Αδιαμφισβήτητα ο πανεπιστημιακός καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Θωμάς Βουγιουκλής ήταν όχι μόνο η «ψυχή» αλλά και η «μηχανή» του Διεθνούς Συνεδρίου «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή…Επιστροφή στις ρίζες του». Χωρίς τη δική του ενεργή ανάμιξη θα ήταν εξαιρετικά αμφίβολο το εγχείρημα αυτού του σημαντικού συνεδρίου, που για πρώτη φορά έφερνε στον Έβρο μαθηματικούς από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη για να τιμήσουν μια μεγάλη μορφή των μαθηματικών και με παγκόσμια αναγνώριση και ακτινοβολία του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, ο οποίος και για πρώτη φορά θα επέστρεφε κυριολεκτικά και μεταφορικά στις ρίζες του, λίγα χιλιόμετρα από το Μποσνάκιοϊ της Ανατολικής Θράκης, απ΄όπου ξεκίνησε το Γένος του Καραθεοδωρή. Ήταν η πρώτη φορά, που στο χώρο της Θράκης πραγματοποιούνταν ένα Διεθνές Συνέδριογια τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, 237 χρόνια(1873 στις Βρυξέλλες Βελγίου) μετά τη γέννηση του και 50 χρόνια(1950 στο Μόναχο Γερμανίας) από τον θάνατο του, για μια μεγάλη μορφή των επιστημών του 20ού αιώνα, για έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες μαθηματικούς μετά τα χρόνια της Κλασικής Ελλάδας, που ερχόταν να υπογραμμίσει εμφατικά ότι η Θράκης σε όλες τις περιόδους της πολυκύμαντης ιστορίας της είχε να επιδείξει ένα καταπληκτικό ανθρώπινο δυναμικό, που έπρε και όφειλε να ανακαλύψει, να αναδείξει και κυρίως να αξιοποιήσει!
Μια σημαντική πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει στο σπίτι της κόρης του μεγάλου μαθηματικού Δέσποινας Καραθεοδωρή-Ροδοπούλου, κατά τη δεξίωση προς τιμήν του εξαδέλφου της Γιάννη Αργύρη, του περίφημου John Argyris, που σύμφωνα με τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου(ΕΜΠ) Μανόλη Παπαδρακάκη, «η μέθοδος των πεπερασμένων στοιχείων, η μεγαλύτερη επινόηση της καριέρας του και, κατά τον καθηγητή φον Κάρμαν, μια από τις σημαντικότερες όλων των εποχών στον τομέα της Μηχανικής!» Χωρίς αμφιβολία η μεγαλύτερη επιστημονική προσωπικότητα στον τομέα της Υπολογιστικής Μηχανικής και ίσως ο σημαντικότερος μηχανικός-ερευνητής του 20ού αιώνα.
Κι όπως γράφει στα «Γενεαλογικά των Καραθεοδωρή» στη Μυθιστορηματική Βιογραφία ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη, που κυκλοφόρησε το 2019 από τις Εκδόσεις ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ, ο καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και τ. καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Στέφανος Γερουλάνος, «ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή(1873-1950), ο μαθηματικός αδελφός της μητρογιαγιάς μου Ιουλίας Στρέιτ είναι χωρίς συζήτηση ο πλέον λαμπερός αστέρας του αστερισμού που λέγεται Οικογένεια Καραθεοδωρή, ακολουθούμενος από τον αστέρα του Ιωάννη Χατζηαργύρη. Είναι συνέχεα των μεγάλων προσωπικοτήτων της οικογένειας του 19ου αιώνα του Στεφάνου Θεοδώρου Καραθεοδωρή, Κωνσταντίνου Αντωνίου Καραθεοδωρή, ιατρού, και Αλεξάνδρου Στεφάνου Καραθεοδωρή, διπλωμάτη πολιτικού.
Εκείνο το βράδυ της 23ης Οκτωβρίου 1995 στο σπίτι της Δέσποινα Καραθεοδωρή-Ροδοπούλου και παρουσία του Ιωάννη Αργύρη και του καθηγητή Ανώτερων Μαθηματικών στο Εθνικό Μεστόβιο Πολυτεχνείο(ΕΜΠ) και τ. Γενικού Διευθυντή Ανώτατης Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεώργιο Παντελίδη, ξεκινούσε μια πρωτοβουλία για τον εορτασμό των 50 χρόνων(1950-2000) από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή με επιστολή στον τότε πρόεδρο της Κοινότητας Νέας Βύσσας Απόστολο Καραμπαγλίδη, ο οποίος προσέφυγε για βοήθεια στον Βυσσιώτη Μιχάλη Κεσογλίδη και ήταν ένα πολύ σωστό βήμα, αφού ο αείμνηστος καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Κατόπιν ο ίδιος θα απευθυνόταν στο φίλο και συνάδελφο του μαθηματικό Θωμά Βουγιουκλή, που είχε το επιστημονικό και ακαδημαϊκό κύρος για μια άψογη διοργάνωση υψηλών και διεθνών προδιαγραφών. Χωρίς την καταλυτική συμμετοχή του Θωμά Βουγιουκλή είναι βέβαιο ότι δεν θα υπήρχε αυτό το συνέδριο, γιατί η διεθνής επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα είχε έναν αξιόπιστο και αναγνωρισμένο συνομιλητή και μην ξεχνάμε την αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που διέθεσε σημαντικούς οικονομικούς πόρους για τις μετακινήσεις και τα αεροπορικά εισιτήρια των προσκεκλημένων καθηγητών. Δήμος Βύσσας, στη συνέχεια του Προγράμματος «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ», και Δήμος Ορεστιάδας είχαν την τιμή να φιλοξενήσουν ένα μοναδικό συνέδριο, που ποτέ στα χρονικά τους δεν είχε γίνει αλλά και να αποκτήσουν μια παρακαταθήκη για τον τρόπο διαχείρισης του τοπικού πολιτισμού και του ανθρώπινου κεφαλαίου της περιοχής. Και για τα δύο τμήματα. Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Νέας Ορεστιάδας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που δεν είχαν ούτε έναν χρόνο λειτουργίας, το συνέδριο αυτό από το 200ο παραμένει ένα σημαντικό ακαδημαϊκό γεγονός-ορόσημο, που ως εμπειρία και δυνατότητα διαχείρισης του μοναδικού επιστημονικού και πολιτιστικού κεφαλαίου μπορεί να δώσει πολλές ιδέες για συνέδρια και ημερίδες διεθνούς ενδιαφέροντος και επιπέδου.
Είκοσι χρόνια μετά(2000-2020) παραμένει για το Δήμο Ορεστιάδας ένα μοναδικό γεγονός υψηλού και πολλαπλού συμβολισμού, που μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες παρουσίας και εκπροσώπησης του στη διεθνή κοινότητα. Είναι κατεπείγουσας σημασίας η διαμόρφωση μιας πολιτιστικής στρατηγικής και πολύ περισσότερο η ύπαρξη ενός σταθερού πλαισίου που θα επιτρέπει την ανάληψη και υλοποίηση πρωτοβουλιών και δράσεων σε βάθος χρόνου.
Ο Δήμος Ορεστιάδας θα έχει να κερδίσει πάρα πολλά και πολύ περισσότερα απ΄αυτά που αποκομίζει εντασσόμενος στο αναχρονιστικό πλαίσιο του πελατειακού και κομματικού κράτους.
Βασική προϋπόθεση μια άλλη βιώσιμη κουλτούρα διαχείρισης του πλουραλισμού των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών δυνάμεων του, έξω και πέρα από λογικές και πρακτικές μονοκαλλιέργειας, που έχουν ημερομηνία λήξης και είναι ο προάγγελος της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής παρακμής και ερήμωσης!
Σταύρος Παπαθανάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου