Στο βιβιλίο του "Λαϊκή πίστη και λατρεία στη Θράκη", που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Ρήσος", το 1991, ο Κώστας Θρακιώτης γράφει: "Η Αγία Βαρβάρα ήταν προστάτισσα των παιδιών και τα φύλαγε από τη βλογιά. Για να τη "γλυκάνουν" σε πολλά μέρη του τόπου μας της πρόσφεραν μελόπιτες ή κολυβόζουμο, που στη Θράκη το 'λεγαν "βαρβάρα". Το έθιμο πανάρχαιο και θυμίζει την "πανσπερμία". Τη φτιάχνουν με στάρι(κολυβόζουμο) αφού το ανακατώσουν με σταφίδες, μύγδαλα, καρύδια, ρόδια, ακόμη και με μαϊντανό. Στο Σουφλί βάζουν και ταχίνι. Ήταν ευχάριστο έδεσμα που το μοίραζαν στους συγγενείς, γειτόνους και φίλους. Πάντα για την "καλοχρονιά" και το "καλό".
Σταύρος Παπαθανάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου