Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Βασίλης Κυριακίδης, ένας αφανής ήρωας της Νέας Ορεστιάδας, ο "ΠΑΛΕΤΑΣ" για τους φίλους του-Γράφει και παρουσιάζει ο Δημήτρης Γκεντσίδης

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Ένας από τους αφανείς ήρωες της πόλης μας είναι ο Βασίλης Κυριακίδης. Δραστήριος άνθρωπος μέχρι και τον θάνατο του το 2009


με καλλιτεχνικές τάσεις σ’ όλους τους τομείς.

Αυθόρμητος, ευχάριστος και η συναναστροφή μαζί του σε δημιουργεί αμέσως κλίμα συμπάθειας.

Ο Κυριακίδης γεννήθηκε στη Νέα Ορεστιάδα το 1930. Από μικρός ασχολήθηκε με τις τέχνες, οι φίλου του τον φώναζαν «ΠΑΛΛΕΤΑ».

Παντρεμένος με την Βέρα Παπαμαυρουδή απέκτησε τρία παιδιά.

Το 1957 όπως πολλοί συμπολίτες μετανάστευσε στην Γαλλία. Το 1961 γύρισε στην Ελλάδα σαν διερμηνέας της Γαλλικής Εταιρείας Πετρελαίου που δραστηριοποιούνταν στον Έβρο. Το 1965 ξαναφεύγει στη Λίλλη της Γαλλίας. Εκεί παράλληλα με την εργασία του στα εργοστάσια, παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας και ζωγραφικής. Όταν ήρθε στη Νέα Ορεστιάδα το 1974 άνοιξε φωτογραφείο με την επωνυμία «ΦΩΤΟ ΠΑΡΙ» το επάγγελμα του φωτογράφου το συνεχίζει μέχρι και σήμερα ο γιος του.

Στα έργα του περιλαμβάνονται καλλιτεχνικές φωτογραφίες, σκίτσα από την ζωή των προσφύγων, πίνακες ζωγραφικής.

Από το 1975 έως και το 1978 είχε αναλάβει το Χριστουγεννιάτικο σκηνικό (φάτνη –δέντρο) στη Πλατεία Σπ. Δασίου. Το χαρακτηριστικό είναι ότι την φάτνη, τους ανθρώπους, τα ζώα τα είχε φτιάξει από σακιά λινάτσας μαζί με γύψο, ζωγραφίζοντας τα.

Έλαβε μέρος σε πολλές φωτογραφικές εκθέσεις, παρουσιάζοντας φωτογραφίες της πόλης μας από το ξεκίνημά της.

Βοήθησε για τη δημιουργία του βιβλίου «Η ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΜΑΣ», του Τάκη Τσονίδη.

Ακόμη δημιουργήματα του είναι, χάλκινες αναπαραστάσεις στο άγαλμα του Κυρίλλου (απαγχονισμός από τους Τούρκους), στην Εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων (ανάγλυφο της Θυσίας- Βυζαντινό αετό και Σταυρό), στο προαύλιο της εκκλησίας της Παναγίας (ανάγλυφο της εγκατάστασης των 18 χωριών και πόλεων, που μαζί με τους Αδριανουπολίτες δημιούργησαν την Νέα Ορεστιάδα).

Ο κυρ Βασίλης μετά τη συνταξιοδότηση του, δεν εργαζόταν πια, αλλά εξακολουθούσε να ζωγραφίζει και να ασχολείται με τις δημιουργίες του στο γύψο, να ανασκαλίζει τις παλιές φωτογραφίες βοηθώντας εμάς τους νεότερους να μάθουμε καλύτερα την ιστορία του τόπου μας.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου