Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Όταν ο Πετρωτιώτης διευθυντής της ΔΕΣΕ της Περιφέρειας Αττικής Γιώργος Μαυρογιαννίδης κρατούσε στη χιονόπτωση του 2008 ανοιχτές τις εθνικές οδούς Αθηνών-Λαμίας και Αθηνών Κορίνθου!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΜΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ (Δ.Ε.Σ.Ε.)  ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Ο συμπατριώτης μας Γιώργος Μαυρογιαννίδης, από τα Πετρωτά Τριγώνου, εδώ και λίγους μήνες είναι διευθυντής της Διεύθυνσης Ελέγχου Συντήρησης Έργων (Δ.Ε.Σ.Ε.) της Περιφέρειας Αττικής. Ήταν μια φυσιολογική και αναμενόμενη υπηρεσιακή εξέλιξη. Μια αξιοκρατική τοποθέτηση. Ο Γιώργος Μαυρογιαννίδης είναι μεταξύ των πέντε ναυπηγών-μηχανολόγων μηχανικών και πολιτικών μηχανικών του Τεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) με μεταπτυχιακό στη «Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού» στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Χαρήκαμε με την εξέλιξη αυτή και πιστεύουμε ότι του άξιζε. Και αισθανθήκαμε ιδιαίτερα υπερήφανοι όταν με τον χιονιά του περασμένου Φεβρουαρίου είχε επωμιστεί την ευθύνη να κρατήσει ανοιχτή την εθνική οδό Αθηνών –Λαμίας και ομολογουμένως τα πήγε πολύ καλά. Πάντα τέτοια, Γιώργο. Και σ’ ανώτερα.

..................................................................................................................................................

Αυτό ήταν το σχόλιο του Γ.Θρακιώτη στη στήλη του "ΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟΝ" στον "ΒΟΡΕΑ"(τεύχος 33) τον Μάρτιο του 2008 για τη συμβολή του συμπατριώτη μας Γιώργου Μαυρογιαννίδης να μείνουν ανοιχτές οι εθνικές οδοί Αθηνών-Λαμίας και Αθηνών-Κορίνθου. Τα καλύτερα σχόλια τα είχε κάνει ο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, όταν απευθυνόμενος στους αυτοδιοικητικούς λέγοντας "εδώ έχουμε ανοιχτές τις εθνικές οδούς και τα αμάξια κολλάνε στην Πατησίων"!


ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

27.01.2022, 13:22

Το 2008 το περισσότερο χιόνι στην Αττική, «αδειάζει» την κυβέρνηση και το meteo

efsyn.gr


Άλλη μία «πληρωμένη» απάντηση δίνουν οι μετεωρολόγοι στον πρωθυπουργό και τους συν αυτώ, σχετικά με τους ισχυρισμούς τους περί ελλιπούς ενημέρωσης από τους επιστήμονες για την πρόσφατη κακοκαιρία.

Σε άρθρο που υπογράφουν στην ιστοσελίδα meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι μετεωρολόγοι Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη, Σ. Ντάφης και Χ. Πετρόπουλος παραθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν ήταν η «Ελπίδα» που έφερε το περισσότερο χιόνι στην Αττική και αφήνουν αιχμές για την κρατική απρονοησία. 


Το άρθρο των μετεωρολόγων

Με αφορμή τις χιονοπτώσεις που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ελπίς», στον παραπάνω Πίνακα παρουσιάζονται τα σημαντικότερα επεισόδια χιονόπτωσης στην Αθήνα τα τελευταία 111 χρόνια και οι απόλυτες ελάχιστες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων αυτών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης, το σημαντικότερο επεισόδιο σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 1911. Από το 2000 και μετά, το μεγαλύτερο ύψος χιονιού στην Αθήνα σημειώθηκε το 2008 (25 cm) και η «Ελπίς» κατατάσσεται αμέσως μετά με ~20 cm ύψος χιονιού μαζί με τη «Μήδεια», 11 μήνες πριν, τον Φεβρουάριο του 2021. Λίγο μικρότερα και περίπου στα 15 cm ήταν τα ύψη χιονιού που σημειώθηκαν το 2002 και το 2004. Από την άλλη, αξίζει να αναφερθεί ότι η εκδήλωση χιονοκαταιγίδων κατά την κακοκαιρία «Ελπίς» ήταν πρωτοφανής ως προς το μέγεθος και την έκταση της ηλεκτρικής δραστηριότητας, ενώ μικρότερης έντασης χιονοκαταιγίδες καταγράφηκαν το 2004 κατά την πρώτη φάση της χιονόπτωσης καθώς και στη «Μήδεια».

Ποιοτική ανάλυση αναφορών από τις παρελθούσες κακοκαιρίες με χιονοπτώσεις στην Αττική συνοψίζονται ως εξής:

  • Στη Βόρεια Αττική, η σημαντικότερη χιονόστρωση με διαφορά σημειώθηκε το 2002, έπεται το 2004 και ακολουθούν με εφάμιλλα ύψη η «Μήδεια» και η «Ελπίς».
  • Στα Βόρεια Προάστια, και πάλι σημαντικότερη χιονόστρωση με διαφορά σημειώθηκε το 2002, έπονται το 2004 και η «Μήδεια», στη συνέχεια τοποθετείται η «Ελπίς» και τέλος το 2008.
  • Στην Ανατολική Αττική, η κατάταξη των υψών χιονόστρωσης είναι κατά σειρά το 2004, «Ελπίς», «Mήδεια» και το 2002 μαζί με το 2008.

Τελειώνοντας, επειδή έγινε δημόσια συζήτηση για την εγκυρότητα των προγνώσεων κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, να τονίσουμε ότι η προγνωσιμότητα της συγκεκριμένης κακοκαιρίας ήταν υψηλή. Τα προγνωστικά εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr επέτρεψαν να δοθεί μια συνεχής και εμπεριστατωμένη ενημέρωση πριν και κατά τη διάρκεια εξέλιξης του φαινομένου. Αυτά τα εργαλεία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από την Πολιτεία για την καλύτερη προετοιμασία απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Μεταξύ 20 και 24 Ιανουαρίου, δημοσιεύτηκαν 12 ανακοινώσεις σχετικά με τη σοβαρότητα της κακοκαιρίας «Ελπίς» και των καταιγίδων χιονιού που θα πλήξουν την Αττική, και την Κυριακή 23/01 δημοσιεύτηκαν προγνωστικοί χάρτες χιονοκάλυψης που επιβεβαιώθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου