Διοργανώθηκε στις 23 & 24 Ιανουαρίου 2009 στην Ορεστιάδα διεθνές συνέδριο με θέμα: Διαχείριση Υδατικών Πόρων και Προστασία Διεθνών Υδάτων: Το Ευρωπαϊκό Νομικό Πλαίσιο, Βέλτιστες Πρακτικές και Νέες Τεχνολογίες.
Συνδιοργανωτές ήταν:
· Η Διαδημοτική Επιχείρηση Aξιοποίησης και Ανάδειξης του Ποταμού Άρδα των Δήμων «Τριγώνου – Κυπρίνου –Βύσσας»,
· η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και
· η Διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση INTEN-SYNERGY
· Η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το διευθυντικό στέλεχος κ. Γιώργο Κρεμλή.
· Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) από τον Πρόεδρός της κ. Νίκο Βαφειάδη, Αντιδήμαρχο Αθηναίων.
· Η Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τον διευθυντή κ. Παναγιώτη Γεωργιάδη.
· Η Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τον γενικό διευθυντή κ. Νίκο Τσοτσόλη.
· Η Διαχειριστική Αρχή του ΠΚΠ INTERREG του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Πρόγραμμα INTERREG IVA «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία Ελλάδας - Βουλγαρίας 2007-2013» με τον κ. Κωνσταντίνο Χριστοδούλου.
Σκοπός της ημερίδας ήταν η διαβούλευση και η ωρίμανση πρότασης που θα αφορά την διαχείριση των υδάτων του ποταμού Άρδα στα πλαίσια της αναμενόμενης προκήρυξης του προγράμματος INTERREG IVA «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία Ελλάδας - Βουλγαρίας 2007-2013».
Την εμπειρία τους κατέθεσαν με σημαντικές ανακοινώσεις διακεκριμένοι έλληνες και ξένοι πανεπιστημιακοί καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ειδικότερα ανακοινώσεις είχαν :
· Ο κ. Κρεμλής Γεώργιος, Διευθυντικό στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γ.Δ. Περιβάλλον, Επίτιμος Πρόεδρος της INTEN-SYNERGY με θέμα: «Περιβαλλοντική Διπλωματία - η περίπτωση των διακρατικών υδάτων»
· Ο Επίκουρος καθηγητής κ. Φώτης Μάρης, ο οποίος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα έρευνας του Δ.Π.Θ. για την διερεύνηση του πλημμυρικού προβλήματος του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του. Η έρευνα αυτή χρηματοδοτήθηκε από Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και ειδικότερα από την Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι απατείται νέα στρατηγική διαχείρισης των φραγμάτων από την Βουλγαρική πλευρά μιας και οι περισσότερες πλημμύρες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν η διαχείριση από την Βουλγαρική Ιδιωτική Εταιρεία ήταν διαφορετική. Στο σημείο αυτό σημαντική ήταν η παρέμβαση του κ. Νίκου Κωτσοβίνου, καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δ.Π.Θ. και Εθνικού Εκπρόσωπου για θέματα περιβάλλοντος, ο οποίος κατέθεσε την εμπειρία του και ζήτησε να προχωρήσει ταχύτατα η Διαχειριστική Μελέτη του ποταμού.
· Ο Καθηγητής Α.Π.Θ. κ. Γιώργο Ζαλίδη με θέμα : «Μετρήσεις ρύπανσης ποταμών και διακρατική συνεργασία : Ο ρόλος του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος».
· Ο Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Γιάννης Μυλόπουλος με θέμα «Υδροδιπλωματία: Η αειφορική απάντηση στα διεθνή περιβαλλοντικά αδιέξοδα»
· Ο Αντιπρύτανης του Γ.Π.Α., καθηγητή κ. Μόσχος Πολυσίου, με θέμα: «Οι επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων και της νιτρορύπανσης στα υδατικά συστήματα».
· Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Μιχάλης Σκούρτος με θέμα: «Η τιμολόγηση του νερού».
· Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, κ. Tamer Ataparut, με θέμα : «Διαχείριση Υδατικών Πόρων στην Τουρκία».
· Η Δρ. Νομικής Δικηγόρος, κ. Καλλία Αγγελική, Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, Γενικός Γραμματέας INTEN-SYNERGY, με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την αντιμετώπιση των πλημμυρών και η διακρατική συνεργασία».
· Η Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, κ. Μαρία Λοϊζίδου, Πρόεδρος της INTEN-SYNERGY με θέμα : «Eπεξεργασία αστικών λυμάτων».
· Ο Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Νίκος Τσοτσόλης με θέμα: «Ορθολογική διαχείριση διασυνοριακών υδάτων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Θεσμικού Πλαισίου : Το παράδειγμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».
· Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υδάτων, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δρ. Παναγιώτης Γεωργιάδης με θέμα: «Ορθολογική διαχείριση διασυνοριακών υδάτων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Θεσμικού Πλαισίου : Το παράδειγμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».
.......................................................................................................................
Δημοσιεύτηκε στον Βορέα(τεύχος 45) τον Μάρτιο 2009, πριν 15 χρόνια!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου