Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Αυτές είναι οι "γκρίζες ζώνες" σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την Washington Post και το National Geographic, τον οποίο αδιανότητο και απαράδεκτο όρο υιοθέτησε σε επίσημη ανακοίνωση της η Επιτροπή Αγώνα Δήμου Ορεστιάδας

Με τη βοήθεια του National Geographic και το σχετικό δημοσίευμα της  Washington Post παραθέτουμε παρακάτω τις 20 γκρίζες ζώνες του πλανήτη, προκειμένου να μάθουν μερικοί και να καταλάβουν από το βαρύτατο ατόπημα


τους για το τι πραγματικά σημαίνει γκρίζα ζώνη:

 

΄΄΄΄Αμπχαζία: Περιοχή στον Καύκασο που δήλωσε μονομερώς την ανεξαρτησία της από τη Γεωργία αλλά έχει αναγνωριστεί από ελάχιστες χώρες, μεταξύ των οποίων φυσικά και η Ρωσία.

 

-Αμπού Μούσα: Νησί στα ανατολικά του Περσικού Κόλπου. Διοικείται σήμερα από το Ιράν αλλά διεκδικείται και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 

-Κύπρος: Όπως γράφει το NationalGeographic, «η Κύπρος διαχωρίστηκε το 1974 μετά την χούντα στην Ελλάδα και την τουρκική εισβολή. Το νησί αποτελείται από ελληνοκύπριους στο νότο με μια διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και τουρκοκύπριους στο βορρά με μια κυβέρνηση αναγνωρισμένη μόνο από την Τουρκία. Τα Ηνωμένα Έθνη περιπολούν στην διαχωριστική γραμμή και προσπαθούν να πετύχουν την επανένωση του νησιού».

-Ντόκντο: Μια περίπτωση Ιμίων. Βραχονησίδες στη θάλασσα της Ιαπωνίας. Διοικούνται από τη Νότια Κορέα αλλά διεκδικούνται και από τους Ιάπωνες.

 

-Τρίγωνο Ιλέμι: Περιοχή στην ανατολική Αφρική. Διοικείται από την Κένυα, διεκδικείται τόσο από το Σουδάν όσο κι από την Αιθιοπία.

 

-Κασμίρ: Ίσως η πιο γνωστή γκρίζα ζώνη του πλανήτη. Ζουν εκεί περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι και παρακολουθούν τις συχνά σφοδρές συγκρούσεις Ινδίας και Πακιστάν ενώ και η Κίνα δεν στέκεται αδιάφορη ως προς τις εξελίξεις.

 

-Κόσοβο: Όπως και για την Κύπρο, έτσι και σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζονται πρόσθετες πληροφορίες για το ελληνικό κοινό.

 

-Nagorno-Karabakh: Ακόμα μια αμφισβητούμενη περιοχή του Καυκάσου που έχει διακηρύξει την ανεξαρτησία της χωρίς να έχει αναγνωριστεί από σημαντικές τρίτες χώρες. Η διαμάχη είναι μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

 

-Νήσος του Νότιου Ταλπατί:  Μικρό νησί στο Κόλπο της Βεγγάλης, στα ανοιχτά του Δέλτα του Γάγκη και του Μπραχμαπούτρα. Διεκδικείται από την Ινδία και το Μπαγκλαντές.

 

-Νησιά Παρασέλ: Μικρό σύμπλεγμα από κοραλλιογενείς ατόλλες στη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ανήκουν διοικητικά στην Κίνα, διεκδικούνται όμως και από την Ταϊβάν και το Βιετνάμ.

 

-Νησιά Senkaku: Διοικούνται από την Ιαπωνία. Διεκδικούνται από την Κίνα και την Ταϊβάν.

 

-Σομαλιλάνδη: Πρόκειται για μια de facto ανεξάρτητη δημοκρατία που βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής. Προσωπικά, έχει τύχει να πέσω πάνω σε σχετική διαδήλωση στις Βρυξέλλες!

 

-NότιαΟσετία: Ίδια περίπου περίπτωση με την Αμπχαζία.

 

-Νησιά Spratly: Νησιά στη Νότια Θάλασσα της Κίνας που τα διεκδικούν οι πάντες: Μπρουνέι, Κίνα, Φιλιππίνες, Μαλαισία, Ταϊβάν και Βιετνάμ.

 

-Ταϊβάν: Επίσης πολύ γνωστή περίπτωση γκρίζας ζώνης. Η Κίνα δηλώνει την Ταϊβάν ως τη 23η επαρχία της, οι κάτοικοι της Ταϊβάν διαφωνούν.

 

-Νησιά Φώκλαντ: Η γνωστή ιστορία. Διοικούνται από τη Μεγάλη Βρετανία, αμφισβητεί την κυριαρχία της η Αργεντινή.

 

-Κουρίλες νήσοι: Όλα τα νησιά βρίσκονται στην δικαιοδοσία της Ρωσίας, όμως η Ιαπωνία διεκδικεί τα τέσσερα νοτιότερα.

 

-Υπερδνειστερία: Ακόμα μια περίπτωση που εμπλέκεται η Ρωσία. Η περιοχή έχει κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της από τη Μολδαβία και έχει γίνει κι εκεί δημοψήφισμα υπέρ της προσάρτησης με τη Ρωσία.

 

-Νησιά Tunb: Πεδίο διαμάχης μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

 

-Δυτική Όχθη-Λωρίδα της Γάζας: Εδώ κι αν δεν χρειάζονται πρόσθετες πληροφορίες.

 

-Δυτική Σαχάρα: Είναι μια περιοχή της βορειοδυτικής Αφρικής που συνορεύει με το Μαρόκο βόρεια. Ίσως να μην την έχετε καν προσέξει στο χάρτη θεωρώντας ότι ανήκει στην επικράτεια του Μαρόκο. Πλέον έχει αναγνωριστεί από περισσότερα από 80 κράτη του ΟΗΕ.΄΄΄΄΄

Πηγή: NationalGeographic, Έκθεση 2014

.............................................................................................................................................

Δυστυχώς, αν και πέρασαν 4 μέρες τόσο ο δήμαρχος όσο και τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Δήμου Ορεστιάδας συνεχίζουν να μην αποσύρουν την επίσημη ανακοίνωση τους στην οποία κάνουν χρήση του όρου "γκρίζες ζώνες", οι οποίες θα δημιουργηθούν με το Νέα Σύμφωνο της Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Πολύ απερίσκεπτα όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον γίνεται η χρήση αυτού του αδιανόητου και απαράδεκτου όρου, που στη διεθνή πραγματικότητα και διπλωματία είναι ταυτισμένος με διαφιλονικούμενες και αμφισβητούμενες περιοχές! Η εμμονή τους είναι ανεξήγητη και ακατανόητη! Θα έπρεπε χθες να αποσύρουν την ανακοίνωση τους! Και επιτέλους να παρουσιάσουν στους πολίτες της περιοχής ποιο είναι αυτό το επίσημο κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Οι πολίτες του Δήμου Ορεστιάδας έχουν δικαίωμα στην ενημέρωση και στην υπεύθυνη διαχείριση των τοπικών δημόσιων υποθέσεων

Σταύρος Παπαθανάκης

                                                                                       

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου