Ομιλία του εκδότη –διευθυντή του «Βορέα» κ. Σταύρου Παπαθανάκη στην εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Βύσσας «ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ»
Είμαι ειλικρινά βαθιά συγκινημένος για την τιμή που μου επιφύλαξαν το διοικητικό συμβούλιο και ο Χρήστος Ορμανλίδης πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Βύσσας «Στέφανος Καραθεοδωρής», να είμαι αυτός που θα μνημονεύσει το έργο και την προσφορά του αείμνηστου συγγραφέα-ερευνητή Τάκη Τσονίδη, ο οποίος αποτελεί ένα παράδειγμα ενός ακούραστου εργάτη και διανοητή που συνέβαλε καθοριστικά στην ανάδειξη της τοπιογραφίας της περιοχής μας με μια βιβλιογραφική υποστήριξη διεθνούς εμβέλειας και απήχησης. Αν το βιβλίο του «Η Ορεστιάδα μας» είναι ένα μνημειώδες έργο ιστορίας τοπιογραφίας και συνιστά ένα ντοκουμέντο για την πορεία της στο χώρο και το χρόνο που αποκαθιστά το νήμα της συνέχειας με τις ιστορικές πατρίδες και την Αδριανούπολη, «Το Γένος Καραθεοδωρή» διεκδικεί μια αξιοζήλευτη θέση στη διεθνή βιβλιογραφία που φωτίζει το γενεαλογικό δέντρο αυτής της καταπληκτικής οικογένειας των Παγκόσμιων Ελλήνων, όπως πολύ εύστοχα χαρακτήρισε σε πρόσφατο άρθρο του ο πανεπιστημιακός Δημήτρης Κιτσίκης, οι οποίοι ανεξαρτήτως συνθηκών, εποχής, δομών και δεσμεύσεων, είναι πολίτες κόσμου μέσα από την ετερότητα και την ελληνικότητά τους, η οποία τους επιτρέπει να κινηθούν σε δύσκολα περιβάλλοντα και να διαχειριστούν σύνθετες και πολύπλοκες καταστάσεις. Αυτοί οι «Παγκόσμιοι Έλληνες» είναι ένα αξεπέραστο πρότυπο και έρχονται να μας υπογραμμίσουν τη δύναμη και κυρίως την ηθική υπεροχή αξιών και συμβόλων του οικουμενικού ελληνισμού που στην εποχή της παγκοσμιοποίησης μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για το συλλογικό ταξίδι της ανθρωπότητας στο μέλλον.
Εδώ στη Νέα Βύσσα μπορείτε να υπερηφανεύεστε για πολλά πράγματα που έχουν σχέση όχι μόνο με το παρελθόν αλλά και το παρόν σας. Αποτελείτε ένα τοπικό, παραγωγικό, αναπτυξιακό, πολιτιστικό μοντέλο. Με την πολυδραστηριότητα και την πολυκαλλιέργεια να αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της αγροτικής οικονομίας και προϊόντα σαν το σκόρδο και το σπαράγγι να προωθούνται στις ελληνικές και διεθνείς αγορές με πρωταγωνιστικό ρόλο στην μεγάλη αγορά αγροτικών προϊόντων του Μονάχου. Με τη δυναμική βιοτεχνική ζώνη και αναγνωρίσιμα εμπορικά σήματα του «ΚΥΚΛΩΠΑ» του Νίκου Κανίδη και την «EVROSTROM» του αείμνηστου Βασίλη Χαντηρίδη να δραστηριοποιούνται με επιτυχία δεκαετίες τώρα εντός και εκτός εθνικών συνόρων. Με πλούσια δραστηριότητα και παρουσία στο ποδόσφαιρο, στο βόλεϊ και στο TAEKWONDO.
Ξεχωριστό κεφάλαιο για τη Νέα Βύσσα είναι ο πολιτισμός της, η πλούσια λαογραφική παράδοσή της, το καταπληκτικό ανθρώπινο δυναμικό της. Κι αυτός ο πλούτος δεν αφορά μόνο το παρελθόν αλλά και το παρόν και πολύ περισσότερο το μέλλον της. Με την ίδρυση πριν 31 χρόνια του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Βύσσας «ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ» μας δώσατε ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα για το πώς εννοείτε την ανάδειξη και την αξιοποίηση της πολιτιστικής σας κληρονομιάς. Πολύ σωστά δώσατε στο σύλλογό σας το όνομα του ιατροφιλόσοφου Στέφανου Καραθεοδωρή, ο οποίος είναι μια σημαίνουσα προσωπικότητα του Ελληνισμού με τεράστια συμβολή στην ηθική, πνευματική και πολιτιστική θωράκιση του Ελληνισμού της Ανατολής με την ίδρυση του «Εν Κωσταντινουπόλει Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου». Τη βαθιά σχέση του Στέφανου Καραθεοδωρή με το πνεύμα του Ελληνισμού υπογραμμίζει η έκδοση του βιβλίου «Περί του εν Δελφοίς ΕΙ» το 1867 στην Κωνσταντινούπολη. Το έργο του και η προσφορά του δεν έχουν αναγνωριστεί στο εύρος και το επίπεδο που θα έπρεπε και θα είχε μεγαλύτερη σημασία, αν αυτή η πρωτοβουλία ξεκινούσε από ’δω από τη Νέα Βύσσα.
Η ανάθεση της συγγραφής ενός βιβλίου για «Το Γένος Καραθεοδωρή», στον ιστορικό ερευνητή Τάκη Τσονίδη, είναι μια σπουδαία πράξη και αυτό το αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε μελετητής της σχετικής βιβλιογραφίας με τις συχνές παραπομπές και αναφορές στο έργο αυτό. Είναι ένα βιβλίο που διεκδίκησε και κατάκτησε επάξια τη δική του θέση στη σχετική με το γένος Καραθεοδωρή διεθνή βιβλιογραφία.
Αυτό έγινε πριν 25 περίπου χρόνια και ήταν σε επίπεδο Θράκης, Ελλάδας και Ελληνισμού η πιο συγκροτημένη εργασία για αυτή τη μεγάλη για το γένος των Ελλήνων οικογένεια. Όταν ελάχιστοι στη Θράκη γνώριζαν και ενδιαφέρονταν για τα θέματα αυτά.
Το 1996 πήραμε με τη συγκατάθεση της κόρης του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, Δέσποινας Ροδοπούλου –Καραθεοδωρή, και την υποστήριξη του καθηγητή του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) στην έδρα των ανώτερων μαθηματικών και πρώην Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γιώργου Παντελίδη, την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου αφιερωμένο στη μνήμη και το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στο πλαίσιο του παγκόσμιου εορτασμού των 2000 ΧΡΟΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ. Το συνέδριο υπό τον τίτλο «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή … επιστροφή στις ρίζες του» πραγματοποιήθηκε το 2000 σε Νέα Βύσσα και Νέα Ορεστιάδα. Ήταν εντυπωσιακό να βλέπουμε πρυτάνεις και καθηγητές από ιδρύματα και χώρες, που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα είχαν κανένα λόγο να μας επισκεφθούν, να τιμούν με αυτό τον τρόπο τον μεγαλύτερο μετά τα χρόνια της κλασικής αρχαιότητας Έλληνα μαθηματικό.
Η διοργάνωση αυτή εμπεριείχε πολλά μηνύματα και άνοιγε ακόμη περισσότερους δρόμους. Μας έδειξε και μας δείχνει έναν τρόπο, μια φιλοσοφία διαχείρισης, πως όταν αγαπάμε τον τόπο μας και είμαστε αφοσιωμένοι στην ιστορία, στον πολιτισμό και τους ανθρώπους του μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα. Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή διεξαγωγή του συνεδρίου διαδραμάτισαν δυο πανεπιστημιακοί, δυο εκπρόσωποι του κορυφαίου πνευματικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της περιοχής μας. του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ο Θωμάς Βουγιουκλής από την Ξάνθη και ένα άξιο τέκνο της Νέας Βύσσας ο Μιχάλης Κεσογλίδης με τη συμπαράσταση του τότε Δημάρχου Βύσσας Απόστολου Καραμπαγλίδη.
Τότε ακριβώς γεννήθηκε η ιδέα της ίδρυσης του «ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» ΣΤΗ ΝΕΑ ΒΥΣΣΑ. Αμέσως ξεκίνησε μια διαδικασία με το Δημοτικό Συμβούλιο Βύσσας να αποφασίζει την παραχώρηση του οικοπέδου που βρίσκεται δίπλα στο δημοτικό αναψυκτήριο. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν επέτρεψαν την ευόδωση αυτού του μεγαλεπήβολου σχεδιασμού. Αυτό το τεχνητό κενό ήρθαν δυστυχώς κάποιοι από την Κομοτηνή να το εκμεταλλευτούν με πνεύμα κυνικής σκοπιμότητας και ιδιοτέλειας. Χωρίς ντροπή ήρθαν και μας έκλεψαν την ιδέα, την πρωτοβουλία. Με το έτσι θέλω, είπαν, σας παίρνουμε, σας κλέβουμε τον Καραθεοδωρή. Γιατί, πραγματικά, έτσι αισθάνονται οι κάτοικοι της Νέας Βύσσας. Με τον κυνισμό της οικονομικής δύναμης και της πολιτικής ισχύος μας είπαν ότι το μουσείο δεν θα γίνει στη Νέα Βύσσα αλλά στην Κομοτηνή. Κι όποιος ισχυριστεί ότι δεν γνώριζαν για την πρωτοβουλία της Νέας Βύσσας είναι ή αφελής ή συνειδητός ψεύτης. Ο εμπνευστής αυτής της αδικίας ήταν εδώ στη Νέα Βύσσα το 2000. Κι όταν το 2002 με 2003 άρχισε να παίρνει δημοσιότητα η δική τους πρωτοβουλία, επικοινώνησα με φίλους στην Κομοτηνή με δεσμούς με τον ισχυρό τοπικό πολιτικό παράγοντα και τους επισήμανα τις ευθύνες του για τη συντελούμενη αδικία. Δυστυχώς η έπαρση και η αλαζονεία τους ήταν τέτοια που δεν άκουγαν τίποτα. Δεν σταμάτησα εκεί. Συνέχισα με αλλεπάλληλα ραδιοφωνικά σχόλια. Χαρακτηριστικό σχόλιο αυτής της περιόδου είναι ένα δημοσίευμά μου στην εφημερίδα «ΑΠΟΨΗ» το 2003. Δυστυχώς ήταν αποφασισμένοι να μην ακούσουν κανέναν και να προχωρήσουν σε μια άδικη πράξη που δεν υπακούει σε κανέναν κώδικα τιμής, σε καμιά ηθική και δεοντολογική τάξη.
Δεν ταιριάζει στη Θράκη και στους Θρακιώτες αυτή η αδικία.
Ο Δήμος Βύσσας παραδίδει μαθήματα αξιοπρέπεια και αυτοσυγκράτησης. Πριν λίγες μέρες εδώ δίπλα το δημοτικό κατάστημα ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σιανκούρης, επικεφαλής τοπικής αντιπροσωπείας, υποδέχθηκε και φιλοξένησε με τον παραδοσιακό για τους κατοίκους της Νέας Βύσσας τρόπο φιλοξενίας τους απογόνου του Στέφανου Καραθεοδωρή και κατά τη διάρκεια μιας μεστής και εποικοδομητικής συζήτησης με σοβαρά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα φωτίστηκε το όλο θέμα και τονίστηκε σε όλους τους τόνους ότι επιβάλλεται η πρωτοβουλία να αποκατασταθεί και να επανέλθει στη φυσική της κοίτη.
Ένας μόνος τρόπος υπάρχει για να αρθεί η αδικία και να αποκατασταθούν οι δεσμοί και οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας.
ΤΟ «ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΒΥΣΣΑ.
ΣΤΗ ΝΕΑ ΒΥΣΣΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΙΜΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΝΟΣ ΑΟΚΝΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΟΠΩΣ Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΤΑΚΗΣ ΤΣΟΝΙΔΗΣ.
Καμιά τιμή δεν ταιριάζει σ’ αυτούς που κλέβουν ιδέες, οράματα και συναισθήματα.
Η μεγάλη τιμή ανήκει σ’ αυτούς που σέβονται την ιστορία και τον πολιτισμό τους.
Η τιμή είναι όλη δική σας, των κατοίκων της Νέας Βύσσας για τα λαμπρά παραδείγματα της σωματειακής συλλογικής σας δράσης που είναι πολύτιμα στολίδια ενός πολύχρωμου ψηφιδωτού του τοπικού μας πολιτισμού.
Σας ευχαριστούμε για όλα αυτά.
Νέα Ορεστιάδα, 26 Ιουλίου 2008
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου