Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός του Εβρίτη Σωτήρη Μπέδρελη στον Λάκωνα «ονειροπόλο οραματιστή και κορυφαίο εντατικολόγο» Λεωνίδα Γρηγοράκο!

Τι είπαν για τον θάνατο του Λεωνίδα Γρηγοράκου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος,ο Γιώργος Πατούλης και ο Ανδρέας Λοβέρδος-Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός του Εβρίτη Σωτήρη Μπέδρελη στον Λάκωνα «ονειροπόλο οραματιστή και κορυφαίο εντατικολόγο»!

Θλίψη και συγκίνηση στον πολιτικό κόσμο και ειδικότερα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΒΑΛ για τον ξαφνικό θάνατο του πρώην βουλευτή, υπουργού,αντιπροέδρου της Βουλής και πανεπιστημιακού Λεωνίδα Γρηγοράκου,που έφυγε από τη ζωή σε η




λικία 71 ετών! Κι ασφαλώς στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Λακωνία την οποία υπηρέτησε επί σειρά ετών είτε ως υγειονομικός είτε ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του! Όπως μας το μετέφεραν φίλοι από τη Σπάρτη,η Λακωνία θρηνεί την απώλεια ενός ξεχωριστού ανθρώπου της, που την έκανε υπερήφανη τόσο με το κοινοβουλευτικό όσο και με το υγειονομικό του ήθος! Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος.όταν ήταν να βοηθήσει κάποιον συνάνθρωπο του,ποτές δεν ρωτούσε που ανήκει ή και ποιον ψηφίζει! Αυτή ήταν η σχέση του με τους συμπατριώτες τους, που ήξερασν ότι για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζαν θα είχαν την καλύτερη απάντηση και συμβουλή από έναν κορυφαίο επιστήμονα με υψηλά ιδανικά! Αυτά υπεράσπισε και μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που ήταν και παραμένει μια μεγάλη κατάκτηση για τον ελληνικό λαό, που τώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση προς όφελος της κοινωνίας και του ελληνικού λαού! Τριάντα χρόνια(1994-2024) του θεμελιωτή του Εθνικού Συστήματος Υγείας(ΕΣΥ) Γιώργου Γεννηματά θα πρέπει να μιλήσουμε και να επαναφέρουμε στο επίκεντρο του διαλόγου την ύπαρξη και τη λειτουργία του ΕΣΥ και την τεράστια προσφορά του στην παραμελημένη Ελλάδα και σε περιοχές σαν τη δική μας! Κι εμείς συμμετέχουμε στο πάνδημο πένθος των συμπατριωτών μας στη Λακωνία, γιατί αισθανόμαστε ότι ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ήταν κι ένας δικός μας άνθρωπος! Μας τον γνώρισε με τις αναφορές του ο αγαπητός φίλος και συνεργάτης Σωτήρης Μπέδρελης! Σήμερα μας εξιστορεί τα κοινά βιώματα τους από τα χρόνια στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης(ΑΠΘ) και την περίοδο της στρατιωτικής θητείας τους στο 251 Γ.Ν.Α. της Πολεμικής μας Αεροπορίας! Δυνατές στιγμές και αναμνήσεις που δένουν ακατάλυτους δεσμούς φιλίας που τους σημάδεψαν και διαμόρφωσαν τις αντιλήψεις τους και τον χαρακτήρα τους!

 

Ο Νικος Ανδρουλακης για τον Λεωνίδα Γρηγοράκο

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ένας αγαπημένος φίλος και πολιτικός συνοδοιπόρος, έφυγε ξαφνικά από κοντά μας. Από το 1974 οπότε και εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ ως την τελευταία του πνοή διέγραψε μια πολιτική διαδρομή με ήθος και προσφορά. Δίκαιος και εργατικός υπερασπιζόταν με ορμητικό πάθος τα πιστεύω του και δεν ζύγισε ποτέ το πολιτικό κόστος μπροστά στο εθνικό συμφέρον. Υπηρέτησε με αφοσίωση τους πολίτες της Λακωνίας και ξεχώρισε για το επιστημονικό του έργο ως ιατρός. Η σκέψη μου είναι στην οικογένειά του, που τόσο αγαπούσε. Ειλικρινή συλλυπητήρια.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος για την απώλεια του Λεωνίδα Γρηγοράκου

«Όταν ο Λεωνίδας Γρηγοράκος κατάφερε να βγει νικητής από τη μεγάλη περιπέτεια της νοσηλείας του στην πρώτη, άγρια, φάση της Covid -19, μας έκανε να πιστέψουμε ότι διευθέτησε τη σχέση του με τον θάνατο. Ήταν άλλωστε ο κατεξοχήν ειδικός ως εντατικολόγος ο ίδιος και κυρίως ως ο πρόθυμος και αποτελεσματικός συμπαραστάτης κάθε ανθρώπου με πρόβλημα υγείας χωρίς καμία διάκριση» αναφέρει για την απώλεια του Λεωνίδα Γρηγοράκου ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Δεν ήταν όμως αυτή η αλήθεια. Η κοινή ανθρώπινη μοίρα υπερισχύει. Ο Λέων / Λεωνίδας, ο αυθεντικός, μαχητικός, ενθουσιώδης και συχνά εκρηκτικός φίλος μας, ο συγκυρηναίος της περιόδου των μνημονίων, ο Λεωνίδας της Λακωνίας, του ΕΣΥ, της δημοκρατικής παράταξης έπεσε ξαφνικά και πρόωρα. Ικανοποιημένος γιατί πρόλαβε να δει τη Νάγια διάδοχό του στα βουλευτικά έδρανα. Αφήνει έντονη σφραγίδα και μεγάλο κενό. Τον αποχαιρετούμε με όλη μας την αγάπη και με τη σκέψη μας στη Σοφία, τη Νάγια και τη Μαρκέλλα».

Ο βουλευτής Α΄Αθήνας Παύλος Γερουλάνος για τον γιατρό και πολιτικό Λεωνίδα Γρηγοράκο

Αποχαιρετούμε τον Λεωνίδα Γρηγοράκο. Έναν εξαιρετικό φίλο, γιατρό και πολιτικό. Έναν προοδευτικό άνθρωπο, με μεγάλη ιστορία στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, που άφησε το αποτύπωμά του, για την αγωνιστικότητά του και την εντιμότητά του, πάντα με γνώμονα το καλό των πολιτών σε όποια θέση και αν υπηρέτησε.

Γνήσιος Σπαρτιάτης, πάλευε όλα τα χρόνια τής θητείας του για την πρόοδο της αγαπημένης του Λακωνίας.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και ειδικά στην αγαπημένη Νάγια!

 

 

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Γιώργος Πατούλης για τον καθηγητή Εντατικής Θεραπείας και Πνευμονολογίας

Τη βαθύτατη θλίψη τους, για την απώλεια του πρώην υπουργού Υγείας και Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκου, εκφράζουν ο πρόεδρος, Γιώργος Πατούλης, και το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), κάνοντας λόγο για έναν αξιόλογο επιστήμονα και έντιμο πολιτικό που προσέφερε με αφοσίωση τις υπηρεσίες του στον ασθενή και στο σύστημα υγείας.

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ήταν Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας-Πνευμονολογίας και άσκησε κλινικό έργο ως Διευθυντής σε ΜΕΘ. Είχε πλούσιο επιστημονικό συγγραφικό και εκπαιδευτικό έργο.

Από τον Μάιο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο 2013 διετέλεσε Ε΄ Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων. Από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας.

«Στη γενέτειρά του τη Λακωνία προσέτρεξε αναξιοπαθούντες ασθενείς και διακρίθηκε για τη κοινωνική του προσφορά» τονίζει ο ΙΣΑ και εκφράζει θερμά συλλυπητήρια για τους οικείους του.

«Έχασα έναν αδελφό», έγραψε ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος

«Έχασα έναν αδελφό. Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος δεν είναι πια μαζί μας. Είμαι συγκλονισμένος. Δεν υπάρχουν λόγια. Λεωνίδα, αδελφέ μου!», έγραψε ο κ. Λοβέρδος στον λογαριασμό του στο X.

 

 

Νέα Ορεστιάδα,

Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024

 

Στις νεκρολογίες είθισται να απευθύνεται κανείς σε πρώτο πρόσωπο βάζοντας μοιραία έτσι βάθος και συναίσθημα στη θλίψη για την απώλεια αγαπημένου προσώπου…

Στην περίπτωση σου αξέχαστε μας Λεωνίδα Γρηγοράκο, θα το αποφύγω για έναν και μόνο λόγο. Δεν δικαιούμαι, ποσώς, να στερήσω απ΄τους χιλιάδες φίλους του «Βορέα» την αυθεντικότητα και την απαρίθμηση όλων σου των αρετών και όλων σου των πεπραγμένων. Άσε που δεν θα νιώθουν και τόση… «αντιστοίχηση» με το ύψος της λεβεντιάς και της αξίας σου!

Με τον Σμηνία(ΥΙ) Λεωνίδα Γρηγοράκο γνωριστήκαμε…καλύτερα τον Μάρτιο του 1979 στο ξεχωριστό κτίριο της «Μοίρας Διοικήσεως», πίσω απ΄το επιβλητικό 251 Γ.Ν.Α. της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Μας είχαν μεταφέρει εκεί με υπηρεσιακά καμιόνια απ΄την 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης της Τρίπολης: 29 υγειονομικούς, όλοι απόφοιτοι Ιατρικών και Οδοντιατρικών Σχολών.

Κι είχαμε… μπροστά μας να υπηρετήσουμε την πατρίδα 34 ολόκληρους μήνες, τουτέστιν 3 Χριστούγεννα και 3 Πάσχα! Και ο Γρηγοράκος εκ των υστέρων-και μου είχε κάνει τόση εντύπωση μαζί με τα… πολλά άλλα- το χαιρόταν αυτό! Σχεδόν έδειχνε προνομιούχος και ευτυχής και… υπερήφανος που του δινόταν, που μας δινόταν η ευκαιρία να υπηρετήσουμε με ΠΑΘΟΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ αφενός και να «γράψουμε» και κάμποσο χρόνο ειδικότητας μας στην ιατρική στο πιο εκτυφλωτικό νοσοκομείο των Βαλκανίων και πέραν!...

Κι όταν τακτοποιηθήκαμε στους πεντακάθαρους θαλάμους μας κι αρχίσαμε να βολιδοσκοπούμε και να μας… βολιδοσκοπούν! Σε ποια κλινική ή σε ποιο εργαστήριο θα πάμε ή θα μας…πάνε, απ΄την πρώτη, κιόλας, μέρα έγινε φίλος του «Μικροβιολογικού»! Κι εκείνος στην πρωτοσυσταθείσα, τότε, Πνευμονολογική κλινική…

Βέβαια, τελειώσαμε μαζί το 1978 την Ιατρική του Αριστοτελείου, αλλά μέχρι τότε στις φοιτητικές μας τις παρέες είχαμε και κάποιους… «ρατσισμούς», κάποιες… «εντοπιότητες» και ξέρετε, δα, οι πελοποννήσιοι όλοι τους(και τώρα;…) ένιωθαν κοντοχωριανοί!

Στις πρώτες πρώτεςε κοινές σκοπιές μας στην απέναντι ΚΥΠ κάναμε βαθύτερη την γνωριμία μας και δέσαμε! Επιζητούσαμε… βάρβαρα νούμερα, ο «ΑΝΘ/ΣΤΗΣ» Ανθης μας έβλεπε καχύποπτα και… ζήλευε κι η ζωή τραβούσε εκείνη την υπέροχη ανηφόρα των μεγάλων ονείρων της γενιάς μας! Ξέρετε κι από παλιά, πως οι γνωριμίες στο «Στρατό», ιδίως όταν πρόκειται για…πολύ καιρό και… μεγάλες ηλικίες φτιάχνουν ακατάλυτες φιλίες ανθεκτικές στο χρόνο και την πεζή προσγείωση στην καθημερινή πραγματικότητα.

Εκτός από την επιστημονική υπερεπάρκεια και τη διαρκή αναζήτηση του «πιο ανακουφιστικού» για τον ασθενή του, από ενωρίς κατάλαβα τον ποταμό των αξιών του. Ήταν για την πρώτη εκείνη εποχή του ΠΑΣΟΚ ένα απ΄τα ασυγκράτητα άλογα του νέου του ιδανικού κόσμου, επαγγέλονταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Άτια, που ξεχύνονταν ακάθεκτα μπροστά και χωρίς τη βουκέντρα κανενός! Κι ίσως ονειροπόλος οραματιστής με την ευρύτερη και πιο… «ΑΝΔΡΟΠΡΕΠΗ» ΕΝΝΟΙΑ. Κι αυτό το τονίζω ιδιαίτερα και γι΄αυτό το γράφω με κεφαλαία!

Και παρέμεινε ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΛΕΒΕΝΤΗΣ μέχρι το τέλος της ζωής του. Κι ο Ανδρέας ο Λοβέρδος μα και ο Ευάγγελος ο Βενιζέλος τα λένε επιγραμματικά ΟΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ! Όλα τα υπόλοιπα θα τα γράψει και θα τα εξυμνήσει η ιστορία.

Προσωπικά, τολμώ να πω με την μεγαλύτερη δυνατή συστολή τα εξής:

1.Του είχε κάνει μεγάλη εντύπωση η θρακιώτικη καταγωγή μου(!), πρόφερε το επίθετο μου με … καμάρι, άκουγε για Έβρο και φούσκωνε ο ίδιος από υπερηφάνεια(!!)

2. Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση η απίστευτη Δωρική-Λακωνική κορμοστασιά του, ο ευθύς, ντόμπρος και… βαρύτονος λόγος του! Ιδιότητες και στάσεις ζωής, που απ΄ τα παλιά μας τις είχαν… επιδικασμένες για ανθρώπους γνωστών αντιπάλων στρατοπέδων, το εννοείτε, του νομού Λακωνίας, βεβαίως,βεβαίως!

Αξέχαστε φίλε και αγωνιστή και συνάδελφε Λεωνίδα, η μνήμη σου θα μου είναι, θα μας είναι το ίδιο ακλόνητη και λεβέντισσα.

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ!

Σωτήρης Μπέδρελης του Χριστοδούλου

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου