Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Τι απαντά ο εθνοωιολόγος Παύλος Γεωργιάδης στο CNN Greece για το Σχέδιο Αποκατάστασης του Δάσους της Δαδιάς!

Η φωτογραφία είναι του Γρηγόρη Αζορίδη

Το άρθρο αυτό του CNN Greece δίνει κάποια χρήσιμα στοιχεία για την ορνιθοπανίδα του Δάσους της Δαδιάς. Δυστυχώς, όμως, καταλήγει να είναι ένα μνημείο παραπληροφόρησης, έτσι όπως τη γνωρίσαμε καλά στον Έβρο τις τελευταίες 17 ημέρες, από αυτό το πολιτικό/δημοσιογραφικό σύστημα, από αυτή την κυβέρνηση.
Αυτές οι τέσσερις γραμμές, ΔΕΝ είναι σχέδιο αποκατάστασης όπως διαφημίζει ο τίτλος. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης απαιτεί δομημένη, μακροχρόνια και εμπεριστατωμένη -από τεχνικής, επιστημονικής και οικονομοτεχνικής άποψης- μελέτη, η οποία διαρκεί τουλάχιστον τρία χρόνια (και περίπου 500.000-750.000 ευρώ). Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σχέδιο αποκατάστασης, δεν μπορεί να υπάρχει λίγες μόλις ώρες μετά τον έλεγχο της φωτιάς.
Η γενική διατύπωση: "Αντιπλημμυρικά έργα, σταδιακή αποκατάσταση του δάσους μέσω φυσικής διαδικασίας καθώς και ένα σχέδιο παρακολούθησης της πορείας της αυτής προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι απαραίτητο να γίνουν επιπλέον παρεμβάσεις μελλοντικά, είναι οι δράσεις που γίνονται σε αυτό το ιδιαίτερο μέρος, φυσικής ομορφιάς και υψηλής οικολογικής αξίας.” είναι θετική μεν, ελλιπής δε, γιατί υπεραπλουστεύει αυτό που έχει συμβεί και τη διαδικασία της αποκατάστασης.
Δεν γνωρίζω την κυρία Σακκάκ, όμως η αποτίμηση της έκτασης σε 44.356 στρέμματα, που παραθέτει δύο φορές στο άρθρο, είναι ανακριβής. Πρόκειται για 44.356 ΕΚΤΑΡΙΑ, δηλαδή για 443.560 στρέμματα. Για την ακρίβεια, χθες το βράδυ (ώρα 20:10) ήταν 443.666 στρέμματα δάσους.
Αν δεν πρόκειται για εκ του πονηρού παραπληροφόρηση εκ μέρους του κρατικού φορέα, πρόκειται για μεγάλη απόκλιση (x10) μεταξύ αυτού που πιστεύει το κράτος ότι συμβαίνει, και αυτού που πραγματικά συμβαίνει. Γι αυτό ανησυχούμε, γι αυτό αντιδρούμε. Γιατί οι παρεμβάσεις που θα γίνουν μετά τη φωτιά, ίσως κάνουν μεγαλύτερη ζημιά από την ίδια τη φωτιά.
443.666 στρέμματα δάσους από τα συνολικά 938.808 στρέμματα καμένης γης. Οποιαδήποτε υποβάθμιση αυτής της απώλειας από μία κυβέρνηση που επιτίθεται στην επιστημονική ανάλυση, επειδή της χαλάει τον επικοινωνιακό χυλό, συντελεί στον ξαφνικό θάνατο του Έβρου. Ας μην το επιτρέψουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου