Στον παρόντα συλλογικό τόμο περιλαμβάνονται εισηγήσεις με τις οποίες επιχειρείται να φωτιστούν πτυχές των κοινωνικών μετασχηματισμών που συντελέστηκαν στη Δυτική Μακεδονία του 20ού αιώνα και που αποτέλεσαν το ερευνητικό ενδιαφέρον του Συνεδρίου της Εταιρείας Μελετών Ανθρωπιστικών Επιστημών Φλώρινας.
Το
συλλογικό αυτό έργο συμβάλλει στην κατανόηση των τρόπων με
τους οποίους διαμορφώθηκαν οι διαστάσεις της
εθνοπολιτισμικής ταυτότητας στην περιοχή της Δυτικής
Μακεδονίας μέσω της ενσωμάτωσης και της ανασύνθεσης των
εθνοτικών, θρησκευτικών και πολιτισμικών στοιχείων που
συντέλεσαν στη δημιουργία της ξεχωριστής φυσιογνωμίας της.
Η επίδραση των ορόσημων του 20ού αιώνα στην ανάδειξη των
κοινωνικών μετασχηματισμών σε όλους τους τομείς της
καθημερινής ζωής προσεγγίζεται στα κείμενα του τόμου με
γνώμονα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Δυτικής
Μακεδονίας.
Ο Ταμουτσέλης Νικόλαος είναι μέλος του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού [Ε.ΔΙ.Π.], Διδακτική Εικαστικών Τεχνών – Εικαστικά Εργαστήρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Ο Δημήτριος Σολάκης είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ ΑΠΘ, Μεταπτυχιακός φοιτητής στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Καθηγητής Πληροφορικής στην Πυροσβεστική Ακαδημία.
Η Ειρήνη Κουρεμένου γεννήθηκε στο Βόλο. Απόφοιτη του Κλασικού Λυκείου Βόλου και πτυχιούχος του Τμήματος της Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο πεδίο της Ετερότητας σε Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στον τομέα της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας της Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Έχει αρθρογραφήσει σε ελληνικά και ξένα διεθνή περιοδικά και έχει λάβει μέρος σε πολλά επίσης διεθνή και ελληνικά συνέδρια. Είναι Πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Ανθρωπιστικών Επιστημών Φλώρινας (Ε.Μ.Α.Ε.Φ.) έχοντας στο ενεργητικό της εκδόσεις επιφυλλίδων, επιμέλεια πρακτικών, διοργανώσεις συνεδρίων και ημερίδων καθώς και παρουσιάσεις βιβλίων. Είναι επίσης μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών Ελλάδας (ΕΛ.Ε.Ι.Ε.). Κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος διδάσκει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΠΔΜ τα μαθήματα «Τοπική Ιστορία: Έρευνα και Διδακτική Πράξη», «Λογοτεχνία και Ιστορία» και «Δημόσια Ιστορία. Χρήσεις και Καταχρήσεις του Παρελθόντος». Ζει και εργάζεται στη Φλώρινα ως Στέλεχος Εκπαίδευσης και είναι έγγαμη και μητέρα τριών παιδιών.
Η Γεωργία Κηπουροπούλου είναι Υπότροφος ΙΚΥ και Μεταδιδάκτωρ του Τμήματος Γεωπονίας, ΠΔΜ.
Η Ευμορφία Κηπουροπούλου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ., έχει λάβει το μεταπτυχιακό της και τον τίτλο του Διδάκτορα Φιλοσοφίας με ειδίκευση στην Παιδαγωγική και έμφαση στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση από το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και είναι Μεταδιδάκτωρ Παιδαγωγικής. Το επιστημονικό της έργο έχει δημοσιευθεί σε διεθνή και πανελλήνιας εμβέλειας περιοδικά και έχει ανακοινωθεί σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα αφορούν τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, τις ταυτότητες, την Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών, τη μετανάστευση και την Κριτική Ανάλυση Λόγου. Έχει απασχοληθεί ως Επιστημονική Συνεργάτιδα και διδάσκουσα σε πανεπιστημιακά τμήματα και έχει εκδώσει 3 μονογραφίες. Εργάζεται ως Ειδική Επιστήμων στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και από το 2020 εργάζεται ως φιλόλογος στη Β/θμια Εκπαίδευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου