Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Κώστας Ζαλουφλής:Γιατί η "Λαϊκή Συσπείρωση" και ως δημοτική αρχή θα είναι εγγυημένα η μαχητική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο λαός απέναντι στην περιφέρεια, την κυβέρνηση και το κράτος.

18/9/2023

 

Φέτος, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη δημιουργία της Νέας Ορεστιάδας, μιας προσφυγούπολης, που με θυσίες και λαϊκούς αγώνες έγινε αυτό που έγινε, μπορούμε να κάνουμε το άλμα. Δυναμώνουμε την εργατική-λαϊκή αντίσταση! Ανατρέπουμε τους σημερινούς αρνητικούς συσχετισμούς. Ψηφίζουμε "Λαϊκή Συσπείρωση". Για δημοτική αρχή σύμμαχο του λαού και όχι εχθρό του.

 

Γιατί η "Λαϊκή Συσπείρωση" και ως δημοτική αρχή θα είναι εγγυημένα η μαχητική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο λαός απέναντι στην περιφέρεια, την κυβέρνηση και το κράτος.

 









Η "Λαϊκή Συσπείρωση" απευθύνει πλατύ κάλεσμα αγώνα, συμπόρευσης και κοινής πάλης σε κάθε λαϊκό άνθρωπο που προβληματίζεται και καταλαβαίνει πως και στον Δήμο μας κάτι πρέπει να αλλάξει.

 

Και μπορεί να αλλάξει! Με ισχυρή “Λαϊκή Συσπείρωση” και δυνάμωμα των αγώνων μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις, να δυσκολεύουμε την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Να θέτουμε όλο και πιο πολύ στο επίκεντρο το κύριο πρόβλημα:

 

Ανάπτυξη με βάση τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

 

Ο συνδυασμός της «Λαϊκής συσπείρωσης» δεν έρχεται να εξαγγείλει τη σωτηρία του τόπου. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, έχουμε πλήρη συναίσθηση της κατάστασης και δεν τρέφουμε αυταπάτες. Οι Θεσμοί της Τοπικής Διοίκησης είναι από τη φύση τους αντιδραστικοί και μαζί με τους μηχανισμούς της ΕΕ και την εκάστοτε αντιλαϊκή κυβέρνηση, δρουν εχθρικά απέναντι στο λαό και τις ανάγκες του.

 

Η κοινωνική σύνθεση του δήμου Ορεστιάδας συγκροτείται από:

- τους μικροεπαγγελματίες, που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα, αντιμετωπίζοντας από τη μια τους επιχειρηματικούς κολοσσούς και τις Τράπεζες - οι οποίοι συγκεντρώνουν την οικονομική δραστηριότητα σε λίγα χέρια - και από την άλλη το κράτος των μονοπωλιακών ομίλων με τη ληστεία των φόρων, των χαρατσιών, της γραφειοκρατίας και της πελατειακής διαχείρισης.

- τους αγρότες που βλέπουν την καλλιεργήσιμη γη τους να ρημάζουν λόγω των αντιαγροτικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- τους όλο και λιγότερους εργατοϋπαλλήλους που παλεύουν για ένα μεροκάματο.

- τους συνταξιούχους των παραπάνω ενεργών κοινωνικών ομάδων, που αγωνιούν για τις εξελίξεις και το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών τους, χωρίς να μπορούν να τα στηρίξουν.

- τους νέους και τις νέες που στοιβάζονται σε ακατάλληλα σχολεία για να διεκπεραιώσουν την «εκπαιδευτική διαδικασία», που δεν μπορούν να αθληθούν, να μορφωθούν πολύπλευρα, να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να προβάλλουν τις δεξιότητες τους, να ονειρευτούν και να σχεδιάσουν το μέλλον τους σε ένα τόπο που μαραζώνει χωρίς  επαγγελματική διέξοδο.

Οι οικονομικές συνθήκες σε συνδυασμό με τις ανύπαρκτες ή απαρχαιωμένες υποδομές (βλέπε οδικό δίκτυο, αγροτική οδοποιία, άρδευση, ύδρευση, αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία, διαχείριση απορριμμάτων, πολεοδόμηση, φυσικό περιβάλλον, διοικητικές υπηρεσίες και άλλα), δημιουργούν δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και ποιότητας ζωής. Ταυτόχρονα και οι  κοινωνικές υποδομές στον Δήμο της Ορεστιάδας βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση (υγεία, πρόνοια, εκπαίδευση, αθλητισμός, καλλιτεχνική δραστηριότητα, δημιουργική απασχόληση, ψυχαγωγία, πρωτογενής πρόληψη και άλλες).

 

Η εγκατάλειψη αποτυπώνεται στις τάσεις μείωσης του πληθυσμού. Από το 2011 εώς το 2021 η μείωση του πληθυσμού να φτάνει σε ποσοστό 13%, κάτι που συνδυαστικά με τη μείωση του 2022, μεταφράζεται σε πάνω από 6000 ανθρώπους.

Σε αυτή την παρακμή πρέπει να μπει τώρα φρένο. Το αξίζουν οι βιοπαλαιστές που κρατούν από αγάπη τον τόπο τους ζωντανό, δίνοντας καθημερινά μία άνιση μάχη επιβίωσης.

Η δημοτική αρχή όλα αυτά τα χρόνια στήριξε, τους αντιλαϊκούς νόμους της κυβέρνησης, την αυτοχρηματοδότηση και υποστελέχωση των Δήμων, την παράδοση υπηρεσιών σε ιδιώτες και ΣΔΙΤ, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων κρατώντας σε ομηρία χιλιάδες ανέργους και εργαζόμενους, με μισοδουλειά και πετσοκομμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μέσω προγραμμάτων. Ευθύνες έχουν και οι υπόλοιπες παρατάξεις, που κάνοντας κριτική μόνο στη διαχείριση της δημοτικής αρχής, αφήνουν στο απυρόβλητο την κεντρική εξουσία. Άλλωστε η συμπόρευση τους αποτυπώνεται και από τις μετακινήσεις από παράταξη σε παράταξη, τις αλληλοκατηγορίες, υποψηφίων που ζητούν ψήφο ενάντια σε συνδυασμούς που υπηρέτησαν από σημαντικές θέσεις στο παρελθόν.

Η δημοτική αρχή και η αντιπολίτευση είναι πολύ καλοί στην περιγραφή των προβλημάτων, αλλά μέχρι εκεί. Συνειδητά, ενώ γνωρίζουν την αιτία των προβλημάτων, από πού προέρχονται τα εμπόδια που συναντάμε, αρνούνται να παρέμβουν, να αποκαλύψουν την αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης. Το ίδιο φυσικά γινόταν και με τις προηγούμενες Κυβερνήσεις. Καλό είναι να αποκαλείσαι αυτοδιοικητικός και ανεξάρτητος, αλλά πρέπει και να το αποδεικνύεις. Πρέπει να διαλέξεις με ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις. Και η πλειοψηφία, διαλέγει να είναι με την κυβερνητική πολιτική, την πολιτική που κάνει τη ζωή του λαού δύσκολη, που βάζει εμπόδια στη λειτουργία των Δήμων. Υιοθετεί το ρόλο του «αμορτισέρ», για να μην υποστεί τους «κραδασμούς» της λαϊκής δυσαρέσκειας η κεντρική διοίκηση, η Κυβέρνηση, το σύστημα.

 

Αντιθέτως οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ορεστιάδας συστηθήκαμε με το λαό στο κίνημα, στους εργατικούς, αγροτικούς και λαϊκούς αγώνες και δεν διστάσαμε να «βγάλουμε τα κάστανα από την φωτιά», όποτε αυτό χρειάστηκε. Η  συμμετοχή πολλών νέων ανθρώπων στο ψηφοδέλτιο, (αρκετών για πρώτη φορά) συνδικαλιστών, εργαζομένων, αγροτών, επιστημόνων, επαγγελματιών, φοιτητών, ανθρώπων του πολιτισμού, απόμαχων της δουλειάς, ανθρώπων που συνολικά έχουν αγωνιστεί για τα δίκια του λαού μας, με σημαντική παρουσία στην κοινωνία της Ορεστιάδα, μας γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον.

Είμαστε, επιπλέον υπερήφανοι γιατί εκεί που μας στήριξαν με την ψήφο τους οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, τιμήσαμε την εμπιστοσύνη τους, τους εκπροσωπήσαμε και τους εκπροσωπούμε επάξια, είτε αυτό λέγεται εργατικό κίνημα, είτε αυτό λέγεται πολιτική εκπροσώπηση, αυτοδιοίκηση, τοπικοί λαϊκοί θεσμοί κλπ.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σταθερά όλα αυτά τα χρόνια πάλεψε μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο :

·         Ενάντια στην κρατική υποχρηματοδότηση του Δήμου, για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων του προσωπικού με προσλήψεις εργαζομένων αορίστου χρόνου, με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

·         Για γενναία μείωση των δημοτικών τελών στις λαϊκές οικογένειες-καταστήματα και αύξηση για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

·         Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και για φθηνό ρεύμα για όλους.

·         Ενάντια στο κλείσιμο των δομών υγείας και  για την ενίσχυση τους.

·         Ενάντια στην υποχρηματοδότηση για μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης, για δασοπροστασία.

Στηρίζει σταθερά τα δίκαια αιτήματα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, είναι δίπλα στους αγώνες:

·         Για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, ανθρώπινα ωράρια και συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, για πραγματική στήριξη των ανέργων και όλες τις απαραίτητες προσλήψεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σε κρίσιμους τομείς.

·         για μείωση της άμεσης φορολογίας και κατάργηση της έμμεσης στα είδη πρώτης ανάγκης, να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των μικρών επαγγελματιών και εμπόρων, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.

·         Για ουσιαστική στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων με αξιοπρεπείς κατώτερες εγγυημένες τιμές, μείωση του κόστους παραγωγής, για πραγματική κάλυψη της παραγωγής από φυσικές καταστροφές και αρρώστιες.

Για αυτό είμαστε εδώ σήμερα, με νέα ορμή, αποφασιστικότητα και με σύγχρονη σκέψη να καλέσουμε τη νεολαία και τον λαό της Ορεστιάδας να πάρει τη θέση του στο προσκήνιο, αξιοποιώντας την αγωνιστική εμπειρία πανελλαδικά, από μια σειρά νικηφόρων αγώνων που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα, αλλά και την εκλογική άνοδο του ΚΚΕ.

Η ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δίνει μία και μοναδική δέσμευση, αυτήν που η ιστορική μας διαδρομή μας επιτρέπει να δώσουμε, να παλέψουμε με στόχο να αποσπάσουμε αυτά που η ανθρωπότητα έχει κατακτήσει και μπορούμε με τον αγώνα μας να κερδίσουμε, για να κάνουμε την ζωή μας καλύτερη.

Τούτος ο τόπος έχει αναθρέψει ένα ικανότατο επιστημονικό δυναμικό, διαθέτει πλούσια φυσικά πλεονεκτήματα, οι άνθρωποι του έχουν μεγάλη εμπειρία και αγωνιστική παράδοση στοιχεία που αν αξιοποιηθούν κατάλληλα, μπορούν να φέρουν τα πάνω-κάτω.

Δεν είναι λίγα για να στηρίξουμε το νέο άλμα προς το μέλλον. Προβάλλουμε την συσπείρωση του λαού και με τη δύναμη των αγώνων του, κρατάμε την ελπίδα ζωντανή μέχρι την νίκη.

Διεκδικούμε όλα τα απαραίτητα έργα και υποδομές με γνώμονα τις μεγάλες λαϊκές ανάγκες στο Δήμο μας :

 

·         Αντιπλημμυρικά έργα, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού

·         Αντισεισμική θωράκιση με τον απαραίτητο προσεισμικό έλεγχο όλων των δημόσιων κτιρίων και ειδικά των σχολείων.

·         Αντιπυρική προστασία, με επίκεντρο την πρόληψη και ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία και αναβάθμιση όλων των δασικών οικοσυστημάτων (αντιπυρικές ζώνες κ.λ.π.).

·         Εθνικό Κεντρικό Σχεδιασμό για την διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση

·         Ουσιαστική αναβάθμιση του οδικού δικτύου (επαρχιακού και αγροτικού)

·         Εγγειοβελτιωτικά έργα σε όλη την έκταση του δήμου, ώστε να βελτιωθούν – έστω - πλευρές της άνισης μάχης επιβίωσης που δίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες μας.

·         Στελέχωση με όλο το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό, όλων των δομών υγείας στο Δήμο μας.

·         Να αναπτυχθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές, αποκλειστικά δημόσιες, σε Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια.  Όπως:

     Δημόσια μονάδα φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων.

     Ανοιχτή δημόσια δομή φιλοξενίας ΑμεΑ για την αυτόνομη διαβίωση τους

     Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους

·         Ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών αθλητισμού και πολιτισμού για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας, για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος. 

     Παλιά δικαστήρια – Διαμόρφωση χώρων για δωρεάν πρόβες θεατρικών και χορευτικών ομάδων, συγκροτημάτων, εικαστικής δημιουργίας.

     Υλοποίηση του σχεδιασμού για τη δημιουργία εναλλακτικού αθλητικού πάρκου με πίστα skate/ΒΜΧ, πάρκο παρκούρ

     Διαμόρφωση της οικοτουριστικής μονάδας και δημιουργία υποδομών (παροχή νερού, απόρριψη λυμάτων) για την εξυπηρέτηση αυτοκινούμενων στις όχθες του Άρδα.

     Δημιουργία δημοτικού θερινού κινηματογράφου.

 

Κώστας Ζαλουφλής

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου