ΔΕΝ ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ
ΓΙΑΝΝΗΣ (ΤΖΟΝ) ΑΡΓΥΡΗΣ,
ΑΝΗΨΙΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ
Η διαχείριση της κληρονομιάς του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή θα επέβαλε σε μας τους Θρακιώτες την ενασχόλησή μας με μια από τις σημαντικότερες μορφές στην περιοχή της μηχανικής και των εφαρμοσμένων μαθηματικών, τον Γιάννη (Τζον) Αργύρη, ανιψιό του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή από την αδερφή του Λουκία. Χωρίς αμφιβολία η μεγαλύτερη επιστημονική προσωπικότητα στον τομέα της Υπολογιστικής Μηχανικής και ίσως ο σημαντικότερος μηχανικός-ερευνητής του 20ού αιώνα. Απόγονος του Ρήγα Φεραίου από την πλευρά του πατέρα του και Βυζαντινής Θρακιώτικης οικογένεια των Καραθεοδωρήδων από την πλευρά της μητέρας του.
Στη Θράκη παρουσιάστηκαν δυο συνεντεύξεις –αφιερώματα στην ΕΡΑ –Ορεστιάδας και στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Διδυμοτείχου.
Περισσότερα ήταν τα δημοσιεύματα στον κεντρικό αθηναϊκό τύπο από τα οποία ξεχωρίζει το αφιέρωμα του BHMAGAZINO, το οποίο υπογράφει η δημοσιογράφος κ. Ισιδώρα Παπαδρακάκη και σας παρουσιάζουμε εκτενή αποσπάσματά του.
*
* *
Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ
*
… η μέθοδος των πεπερασμένων στοιχείων, η μεγαλύτερη ίσως επινόηση της καριέρας του και, κατά τον καθηγητή φον Κάρμαν, μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις όλων των εποχών στον τομέα της Μηχανικής.
Είναι γεγονός ότι στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα σχεδόν όλοι οι υπολογιστικοί κώδικες για τον σχεδιασμό και την ανάλυση κατασκευών της αεροναυπηγικής και της ναυπηγικής βιομηχανίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας και μεγάλων τεχνικών έργων, όπως υψηλά κτίρια και γέφυρες, χρησιμοποιούν τη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων. Η συμβολή του Αργύρη, για παράδειγμα, στην ανάλυση της καλωδιωτής οροφής του Ολυμπιακού Σταδίου του Μονάχου που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 υπήρξε καθοριστική, αφού η κατασκευή της κατέστη δυνατή χάρη στη μη γραμμική αριθμητική, μέθοδο την οποία ανέπτυξε για τον σκοπό αυτό. Και ενώ η μέθοδος επινοήθηκε για τη στατική ανάλυση φορέων, εφαρμόζεται σε ευρύτερη κατηγορία προβλημάτων της Ρευστομηχανικής, της Μεταφοράς Θερμότητας, της Ακουστικής, του Ηλεκτρομαγνητισμού και της Μοριακής Φυσικής.
*
Το 1960 βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα της Μηχανικής που έχει να κάνει με την ανάλυση ατράκτων αεροπλάνων με οπές και άλλες σημαντικές αποκλίσεις από την κανονικότητα. Η επίλυσή του, η οποία θεωρείται αδύνατη, αποτελεί πρόκληση για τον Αργύρη που πάντοτε έλκεται από τους φαινομενικά άλυτους γρίφους. Για άλλη μια φορά η διαίσθησή του τον ωθεί να προτείνει μια νέα, αμφιλεγόμενη θεώρηση, βασισμένη στη χρήση προχωρημένων μητρωικών μεθόδων. Οι περισσότεροι ειδικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη αποφαίνονται ότι η μέθοδος, η οποία βασίζεται σε μια μαθηματική διατύπωση και περιλαμβάνει μόνο 20 γραμμές επιχειρηματολογίας και τέσσερις γραμμές προχωρημένης Άλγεβρας, δεν μπορεί παρά να είναι λανθασμένη: «Ήμουν δυσνόητος ακόμη και για τους Άγγλους, οι οποίοι συνήθως με δέχονταν με μεγαλύτερη ευκολία». Τότε συμβαίνει το αναπάντεχο :Ένα πρωί βρίσκει να τον περιμένει πάνω στο γραφείο του μια διδακτορική διατριβή από το Σίδνεϊ της Αυστραλία, όπου ο υποψήφιος διδάκτορας επιβeβαιώνει τη θεωρία του Αργύρη με μια πολύπλοκη μαθηματική απόδειξη 124 σελίδων. Έτσι εδραιώνεται ακόμη μια ρηξικέλευθη μέθοδός του, η οποία από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 εφαρμόστηκε ευρέως στον σχεδιασμό του Boeing 747. Την ίδια εποχή η ΝΑΣΑ καταφεύγει στις γνώσεις του για τη μελέτη της θερμικής θωράκισης του διαστημόπλοιου «ΑΠΟΛΛΩΝ» από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο κέλυφος κατά την επάνοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης. Ο Αργύρης προτείνει την επικάλυψη της ατράκτου με ειδικές ουσίες, οι οποίες εξατμίζονται και ψύχουν την επιφάνεια του σκάφους. Αυτή τη μελέτη ο ίδιος θεωρεί την ρηξικέλευθη της ζωής του.
*
Η άρνησή του να αλλάξει υπηκοότητα οδήγησε στην ψήφιση ειδικού νόμου, του πρωτοφανούς για τα γερμανικά πανεπιστημιακά χρονικά διατάγματος Αργύρη, προκειμένου να παραμείνει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης.
*
Ο Τζον Αργύρης από το 1976 και για 30 περίπου χρόνια ασχολήθηκε με το Χάος, για το οποίο εκδίδει το 1994 ένα βιβλίο 800 σελίδων στα αγγλικά και στα γερμανικά. Χαρακτηριστικό της επιτυχίας του βιβλίου είναι ότι μόνο στη Γερμανία εκδόθηκε τρεις φορές σε έναν χρόνο, γεγονός εντελώς ασυνήθιστο για τον τίτλο εξειδικευμένου επιστημονικού ενδιαφέροντος. Τον Ιανουάριο του 1989 οι «Times» του Λονδίνου αφιέρωσαν ένα εκτενές άρθρο για τις δραστηριότητές του, με τίτλο «Κανόνες του Χάους βοηθούν στον σχεδιασμό του ευρωπαϊκού διαστημικού λεωφορείου «Ερμής», όπου αναφέρονταν στην πρωτοποριακή έρευνα του Αργύρη ώστε το σκάφος να μην εκραγεί κατά την επάνοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης, με ταχύτητα 30 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου και θερμοκρασία 1.000 βαθμών Κελσίου στην επιφάνεια του οχήματος.
*
«Την επιστήμη του 20ού αιώνα»-θα πει ο ίδιος –«θα τη θυμούνται για τρεις μεγάλες επιστημονικές –φιλοσοφικές επαναστάσεις: τη Σχετικότητα, την Κβαντομηχανική και το Χάος. Από τις τρεις η Επανάσταση του Χάους έχει εφαρμογή σε ολόκληρο το Σύμπαν, όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε και όπως αυτό εκδηλώνεται σε ανθρώπινη κλίμακα και μας επηρεάζει».
*
Διετέλεσε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και άλλων πέντε ακαδημιών διεθνώς. Κατείχε 21 επίτιμα διδακτορικά επαγγέλματα από πανεπιστήμια όλου του κόσμου. Είχε τιμηθεί με 25 διεθνείς διακρίσεις και μετάλλια, ανάμεσα στα οποία ο Μεγαλόσταυρος Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ο τίτλος του Εταίρου της Βασιλικής Εταιρείας (FRS) ενώ έχει τιμηθεί και με το χρυσό μετάλλιο Rince Phillip της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικής, το οποίο θεωρείται στις αγγλοσαξονικές χώρες ισότιμο του βραβείου Νόμπελ για μηχανικούς. Στις 16 Νοεμβρίου 1920 ο Τζον Αργύρης αναγορεύθηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας Ιππότης της Βρεττανικής Αυτοκρατορίας (CBE)
BHMAGAZINO/ ΙΣΙΔΩΡΑ ΠΑΠΑΔΡΑΚΑΚΗ
..........................................................................................................................................................
ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ
ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ
ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΤΟ 2009
ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣΤΟΝ ΕΥΠΑΤΡΙΔΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ
ΓΙΑΝΝΗ (ΤΖΟΝ) ΑΡΓΥΡΗ
Για να μην περιοριστούμε όμως μόνο σε αναφορές βιογραφικού χαρακτήρα, έχουμε να καταθέσουμε την πρόταση της πραγματοποίησης ενός τιμητικού αφιερώματος στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών που πρόκειται να φιλοξενηθεί στην πόλη της Κομοτηνής το 2009. Καταθέτω, λοιπόν, αυτή την πρόταση για την υλοποίηση της οποίας θα πρέπει να συμπράξουν οι παρακάτω θεσμοί και ιδρύματα: υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας, Υπουργείο Παιδείας Ελλάδας, υπουργείο Παιδείας Ομοσπονδιακού Κρατιδίου Βάδης –Βυτεμβέργης, το Αυτοκρατορικό Κολλέγιο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης, το Ινστιτούτο Εφαρμογών Ηλεκτρονικών Επιστημών της Στουτγάρδης, η Ακαδημία Αθηνών και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
..........................................................................................................................................................
Τεράστιο επιστημονικό κεφάλαιο ο περίφημος John Argyris(Γιάννης Αργύρης) αλλά θέλει ακόμη μεγάλη προσπάθεια για να για την αξιοποίηση αυτού του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΑ, του κορυφαίου επιστήμονα στον τομέα της Υπολογιστικής Μηχανικής.
Η προσπάθεια συνεχίζεται μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες!
Σταύρος Παπαθανάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου