Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Η πρόταση του Σωτήρη Μπέδρελη κι ένα τραπέζι με «ό,τι πιο εκλεκτό», που θα έλεγε και ο Νίκος Φέρμας, που πυροδότησε ένα τσουνάμι αναμνήσεων για το αγαπημένο άθλημα της Νέας Ορεστιάδας: το βόλεϊ! Με πολλές κορυφώσεις και ορόσημα, που χάρισε στη νεότερη πόλη της Ελλάδας απίστευτες στιγμές υπερηφάνειας, χαράς και συγκίνησης! Μαζί με το λαμπρό μέλλον υπάρχει ελπιδοφόρο μέλλον!

 

Μια πρόταση του αγαπητού φίλου και συνεργάτη του «Βορέα» Σωτήρη Μπέδρελη ήταν αρκετή για να κινητοποιήσει παλιούς παίκτες και κυρίως διοικητικούς παράγοντες του Αθλητικού Ομίλου Ορεστιάδας(ΑΟΟ), που έζησαν μεγάλες στιγμές χαράς, συγκίνησης και υπερηφάνειας σε εκείνη τη μοναδική πορεία που έφερε τον ΑΟΟ στα μεγάλα ελληνικά και ευρωπαϊκά σαλόνια!  Η σπορά ήταν όμως δυνατή και πολλά είναι τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, που ασχολούνται πλέον με το αγαπημένο άθλημα της νεότερης πόλης της Ελλάδας! Η Νέα Ορεστιάδα άρχισε να αποκτάει μια αναγνωρισιμότητα ως η «μητρόπολη του ελληνικού βόλεϊ» ένας χαρακτηρισμός που δεν σταμάτησε να την ακολουθεί ακόμη και μετά την πτώση από τον Όλυμπο του ελληνικού βόλεϊ! Ήταν μια μεγάλη κατάκτηση για τον ΑΟΟ να βρίσκεται τόσο ψηλά προερχόμενα από μια πόλη σαν τη Νέα Ορεστιάδα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, να έχει δηλαδή μια ομάδα σε μεγάλη κατηγορία!  Όχι μόνο την είχε αλλά και για αρκετά χρόνια πρωταγωνιστούσε τόσο στο ελληνικό όσο και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις! Έγραψε ιστορία κι αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της ελληνικής πετοσφαίρισης!

Μετά ήρθαν τα δύσκολα, τα πέτρινα χρόνια, που δεν χρειάζεται να αναλύσουμε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, γιατί σε μια Νέα Ορεστιάδα, που βρίσκεται σε μια περιοχή που έχει γίνει συνώνυμο της δημογραφικής και πληθυσμιακής και δημογραφικής κατάρρευσης, δεν ταιριάζουν οι περαιτέρω κατακερματισμοί και οι επαχθείς διχασμοί, που μας πάνε πολύ πίσω! Οι εμφύλιοι, δυστυχώς, είναι ίδιον της της εθνικής ιδιοσυστασίας, που τους έχουμε πληρώσει με πολύ βαρύ τίμημα! Κι όμως ακόμη και σήμερα. Είτε μικρά είτε μεγάλα τα ρυάκια του τοπικού και εθνικού διχασμού θα πρέπει να στερέψουν ή καλύτερα να σταματήσουμε να τα τροφοδοτούμε με τη σάρκα και το αίμα μας! Ένα θέμα ταμπού για την κεντρική πολιτική σκηνή και την ελληνική κοινωνία! Μπορεί όλοι μας να αναλωνόμαστε σε κοινοτοπίες για το πόσο κακό πράγμα είναι ο εμφύλιος αλλά δεν βλέπουμε πουθενά στον ορίζοντα ένα πνεύμα υπέρβασης!

Κι όμως η υπέρβαση είναι μια μέγιστη πρόκληση και μάλιστα μπροστά με αφορμή και τα 100 χρόνια(1923-2023) από την ίδρυση της Νέας Ορεστιάδας: ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΠΟΙΪΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪ ΣΤΗ ΝΕΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ! Μπορεί να γίνει και να αποτελέσει

 ένα ανοιχτό προσκλητήριο για όλες τις δυνάμεις της Ορεστιάδας, όπου κι αν βρίσκονται! Αν αυτό συμβεί, τότε θα δοθούν οι απαντήσεις σε πολλά ανοιχτά θέματα και πολλές πληγές θα βρουν το γιατρικό τους!

Αυτή η προσπάθεια αξίζει κάθε συμβολή από όλες τις πλευρές!

Ήδη το γαστρονομικό και συναισθηματικό τσουνάμι μπορεί να μας παρασύρει και μπορεί να είναι για όλους άκρως λυτρωτικό και ευεργετικό! Ας αφήσουμε να μας παρασύρει Υπήρξαν πολλοί φανεροί και κρυφοί λυγμοί, τον ερχόμενο Ιούλιο, ο αγαπητός φίλος και συνεργάτης Σωτήρης Μπέδρελης το έχει προαναγγείλλει, τον ερχόμενο Ιούλιο θα γίνουμε λιώμα από τις αναμνήσεις και τα συναισθήματα μας!

Ξεπεράστηκαν με τους παρόντες 200 και πλέον χρόνια αθλητικού και κοινωνικού εθελοντισμού και το άθροισμα αυτό είναι μόνο μια αφετηρία ή καλύτερα μια επανεκκίνηση για να γράψουμε όλοι μαζί την ΕΠΟΠΟΙΪΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪ ΣΤΗ ΝΕΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ, ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ! Μια συνάντηση με πολλές πάσες, αρκετά καρφώματα από τους διαγώνιου και πολλά όμορφα και ιδανικά τελειώματα!

Ιδιαίτερες οι αναφορές στον αείμνηστο Σωτήρη Τσερκέζη η απουσία του οποίου που γέμισε με έντονες αναμνήσεις και κυρίως ύγρανε πολλά μάτια! Μεγάλος απών ο Αντωνάκης Λυμπερίδης, μια επίσης εμβληματική μορφή του Α.Ο.Ο. με πολλά ορόσημα στη δική του διοικητική διαδρομή! Ο Αντώνης Λυμπερίδης πάντα θα προκαλεί γέλιο αλλά και αναγνώριση από όλες τις πλευρές που μόνο αυτός θα είχε καταφέρει με το δικό του τρόπο και την αυθεντικότητα του! Ο Απόστολος Αναγνώστου ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και σε λίγες μέρες πολλά θα ειπωθούν σε ένα αντάμωμα συναισθημάτων και βιωμάτων. Εκπρόσωπος της εσωτερικής διασποράς που διατηρεί στενούς δεσμούς με τη γενέτειρα και πάντα η άσβεστη φλόγα θα φροντίζει να κρατάει το βόρειο προσανατολισμό όλων των παιδιών μιας όμορφης πατρίδας!

Για την ιστορία την παρέα αποτελούσαν οι: Σωτήρης Μπέδρελης, Αθανάσιος Κούμπης, Θεόφιλος Μελάς, Ρούλης Μασούδης, Μάνθος Ματθαίου, Πολ Πεταλωτής, Αθηνόδωρος Χατζηπαναγιώτου, Γιάννης Ασημάκης, Κώστας Δούλιας, Γιάννης Γκαρίλης, Απόστολος Χατζηαγγελάκης

Για την καταγραφή Σταύρος Παπαθανάκης!

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου