Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Έφυγε η φιλόλογος των Αρσακείων και μια πολύτιμη συνεργάτιδα του "Βορέα" η ποιήτρια Μαρία Ράλλη-Υδραίου με καταγωγή από την Ξάνθη και το Διδυμότείχου και πολυεπίπεδη προσφορά στα πολιτιστικά πράγματα της εσωτερικής Θρακικής διασποράς! Θα την θυμόμαστε πάντα με αγάπη και θα μνημονεύουμε και θα αναδεικνύουμε την πνευματική και ανιδιοτελή παρακαταθήκη της!

 

ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΔΩΔΕΚΑ ΜΕΣΤΩΝ ΜΗΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ «ΒΟΡΕΑ»

Της Μαρίας Ράλλη –Υδραίου

Φιλολόγου-Ποιήτριας

 

 

ΒΟΡΕΑΣ: Μηνιαία Επιθεώρηση Κοινωνικής –Πολιτιστικής, Τουριστικής Προβολής, Τεύχος 1, Ιούνιος 2005, Τιμή 5 Ε, σελ. 64.

Το περιοδικό ξεκινάει με τις καλύτερες προδιαγραφές και τη μεγαλύτερη αισιοδοξία του Διευθυντού του, του Σταύρου Παπαθανάκη, ότι θα πετύχει. Ο βασικό του στόχος είναι να δώσει το πιο πλούσιο υλικό για την τόσο σημαντική Περιφέρεια, αυτή της Θράκης, και να τροφοδοτήσει τις σελίδες του με τις πλέον να αξιοζήλευτες στήλες γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος, όλες στρεφόμενες γύρω από μια και μόνο λέξη. ΘΡΑΚΗ ή αλλιώς ΘΡΑΚΙΚΗ ΓΗ.

Γέννημα-θρέμμα της Θράκης και ιδιαίτερα παιδί του Έβρου, ο Σταύρος Παπαθανάκης, ένας άξιος δημιουργός του λόγου και της πέννας επέτυχε ό,τι κανείς άλλος δεν κατάφερε πιο πριν, να φέρει, δηλαδή, στο προσκήνιο μέσα από τον ΒΟΡΕΑ τον τόπο του και όλες τις περιοχές της πατρίδας του, της Θράκης, και να τις ενώσει σαν τις χάντρες ενός κομπολογιού με τα κοινά παραδοσιακά στοιχεία και τις κατά τόπο λαογραφικές εκδηλώσεις της κάθε μιας ξέχωρα. Είναι χρωματισμένες με το τοπικό χρώμα, τα ήθη και έθιμα, την τοπολαλιά, τους χορούς και τα τραγούδια, τα δρώμενα τα θρακιώτικα, τα τόσα ακούσματα… Κι όλες μαζί συνθέτουν μια εικόνα άλλη, εκείνη της Θρακιώτικης λεβεντιάς, της ντομπροσύνης, του ευθύ λόγου, του άμεσου ρόλου των ακριτών των συνόρων της Ελλάδας, προέκταση των Ακριτών του Βυζαντίου.

Ο ΒΟΡΕΑΣ προβάλλει τη ΘΡΑΚΗ που είναι ένα πολυπολιτισμικό κέντρο συμμετοχών, ανθρωπίνων συμπεριφορών, καταστάσεων οικονομικών και παραγωγικών, εικόνων διασταλτικών και μεγεθυντικών με παρουσιάσεις προσώπων που έδρασαν και βιώσαν περιόδους ανατροπών ή περίπλοκων πολιτικών δράσεων κι εκφάνσεων, δραστηριοποιήσεις περίεργες και αλλοπρόσαλλες μέσα σε καιρούς αλλόκοτους, σε χρόνια πέτρινα… Η Θράκη προέχει λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της σπουδαιότητας των καίριων σημείων της στο σταυροδρόμι των λαών που διέρχονται αιώνες τώρα από αυτήν, ένα κομβικό σημείο αναφοράς κι επικοινωνίας, μεταφοράς και διακίνησης προϊόντων, και διέλευσης μεταναστατευτικών ρευμάτων, ένα ισχυρό προπύργιο των συνόρων της Ελλάδας προς Ανατολάς, μια γέφυρα συνένωσης των ανθρώπων της Ανατολής κι ευρύτερα της Ασίας με τον Δυτικό Κόσμο, ένα κομμάτι της Βαλκανικής Χερσονήσου που δίνει το πιο δυναμικό παρόν στην ενεργοποίηση των οδών εμπορίου –βιομηχανίας και τουρισμού για την πραγματοποίηση κοινών στόχων προσέγγισης των ανωτέρω μέσα από μια διώρυγα αγαθών και ειρηνικών συνεννοήσεων, με μια σύμπλευση ιδεών και αποφάσεων όλων των Βαλκανικών λαών.

‘‘Η ΘΡΑΚΗ’’, όπως γράφει και σχολιάζει στο «Προσκήνιον» ο Γ. Θρακιώτης, σελ. 10, ‘‘μπαίνει στο χάρτη των ενεργειακών λεωφόρων- μια υπόθεση τεράστιων .. γεωστρατηγικών, γεωοικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων .. για ένα ενιαίο σύστημα ασφάλειας…’’

Όπως δηλώνει ο Εκδότης του ΒΟΡΕΑ, Σταύρος Παπαθανάκης, ήδη από την πρώτη σελίδα του πρώτου τεύχους του ‘‘ο δίαυλος επικοινωνίας μας θα είναι καθαρός και ανοιχτός σε ερεθίσματα και μήνυμα’’. Πραγματικά, αυτή η γραμμή τηρήθηκε μέχρι και το δωδέκατο τεύχος της μηνιαίας αυτής επιθεώρησης για τη ΘΡΑΚΗ. Είχαμε μια καθαρή και ανοιχτή εικόνα λήψης, αποδοχής και συγχρόνως αποστολής μηνυμάτων προς όλες τις κατευθύνσεις και προς όλους τους αναγνώστες αυτού του εντύπου το οποίο απέδειξε ότι αξίζει να αγωνίζεται κανείς μέσω του γραπτού λόγου και των οπτικών εικόνων για την προώθηση και προβολή θεμάτων ζωτικής σημασίας για μια περιοχή που παρέμενε επί χρόνια στην αφάνεια, τη μη συμμετοχή στα κοινά σε σχέση με το κέντρο εξουσία και τον λανθασμένο αποπροσανατολισμό των πάντων από την αληθινή της εικόνα και τη συμβολή της στο Ελληνικό και Διαβαλκανικό γίγνεσθαι.

Με ένα εντυπωσιακό εξώφυλλο, σε χαρτί illustration, ο εκδότης Σταύρος Παπαθανάκης ξεκινάει το μεγάλο και επίπονο έργο της έκδοσης της Μηνιαίας Επιθεώρησης ‘ΒΟΡΕΑΣ’ με μεγάλη τόλμη και δύναμη ψυχής. Αψηφώντας το ρίσκο μιας τυχόν αβλεψίας στο ‘κτίσιμο’ του περιοδικού, με την καρδιά γεμάτη φλόγα και συναίσθημα, υψώνει την Ιδέα του σαν λάβαρο για να προβάλει ό,τι το πολυτιμότερο κρύβει μέσα του –τη ΘΡΑΚΗ. Ο τίτλος του πρώτου Αφιερώματος στο πρώτο εξώφυλλο είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας: ‘Πάμε στην Αθήνα… για να γνωρίσουμε τη Θράκη!!!’ Ο λάτρης της κλασσικής αρχαιότητας και της αρχαίας Αθήνας, Σταύρος Παπαθανάκης, προτείνει ‘μια πρωτότυπη ιστορικό-πολιτιστική περιδιάβαση σε κτίρια και σε μνημεία της πρωτεύουσας με τη ΘΡΑΚΗ και την προσφορά των Θρακών από τις απαρχές της διαμόρφωσης του Ελληνικού πολιτισμού μέχρι τις μέρες μας.’  Αυτή η πρόταση –πρόκληση είναι ο μυστικός κώδικας που ερμηνεύει την όλη σύλληψη της ιδέας του εκδότη, δηλαδή, της ένωσης και της συσχέτισης της Αθήνας, της πρωτεύουσας, με ένα απόμακρο κομμάτι Ελληνικής γης, της Θράκης. ‘Σήμα’ του για το περιοδικό διαλέγει το όνομα του Βορέα από το Μνημείο ‘Αέρηδες’ ή ‘Πύργος των Ανέμων’ στην Πλάκα, στη Ρωμαϊκή Αγορά, τέλη του 2ου π.Χ. αι. κι αρχές του 1ου π.Χ. αι.

Ο Πύργος, ύψους 12,8 μ., ονομάζεται και ‘Το Ρολόι του Ανδρόνικου Κυρρήστου’, του αστρονόμου από την Κύρρο. Είναι ένα πυργοειδές οκταγωνικό κτίσμα από μάρμαρο με ανεμολόγιο, με ανάγλυφες προσωποποιήσεις των Ανέμων (του Βορέα, του Ζέφυρου, του Νότου και του Εύρου) και με υδραυλικό σύστημα εσωτερικά (βιβλίο ‘Αθήνα-Μνήμες και Κτήρια’ της Κάτιας Μητροπούλου, εκδ. Ι. Σιδέρη, 2004). Ο Βορέας, ένας από τους τέσσερες ανέμους, ήταν γιος της Ηούς και του Αστραίου ή Τυφώνος. Κατοικούσε σε σπήλαια στα Ριπαία όρη, στη Θράκη, και ήταν η πιο ισχυρή θεότητα η οποία ασκούσε μεγάλη επίδραση στο κλίμα και στις αλλαγές των καιρικών συνθηκών. Στις αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα άρχισε να λατρεύεται και στην Αττική γιατί γυναίκα του είχε την Ωρείθυια, τη μικρή και πολύ όμορφη θυγατέρα του βασιλιά της Αθήνας, του Ερεχθέα Α΄. Την απήγαγε μετά από σφοδρό έρωτα. Κι έτσι έγινε το πάντρεμα του βορρά με το νότο. Ο Βορέας, ως γαμπρός των Αθηναίων, συνετέλεσε στην καταστροφή του στόλου του Ξέρξη στον Άθω.

Όπως σημειώνεται στο περιοδικό, σελ. 23, οι δεσμοί της Θράκης με την Αθήνα και την Αττικοβοιωτία ανάγονται στα μυθολογικά χρόνια. Η Μούσα Τερψιχόρη, μητέρα του βασιλιά Ρήσσου, ήταν Θρακιώτισσα. Ο Ορφέας, ο Θάμυρις, ο Μουσαίος, ο Δημόκριτος, ο Πρωταγόρας και άλλοι ήταν από τη Θράκη. Η θρησκεία των Ελλήνων προήλθε από τους Θρακοπελασγούς, όπως αναφέρεται στην τραγωδία ‘Ρήσσος’ του Ευρυπίδη (Σχόλια και μετάφραση του Κώστα Θρακιώτη). Στον 19ο αιώνα, ο Αρχαιολόγος της Αθήνας, Στέφανος Κουμανούδης (Αδριανούπολη, 1818-Αθήνα, 1899) έδωσε την πρώτη γραπτή μαρτυρία για τη δραστηριοποίηση των Θρακών στην πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.

 

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 

Το άψυχο χαρτί μετατρέπεται σε τάπητα λειτουργικό επάνω στον οποίο ο Σταύρος Παπαθανάκης εκθέτει όσο πιο αναλυτικά μπορεί τα γεγονότα του παρελθόντος και του παρόντος, τις προοπτικές του μέλλοντος για μια περιοχή που είναι ‘εύθικτη’, που πέρασε πάρα πολλά ώσπου να ορθοποδήσει: Οθωμανική Κατοχή για εξακόσια χρόνια, Βαλκανική Πόλεμοι, Α΄ και Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Εμφύλιος, Δικτατορίες, εγκατάλειψη από τους Αρμοδίους, απομόνωση από τις κεντρικές εξουσίες. Ο ΒΟΡΕΑΣ γίνεται η πυξίδα που δείχνει τις σχέσεις της Θράκης με το κέντρο, με την Αθήνα, που σφυγμομετρεί τους ρυθμούς της, τις ανάγκες της, τις ελλείψεις της. Ο ΒΟΡΕΑΣ είναι ο φωτογραφικός φακός του έμπειρου Σταύρου Παπαθανάκη που ‘αποτυπώνει’ με μεγάλη ακρίβεια τα καλώς και τα κακώς κείμενα των όσων συμβαίνουν στη Θρακική γη. Είναι γι’ αυτόν υπόθεση ζωής. Και πολεμάει καθημερινά ο εκδότης του ΒΟΡΕΑ και ματώνει γιατί δεν είναι απλό αυτό που καταφέρνει. Θέλει πείσμα, θέλει πνοή, θέλει μεγάλες ιδέες που πρέπει να υλοποιηθούν. Θέλει ακόμη θυσίες για την οικονομική κάλυψη του περιοδικού αυτού, θέλει συνεργάτες εμπνευσμένους και πιστούς για να χαρίσουν όλες τις ώρες τους σ’ αυτό που ο Διευθυντής του ΒΟΡΕΑ άρχισε. Και είναι δίπλα του ακούραστη η σύζυγός του, η κόρη του, η ανηψιά του και πολλοί φίλοι του που στηρίζουν τη Μεγάλη Ιδέα και το Μεγάλο Τόλμημα. Και δεν πρέπει να σπάσει αυτή η αλυσίδα. Οι κρίκοι της είναι φτιαγμένοι από ‘υλικά’ ανθεκτικά, αγάπης και λατρείας για την πατρίδα, δομημένων αρχών και υψηλών αξιών, διαχρονικών ιδανικών, ακράδαντης πίστης, θέλησης ατσάλινης, αυτοθυσίας για το μοναδικό στόχο, την Ύπαρξη, την Παρουσία και τη Διακίνηση του ΒΟΡΕΑ.

Ο ΒΟΡΕΑΣ είναι ένα ανοικτό περιοδικό, πολυεπίπεδο, που θυμίζει τον κύβο με τις πολλαπλές, πολύχρωμες επιφάνειες οι οποίες, περιστρεφόμενες, αποκαλύπτουν και κάτι νέο, κάτι σημαντικό, κάτι ουσιαστικό, και συνεχώς δίνουν πλευρές άλλες, με θέματα πολλαπλά, ιδέες πρωτοποριακές ειδήσεις ανανεωμένες για πρόσωπα και πράγματα, στοιχεία που συμπληρώνουν και προσθέτουν τα προηγούμενα, τα ήδη δοσμένα, στο ‘puzzle’ το πολυκεντρικό και πολυαξονικό, με τις άπειρες προεκτάσεις και τις ασύλληπτες αποδόσεις ιστοριών και γεγονότων, κειμένων θαμμένων στα βάθη της Ιστορίας, θησαυρών που έρχονται στο φως από τη σκαπάνη των αρχαιολόγων που δίνουν τη ζωή τους για την εξερεύνηση του Θρακικού χώρου και την  ανακάλυψη μικρών ή μεγάλων δειγμάτων Ελληνικού πολιτισμού. Ευρίσκονται μέσα σ’ αυτόν τον κωδικοποιημένο ‘κύβο’, τον ΒΟΡΕΑ, οι εργασίες όλων των θεματοφυλάκων της υψηλής έννοιας της Πατρίδας, των λαογράφων, των ιστορικών, των αρχαιολόγων, των εκπαιδευτικών, των δημιουργών της Τέχνης και της Λογοτεχνίας, των πολιτικών, των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης, των μαχητών για τη διατήρηση και τη συνέχιση της Παράδοσης και του Πολιτισμού, της Ελληνικής Γλώσσας, της Ελληνικής σκέψης, της φιλοσοφίας, της Ιστορίας….

Τα Δώδεκα Τεύχη του ‘ΒΟΡΕΑ’ αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή πληροφόρησης, μια αέναη δημιουργία ενός εμπνευσμένου πνεύματος, που φωτισμένο και καθαρό, δίνει ό,τι περισσότερο μπορεί, για να ‘γεμίσει’ τις ψυχές των αναγνωστών με το νάμμα της πίστης στην πατρίδα μας, τη ΘΡΑΚΗ, της βαθειάς αγάπης γι’ αυτήν και της επιβεβαίωσης ότι αξίζει αυτός ο τόπος πολλά περισσότερα απ’ ό,τι εμείς νομίζαμε παλιά.

Ο ΒΟΡΕΑΣ έγινε ενός έτους, κι ευχόμαστε να τα πολλαπλασιάσει τα τεύχη και να τα χιλιάσει!!! Το αξίζει!!! Γιατί είναι η καθαρή φωνή της Θρακικής ψυχής, της κριτικής συνείδησης και της δίχως κοινωνική υποκρισία παρουσίασης των Θρακικών θεμάτων, της σημερινής Αλήθειας των πραγμάτων, των διαχρονιών αξιών, των φιλοσοφικών ιδεών, της πολύτιμης κληρονομιάς των προγόνων μας. Ο ΒΟΡΕΑΣ  μας ανήκει! Είναι δικός μας! Να μας ζήσει και να τον χαιρόμαστε!!!

"ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΛΑ"!!!

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ "ΒΟΡΕΑ" ΣΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΑΔΣΟΣ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΣΤΗ ΜΕΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ!



........................................................................................................................................................

 

 

 

Μαρία Ράλλη-Υδραίου γεννήθηκε στην Ξάνθη. Κατάγεται από την ιστορική πόλη Κιουτάχεια της Φρυγίας. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Αγγλική, Γαλλική και Ιταλική Φιλολογία καθώς και Βαλκανικές Γλώσσες (Ρωσική, Ρουμανική, Βουλγαρική, Τουρκική και Παλαιά Τουρκική) στο Ι.Μ.Χ.Α. Θεσσαλονίκης. Στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Ιστορία-Αρχαιολογία και στη Νομική Σχολή παρακολούθησε το τμήμα Πολιτικών Επιστημών. Στο Νιούκασλ (Newcastle) της Βόρειας Αγγλίας σπούδασε Λογοτεχνία 20ού αιώνα (Αγγλική και Αμερικανική) και πήρε το Μάστερ (Master of Arts) στην Κριτική Θεωρία (Φιλοσοφία 20ού αιώνα). Παρακολούθησε Ιστορία της Τέχνης στην Αρχαιολογική Εταιρία Αθηνών, Παλαιογραφία, Κινέζικα και Ιερογλυφικά. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Ασχολείται με τη μετάφραση, το δοκίμιο, την κριτική, την ποίηση και την πεζογραφία. Εμβάθυνε στη μελέτη της Μεταφυσικής του Αριστοτέλη για την εκπόνηση διδακτορικού υπό την επίβλεψη του αείμνηστου καθηγητή της, Δημητρίου Μούκανου, καθηγητή της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε ως καθηγήτρια στα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης, Ψυχικού και Εκάλης.

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου