«Εντός
του όλου της «κρίσης», ο Σιώμος αναλύει προσφυώς τα διακριτά
είδη του ειδησεογραφικού, του καλλιτεχνικού, του
επιτελεστικού/κινηματι
Το βιβλίο καταπιάνεται με έναν ικανό όγκο πραγματολογικού υλικού το οποίο αναλύει με τη χρήση διαφορετικών
μεθόδων (λεξικομετρία, πολυτροπική ανάλυση, επικοινωνιακή πλαισίωση) έτσι, ώστε να επιτύχει την απαραίτητη μεθοδολογική τριγωνοποίηση και άρα να κατοχυρώσει την εγκυρότητα των συμπερασμάτων του.
Αξιοσημείωτη αρετή του συγγραφέα είναι ότι κινείται με την ίδια άνεση στο μακρο-, μεσο- και μικρο-επίπεδο ανάλυσης προσφέροντας πρωτότυπες και πρωτοποριακές ερμηνείες σε οντική, οντολογική και επιστημολογική κλίμακα.
Κι αυτό διότι αφενός διαθέτει σοβαρό θεωρητικό υπόβαθρο που τον προφυλάσσει από την παγίδα του «παροντισμού» αναφορικά με το εύρος των αναλύσεών του και, αφετέρου, διότι είναι δεινός χρήστης των ποιοτικών μεθόδων τις οποίες μετήλθε. Βάσει αυτών, μπορεί και τολμά να σκεφτεί «έξω από το κουτί» και να ανεβάσει έτσι σημαντικά τον πήχη για τους μελετητές του πολιτικού λόγου.»
(Από τον πρόλογο του Νίκου Δεμερτζή)
Ο Θωμάς Σιώμος για τρεις δεκαετίες εργάστηκε σε πλήθος μέσων ενημέρωσης ως δημοσιογράφος (Ελευθεροτυπία, ΕΡΤ κ.α.) γράφοντας άρθρα και παρουσιάζοντας ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ.
Επίσης, εργάστηκε σε ιδιωτικούς, δημόσιους και πολιτικούς οργανισμούς ως υπεύθυνος τύπου και στρατηγικής επικοινωνίας.
Κατέχει πανεπιστημιακό τίτλο στις Ευρωπαϊκές Σπουδές και παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Πολιτική Ανάλυση στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ στο οποίο υποστήριξε και τη διδακτορική του διατριβή διερευνώντας την έννοια της ματαίωσης και το τρίπτυχο «κρίση-μέσα-λαϊκισμός».
Δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ μαθήματα σχετικά με τις ποιοτικές μεθόδους έρευνας στην ψηφιακή εποχή, την πολιτική επικοινωνία, τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό.
Εργάστηκε ως διδακτορικός ερευνητής στο πλαίσιο του προγράμματος «POPULISMUS: Λαϊκιστικός λόγος και Δημοκρατία» και συμμετείχε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο έργο DataPopEU «Καινοτόμες μέθοδοι και δεδομένα υψηλής ποιότητας για την έρευνα του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού» και στο πρόγραμμα «Απολλωνίς: Εθνική Υποδομή για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες και για τη Γλωσσική Έρευνα και Καινοτομία.
Σήμερα εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα ως αναπληρωτής επιστημονικά υπεύθυνος στο πρόγραμμα DePresPop «Η δημόσια αντιπαράθεση για τη Συμφωνία των Πρεσπών: λόγος, πόλωση και λαϊκισμός».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου