν στην χλωρίδα της περιοχής και θα μπορούσαν κι αυτά να μεταποιηθούν και να μας δώσουν  πετιμέζι εξαιρετικής ποιότητας. Τη γνωρίζουμε ως αγριογκορτσιά ή γκορτσιά, ενώ η επιστημονική ονομασία της είναι απιδέα η αμυγδαλοφόρος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου