Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις Πενταλόφου Τριγώνου Ορεστιάδας πριν 35 χρόνια με πρωταγωνιστές τους νέους του χωριού και πρωτεργάτη τον αστυνομικό Γιάννη Μπαλκούδη








Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις Πενταλόφου Τριγώνου Ορεστιάδας το 1984, πριν 35 χρόνια, ήταν η πρώτη απόπειρα να καθιερωθεί στην περιοχή ένας φεστιβαλικός θεσμός της νεολαίας υπερτοπικής εμβέλειας. Πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής οι νέοι και οι νέες του χωριού με πρωτεργάτη και εμψυχωτή τον Αστυνόμο Α΄ Γιάννη Μπαλκούδη. Δυστυχώς ο Γιάννης Μπαλκούδης, που είχε μπροστά του μια μεγάλη καριέρα, σκοτώθηκε συνεπεία του θανάσιμου τραυματισμού του σε τροχαίο δυστύχημα αφήνοντας μόνες τους τη σύζυγο του, γνωστή δικηγόρο της Θεσσαλονίκης, Εύη Τζιαμπαζίδου-Μπαλκούδη και την δωδεκάχρονη κόρη του, Κυριακή. Είχε πολλές δυνατότητες και ένα ευρύ δίκτυο γνωριμιών με καλλιτέχνες και δημοσιογράφους, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν και υποστήριξαν την προσπάθεια του. Να υπογραμμίσω ότι σε ένα εφημεριδάκι, όπως το «ΕΔΩ ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ», στη συντακτική επιτροπή του εμφανίζονταν πρώτα ονόματα της δημοσιογραφίας της συμπρωτεύουσας, όπως οι Νίκος Βολονάκης, Μαρία Χούκλη, Ηλίας Κουτσούκος και Γρηγόρης Γκίνος.
Προσωπικά είχα βρεθεί στις εκδηλώσεις υπό τη διττή ιδιότητα μου, αυτή του εκπροσώπου των εβρίτικων σωματείων της Αθήνας και του δημοσιογράφου, με την ανταπόκριση μου να δημοσιεύεται στην «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ»-ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΣ, ένα αξιόλογο και έγκριτο περιοδικό εθνικής κυκλοφορίας.
Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία βλέπουμε τον ποδοσφαιρικό παράγοντα του Πενταλόφου Δημήτρη-«Τζίμη» Χρηστούδη σε μια παρέμβαση του στην ανοιχτή συζήτηση στο γήπεδο του χωριού, ενώ στο προεδρείο κρατούν τις σημειώσεις τους οι Δημήτρης Χατζής και Μανώλης Χατζηπαναγιώτου, που ήταν στο ξεκίνημα της πολιτικής και επιχειρηματικής δράσης τους, με τον Μανώλη Χατζηαπαναγιώτου, που προχώρησε μερικά χρόνια αργότερα στην ίδρυση μονάδας εκτροφής θηραμάτων και ξενώνα υπό την ονομασία «ΕΥΡΩΘΗΡΑΜΑ», που αποτελεί πόλο επισκεψιμότητας για όλη την περιοχή του Τριγώνου(η φωτογραφία είναι από το προσωπικό αρχείο του Χρήστου Χρηστούδη).
Οι δικές μου φωτογραφίες με τους τραγουδιστές Γιώργο Μεράντζα(έναν από τους καλύτερους Έλληνες ερμηνευτές), Κώστα Καράλη και Μαργαρίτα Ζορμπαλά, που μαζί με τη Δήμητρα Γαλάνη συμμετείχαν στο συναυλιακό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
Μια επέτειος που μπορεί να γίνει και μια καλή αφορμή για μια ευρύτερη συζήτηση για το ρόλο των πολιτιστικών συλλόγων στη δημιουργία δράσεων διαπεριφερειακού χαρακτήρα, που θα μπορούσαν να αναδείξουν τα θέματα της υπαίθρου με τα χωριά μας να τελούν υπό ραγδαία δημογραφική και πληθυσμιακή κατάρρευση.
Απλώς για την ιστορία, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Πεντάλοφο ήταν οι πρώτες αυτής της μορφής και έντεκα χρόνια πριν τη Συνάντηση Νέων στον Άρδα στις Καστανιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου