Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΛΙΚΗ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ,ΤΗΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΙΤΙΣΣΑ ΑΥΡΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ


Στην κυριολεξία μια μυσταγωγία!Επί μιάμιση  ώρα στην Παλιά Βουλή δεν ακουγόταν ο παραμικρός θόρυβος,λες και το ακροατήριο είχε συνειδητοποιήσει την ιστορικότητα της ομιλίας και της εκδήλωσης! Είχαμε συμφωνήσει για μια ομιλία 20-30 λεπτών αλλά ο χειμαρρώδης λόγος της μας παρέσυρε σε μια περιδιάβαση στην ιστορία του γυναικείου κινήματος, σε μια πορεία 90 ετών,που θα άλλαζαν πολλά για τη γυναίκα και θα εμπλούτιζαν τη δημοκρατική κουλτούρα και παράδοση της χώρας με ένα εκπληκτικό κεφάλαιο με τους αγώνες για τη χειραφέτηση των γυναικών! ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΟΙ ΘΑΚΙΩΤΕΣ ΤΙΜΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΒΟΥΛΗ ΤΗΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΙΤΙΣΣΑ ΑΥΡΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ! Ήταν μια ξεχωριστή τιμή η ομιλία της Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου,που επί 50 και πλέον χρόνια σφράγισε τη σύγχρονη ιστορία του γυναικείου κινήματος και πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα βελτίωναν τη θέση της γυναίκας και θα έθεταν τα θεμέλια για την ισότητα και τη χειραφέτηση της,είχαν και τη δική της υπογραφή!

Η εκδήλωση είχε γίνει στις 8 Μαρτίου 2010 στην Παλιά Βουλή με τη στήριξη του διευθυντή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Ιωάννη Μαζαράκη-Αινιάν,γιου του Απελευθερωτή της Θράκης στρατηγού Κωνσταντίνου Μαζαράκη-Αινιάν.

Μια διοργάνωση του "Βορέα" και της πρωτοβουλίας για την ίδρυση του Δικτύου Θρακών.

Συνδιοργανώτρια η Πανθρακική Ομοσπονδία Νότιας Ελλάδας(ΠΑΟΝΕ).

Και τελούσε υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης-Έβρου(ΝΑΡΕ).

Στο πάνελ της εκδήλωσης από αριστερά: Αφέντρα Βαρσαμακίδου-δημοσιογράφος και συντονίστρια, Άννα Πενταφράγκα-πρόεδρος ΠΑΟΝΕ,Σταύρος Παπαθανάκης-εκδότης-δημοσιογράφος, Γεώργιος Μηνόπουλος-πρόεδρος ΝΑΡΕ,Γενοβέφα Κτενίδου-ηθοποιός και Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου-πανεπιστημιακός και εμβληματικού μορφή του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και του ελληνικού γυναικείου κινήματος.

Σταύρος Παπαθανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου