Όταν μιλούν κάποιοι για γκρίζες ζώνες, δεν χωρούν υπερβολές, ελαφρότητες και λάθη
Ενεός και άναυδος είχα μείνει διαβάζοντας στην κοινή ανακοίνωση των μελών της Επιτροπής Αγώνα Δήμου Ορεστιάδας(δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης και επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Μαρία Γκουγκουσκίδου, Αθανάσιος Παπανδρέου, Χρήστος Καζαλτζής, Παναγιώτης Σιανκούρης και Κώστας Ζαλουφλής) την αναφορά περί «γκρίζων ζωνών» κι αμέσως προσέφυγα στην επιστημονική γνώση γνωστού διπλωματικού αναλυτή, του Ν.Θ., που για ευνόητους και δικούς του λόγους δεν αναφέρεται με το πλήρες ονοματεπώνυμο του, για να μην εμπλακεί σε μια τοπική αντιπαράθεση. Οι τοποθετήσεις του όμως δεν επιτρέπουν περιθώρια παρερμηνειών κι όπως έχω ήδη επισημάνει από την αρχή θα πρέπει τόσο ο δήμαρχος όσο και τα άλλα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Δήμου Ορεστιάδας να μας πουν επιτέλους ποιο είναι το επίσημο κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα οδηγήσει στη δημιουργία ή καλύτερα στη μετατροπή του «Έβρου και των νησιών σε γκρίζες ζώνες»;
-‘Οταν κάποιοι με ελαφρότητα μιλούν για τη δημιουργία ‘’Γκρίζων ζωνών’’ στην ελληνική επικράτεια ως απόρροια της κατάρτισης του νέου συμφώνου της ΕΕ για τη μετανάστευση, καλό θα είναι πρώτα, πριν μιλήσουν, να συμβουλεύονται ειδικούς και πιο καταρτισμένους για το τι σημαίνει γκρίζα ζώνη. Γκρίζα ζώνη είναι μια περιοχή αμφισβητούμενη και διαφιλονικούμενη για το καθεστώς νομιμότητας της, την κυριαρχία της, την υπόσταση της, την ισχύ του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, την αναγνώριση της στην παγκόσμια οικογένεια και την ουσιαστική πολιτογράφηση της ως γεωγραφική επικράτεια που ανήκει σε μια κυρίαρχη ευνομούμενη και αναγνωρισμένη πολιτεία.
Μπορεί στον Έβρο ή στο Δήμο Ορεστιάδας ή και στα νησιά να ισχύσει ένα διαφορετικό καθεστώς στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
-Αν λοιπόν υπονοούν ή λένε ευθέως ότι η περιοχή του Έβρου και των νησιών του Βορείου Αιγαίου μετατρέπονται με βάση το σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση, σε γκρίζες ζώνες όπου δεν έχουν πλήρη και καθολική εφαρμογή και ισχύ οι αρχές, οι αξίες και οι συνθήκες σύστασης της ΕΕ καθώς και το ευρωπαϊκό κεκτημένο της ισότητας, της ελευθερίας και όλων των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών που απορρέουν από τις οδηγίες και τις ντιρεκτίβες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τότε καλό είναι να παραιτηθούν άμεσα, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενά τους παραμένουν εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες σε μια αμφισβητούμενη περιοχή ή στην καλύτερη περίπτωση σε μια περιοχή που εφαρμόζεται ιδιαίτερο καθεστώς διαφορετικό από αυτό που ισχύει στην Ευρώπη των κοινοτήτων.
Τι σημαίνει στη διεθνή διπλωματία και πολιτική ο όρος «γκρίζες ζώνες»;
- Ο χαρακτηρισμός ‘’γκρίζα ζώνη’’ στην γλώσσα της πολιτικής διπλωματίας είναι βαρύτατος και εμπεριέχει ιδιαίτερα αρνητικό φορτίο που δεν θα τολμούσε να εκστομίσει κανένας διπλωμάτης, πολιτικός ή ευρωπαίος αξιωματούχος. Μας προκαλεί αλγεινή πραγματικά εντύπωση που με τόση ελαφρότητα εκστομίστηκε από τα χείλη εκλεγμένων τοπικών αρχόντων χάριν μικροπολιτικής κοντόφθαλμης σκοπιμότητας, προκαλώντας σύγχυση στην τοπική κοινωνία και ρίχνοντας άφθονο νερό στον μύλο των ακραίων στοιχείων που με τέτοιες δηλώσεις εξυπηρετούν τον οπορτουνισμό τους και τα ακραία σχέδια τους.
Επειδή ενδεχόμενα κάποιοι θα επιχειρούσαν να απαξιώσουν τη σοβαρότητα και την ανάδειξη του θέματος, ποια πιστεύατε ότι θα έπρεπε να είναι η αντίδραση των θεσμών και δη των κομμάτων;
-Αν λοιπόν κάνουν λόγο σε δελτίο τύπου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα για γκρίζες ζώνες, χωρίς να ξέρουν γιατί μιλούν και χωρίς να γνωρίζουν τι είναι αυτές, τότε είναι, αμαθείς και ανεπαρκείς. Αν όμως γνωρίζουν γιατί μιλούν και παρ’ όλα αυτά το πράττουν, τότε είναι πραγματικά επικίνδυνοι, το γράφω με αγωνία για τον τόπο και πλήρη ειλικρίνεια και αν λειτουργούσαν πραγματικά τα κόμματα στον τόπο μας ως πυλώνες του πολιτεύματος, όσοι από αυτούς διαθέτουν κομματική ταυτότητα θα έπρεπε να τους έχει ζητηθεί η παραίτηση χθες, για τους υπόλοιπους θα έπρεπε να λειτουργήσει το αίσθημα της ευθιξίας.
Και για να γίνει αντιληπτό στους αναγνώστες και στις αναγνώστριες μας πως προσεγγίζει η διεθνής κοινότητα ή όταν αναφέρεται κάποιος στις «γκρίζες ζώνες», τις ακριβώς εννοεί;
-Με τη βοήθεια του National Geographic και το σχετικό δημοσίευμα της Washington Post παραθέτουμε παρακάτω τις 20 γκρίζες ζώνες του πλανήτη, προκειμένου να μάθουν μερικοί και να καταλάβουν από το βαρύτατο ατόπημά τους για το τι πραγματικά σημαίνει γκρίζα ζώνη:
΄΄΄΄Αμπχαζία: Περιοχή στον Καύκασο που δήλωσε μονομερώς την ανεξαρτησία της από τη Γεωργία αλλά έχει αναγνωριστεί από ελάχιστες χώρες, μεταξύ των οποίων φυσικά και η Ρωσία.
-Αμπού Μούσα: Νησί στα ανατολικά του Περσικού Κόλπου. Διοικείται σήμερα από το Ιράν αλλά διεκδικείται και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
-Κύπρος: Όπως γράφει το NationalGeographic, «η Κύπρος διαχωρίστηκε το 1974 μετά την χούντα στην Ελλάδα και την τουρκική εισβολή. Το νησί αποτελείται από ελληνοκύπριους στο νότο με μια διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και τουρκοκύπριους στο βορρά με μια κυβέρνηση αναγνωρισμένη μόνο από την Τουρκία. Τα Ηνωμένα Έθνη περιπολούν στην διαχωριστική γραμμή και προσπαθούν να πετύχουν την επανένωση του νησιού».
-Ντόκντο: Μια περίπτωση Ιμίων. Βραχονησίδες στη θάλασσα της Ιαπωνίας. Διοικούνται από τη Νότια Κορέα αλλά διεκδικούνται και από τους Ιάπωνες.
-Τρίγωνο Ιλέμι: Περιοχή στην ανατολική Αφρική. Διοικείται από την Κένυα, διεκδικείται τόσο από το Σουδάν όσο κι από την Αιθιοπία.
-Κασμίρ: Ίσως η πιο γνωστή γκρίζα ζώνη του πλανήτη. Ζουν εκεί περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι και παρακολουθούν τις συχνά σφοδρές συγκρούσεις Ινδίας και Πακιστάν ενώ και η Κίνα δεν στέκεται αδιάφορη ως προς τις εξελίξεις.
-Κόσοβο: Όπως και για την Κύπρο, έτσι και σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζονται πρόσθετες πληροφορίες για το ελληνικό κοινό.
-Nagorno-Karabakh: Ακόμα μια αμφισβητούμενη περιοχή του Καυκάσου που έχει διακηρύξει την ανεξαρτησία της χωρίς να έχει αναγνωριστεί από σημαντικές τρίτες χώρες. Η διαμάχη είναι μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.
-Νήσος του Νότιου Ταλπατί: Μικρό νησί στο Κόλπο της Βεγγάλης, στα ανοιχτά του Δέλτα του Γάγκη και του Μπραχμαπούτρα. Διεκδικείται από την Ινδία και το Μπαγκλαντές.
-Νησιά Παρασέλ: Μικρό σύμπλεγμα από κοραλλιογενείς ατόλλες στη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ανήκουν διοικητικά στην Κίνα, διεκδικούνται όμως και από την Ταϊβάν και το Βιετνάμ.
-Νησιά Senkaku: Διοικούνται από την Ιαπωνία. Διεκδικούνται από την Κίνα και την Ταϊβάν.
-Σομαλιλάνδη: Πρόκειται για μια de facto ανεξάρτητη δημοκρατία που βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής. Προσωπικά, έχει τύχει να πέσω πάνω σε σχετική διαδήλωση στις Βρυξέλλες!
-NότιαΟσετία: Ίδια περίπου περίπτωση με την Αμπχαζία.
-Νησιά Spratly: Νησιά στη Νότια Θάλασσα της Κίνας που τα διεκδικούν οι πάντες: Μπρουνέι, Κίνα, Φιλιππίνες, Μαλαισία, Ταϊβάν και Βιετνάμ.
-Ταϊβάν: Επίσης πολύ γνωστή περίπτωση γκρίζας ζώνης. Η Κίνα δηλώνει την Ταϊβάν ως τη 23η επαρχία της, οι κάτοικοι της Ταϊβάν διαφωνούν.
-Νησιά Φώκλαντ: Η γνωστή ιστορία. Διοικούνται από τη Μεγάλη Βρετανία, αμφισβητεί την κυριαρχία της η Αργεντινή.
-Κουρίλες νήσοι: Όλα τα νησιά βρίσκονται στην δικαιοδοσία της Ρωσίας, όμως η Ιαπωνία διεκδικεί τα τέσσερα νοτιότερα.
-Υπερδνειστερία: Ακόμα μια περίπτωση που εμπλέκεται η Ρωσία. Η περιοχή έχει κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της από τη Μολδαβία και έχει γίνει κι εκεί δημοψήφισμα υπέρ της προσάρτησης με τη Ρωσία.
-Νησιά Tunb: Πεδίο διαμάχης μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
-Δυτική Όχθη-Λωρίδα της Γάζας: Εδώ κι αν δεν χρειάζονται πρόσθετες πληροφορίες.
-Δυτική Σαχάρα: Είναι μια περιοχή της βορειοδυτικής Αφρικής που συνορεύει με το Μαρόκο βόρεια. Ίσως να μην την έχετε καν προσέξει στο χάρτη θεωρώντας ότι ανήκει στην επικράτεια του Μαρόκο. Πλέον έχει αναγνωριστεί από περισσότερα από 80 κράτη του ΟΗΕ.΄΄΄΄΄
Πηγή: NationalGeographic, Έκθεση 2014
…………………………………………………………………………………………………………….
Αν μετά τα παραπάνω δεν έχει κατανοηθεί από τους τοπικούς ταγούς μας η σοβαρότητα και η επικινδυνότητα και συνεχίσουν στην μη απόσυρση του αδιανόητου και απαράδεκτου δελτίου τύπου της Επιτροπής Αγώνα Δήμου Ορεστιάδας και επιμένουν στην μη ανασκευή και απόσυρση του, τότε προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στον τόπο. Δεν είναι κακό να αναγνωρίζεις τα λάθη σου και να τα διορθώνεις. Αυτό το κείμενο δεν ξέρουμε ποια αξία ή συμβολισμό θα έχει στο μέλλον και κάτω από ποιες εξελίξεις θα μπορούσε να αποκτήσει μια άλλη βαρύτητα με απρόβλεπτες συνέπειες. Μπορεί ενδεχόμενα κάποια μέλη να έχουν ενοχληθεί, αλλά τους διαβεβαιώνουμε όλους ότι θα τους επιβραβεύσουμε, αν τελικά αποφασίσουν να αποσύρουν την ανακοίνωση τους, που μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργεί τώρα και στο μέλλον.
Τα λάθη είναι για τους ανθρώπους είναι κι ακόμη μεγαλύτερη η αρετή για τους πολιτικούς, όταν αποφασίζουν να τα αναγνωρίσουν και να τα διορθώσουν!
Σταύρος Παπαθανάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου