Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

"Οι απεικονίσεις του Ιερού με τα Μάτια της Ψυχής", η έκθεσης ζωγραφικής-αγιογραφίας του Βασίλη Χατζηβασιλείου, που θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι το Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου, στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης



















Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία την Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018, στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής-αγιογραφίας του Βασίλη Χατζηβασιλείου με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τα Μάτια της Ψυχής-Απεικονίσεις του Ιερού». Είναι η Τρίτη κατά σειρά έκθεση, μετά τη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Θέρμης το 2016 και το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, πριν έναν χρόνο.
Ο Βασίλης Χατζηβασιλείου, που ασχολείται με τη ζωγραφική και την αγιογραφία εδώ και τριάντα χρόνια, είναι αυτοδίδακτος και διακρίνεται για το ιδιαίτερο προσωπικό του στιλ, έξω από πρότυπα και επιρροές. Είναι γνωστός για την εκπαιδευτική διαδρομή του, καθώς επί σειρά ετών ήταν διευθυντής του Πειραματικού Σχολείου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και για τις ραδιοφωνικές εκπομπές του μουσικής και λόγου.
Το εικαστικό του σύμπαν, πέρα από τη δύναμη των εικόνων και της ιερότητας των συμβόλων τους, απηχεί έναν εσωτερικό πνευματικό διάλογο και μια ανάγκη έκφρασης του δημιουργού σε απόλυτη συσχέτιση και αλληλεπίδραση με τις κοινωνικές, ιδεολογικές και πολιτικές αναζητήσεις του δημιουργού στα χρόνια της αντιπολίτευσης. Αν τα πρότυπα και τα διδάγματα, από εικαστική και αισθητική άποψη, μπορεί να γίνεται έντονος και διαρκής διάλογος, από διαφορετικές και αλληλοαναιρούμενες αφετηρίες, ο δημιουργός, που παρά τα τριάντα χρόνια ενασχόλησης του με την αγιογραφία, επιχειρεί εσχάτως την προς τα έξω «έκθεση» του, επιδιώκει την κρίση και την αξιολόγηση τόσο των κριτικών όσο και του κοινού. Αδιαμφισβήτητα, οι καθαγιασμένες εικόνες των τέλειων και υπερβατικών συναισθημάτων και εμπειριών αλλά και των υψηλών συμβολισμών είναι προϊόντα εσωτερικής συναισθηματικής δημιουργικής έκρηξης και σίγουρα δείγματα, όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο κοινωνιολόγος Απόστολος Βερβερίδης, «του ψυχικού πολύπτυχου προσώπου του χειροτέχνη δημιουργού».
Για τον αγιογράφο Βασίλη Χατζηβασιλείου μίλησαν οι: Νίκος Πινάτζης-πρόεδρος του Ιστορικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, Μαρία Τσακίρη καθηγήτρια Γερμανικής, Σταύρος Παπαθανάκης-δημοσιογράφος και Καίτης Στεφανάκη-κριτικός της τέχνης, ενώ ο κύκλος των ομιλητών έκλεισε με την παρέμβαση του δημιουργού.
Τα εγκαίνια της έκθεσης τίμησε με την παρουσία του ο πρώην πρόεδρος Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης-Έβρου, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και πρώην πρόεδρος του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι το Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου