Ο ΑΛΜΠΕΡΤ ΑΪΝΣΤΑΪΝ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ, ΘΡΑΚΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ
Τι είχε υποστηρίξει η κόρη του μεγαλύτερου σύγχρονου Έλληνα Μαθηματικού Δέσποινα Ροδοπούλου
Πριν 145 χρόνια, στις 14 Μαρτίου 1879, γεννιόταν στο Ουλμ της Γερμανίας ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Σ’ αυτόν η σύγχρονη εποχή οφείλει τις τολμηρές και επαναστατικές γνώσεις στο χώρο της φυσικής.
Όταν την άνοιξη του 1905 το ειδικό περιοδικό «Χρονικά της Φυσικής» δημοσιεύει μια πραγματεία του γύρω από τη θεωρία της σχετικότητας, ο Αϊνστάιν είναι μόλις 26 ετών.
Η εργασία του προκαλεί την επαναστατική μεταβολή της μέχρι τότε επικρατούσας επιστημονικής κοσμοθεωρίας: και πρώτα απ’ όλα μας μεταδίδει τη γνώση, ότι το φως κινείται με μια σταθερή ταχύτητα, η οποία είναι ανεξάρτητη από το σύστημα αναφοράς, με το οποίο είμαστε σε θέση να την μετρήσουμε.
Όπως μας αποδεικνύει ο Αϊνστάιν, η ταχύτητα του φωτός είναι αδύνατον να ξεπεραστεί.
Μια αρχή που δεν ισχύει για τις άλλες μορφές κινήσεων: η περιγραφή της εξαρτάται από το σύστημα αναφοράς, στο οποίο βρίσκεται παρατηρητής –κάθε εκτίμηση, λοιπόν, είναι για τον παραπάνω λόγο σχετική.
Η θεωρία του Αϊνστάιν θα έχει καταλυτικές συνέπειες για όλες σχεδόν τις Φυσικές Επιστήμες. Έτσι, παραδείγματος χάριν, ανατρέπεται η υπόθεση, ότι μια αόρατη ύλη που διαπερνά το σύμπαν επενεργεί στη μετάδοση του φωτός. Ο Αϊνστάιν αποδεικνύει ότι το φως κινείται χωρίς τη βοήθεια αυτής της φέρουσας ύλης.
Όταν κάποτε θα αποδειχθεί η πρόβλεψή του γύρω από τη διάσπαση του φωτός σε πεδία βαρύτητας, η παγκόσμια φήμη του επιβεβαιώνεται κατά τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Μαζί με τον Γαλιλαίο, του οποίου τη θεωρία της σχετικότητας συμπληρώνει, θεωρείται ο θεμελιωτής της σύγχρονης φυσικής. Με την περίφημη «αϊνσταϊνική εξίσωση» E=mc2, που αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή της σχέσης μάζας και ενέργειας, δημιουργεί τη βάση για την ανάπτυξη της σύγχρονης πυρηνικής φυσικής.
Με την άνοδο του εθνικοσοσιαλισμού στη Γερμανία ο Αϊνστάιν μεταναστεύει στις ΗΠΑ. Με τη βοήθεια και άλλων επιστημόνων και την ενεργητική προτροπή του προέδρου Ρούσβελτ συμβάλλει αποφασιστικά στην προώθηση της πυρηνικής τεχνολογίας των ΗΠΑ. Τραγικός επίλογος είναι η ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Μέχρι τον θάνατό του το 1955 θα πάρει ενεργό μέρος στις πρωτοβουλίες για τη διαφύλαξη της ειρήνης στον κόσμο, στην έρευνα του οποίου αλλά και στη διαρκή απειλή του συνέβαλε τα μέγιστα.
Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΑΛΜΠΕΡΤ ΑΪΝΣΤΑΪΝ
ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ
Για τη σχέση του Άλμπερτ Αϊνστάιν και του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή πρώτος έγραψε ο δημοσιογράφος –συγγραφέας Κυριάκος Διακογιάννης στις 20 Οκτωβρίου 1987 και την αναφορά αυτή καταγράφει στο βιβλίο του «ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» (μια έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Βύσσας «ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ») ο συμπατριώτης μας συγγραφέας Τάκης Τσονίδη. Ο κ. Διακογιάννης γράφει : «Σ’ όλες τις ερωτήσεις ο Αϊνστάιν, απάντησε με την ακριβολογία που διακρίνει τους μαθηματικούς, οπότε όταν οι ερωτήσεις εξαντλήθηκαν και οι δημοσιογράφοι φιλόφρονες ευχαριστούσαν έτοιμοι ν’ αποσυρθούν, ο Αϊνστάιν προς γενική έκπληξη δεν σηκώνεται, αλλά από την θέση του απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του τύπου τους λέγει: «Κύριοι λυπάμαι που σας βλέπω έτοιμους να φύγετε χωρίς να μου υποβάλλετε την ουσιαστικότερη ίσως ερώτηση. Ζητήσατε να σας απαντήσω σε χίλια πράγματα, κανείς σας όμως δεν θέλησε να μάθει ποιος ήταν ο δάσκαλός μου, ποιος μου έδειξε και μου άνοιξε το δρόμο προς την ανώτερη μαθηματική επιστήμη, σκέψη και έρευνα. Και για να μην σας κουράζω, σας το λέγω έτσι απλά χωρίς λεπτομέρειες, ότι μεγάλος μου δάσκαλος υπήρξε ο αξεπέραστος Έλληνας Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, στον οποίο εγώ προσωπικά, αλλά και η μαθηματική επιστήμη, η φυσική, η σοφία του αιώνα μας χρωστάμε τα πάντα».
*
Σίγουρα δεν υφίστατο μεταξύ των δύο κορυφαίων διανοιών του αιώνα μας η τυπική σχέση δασκάλου-μαθητή, καθηγητή-φοιτητή. Είναι, όμως, βέβαιο ότι τους δυο επιστήμονες συνέδεε βαθειά ανθρώπινη και επιστημονική φιλία και επί σειρά ετών αντάλλασσαν αλληλογραφία και γνώμες για επιστημονικά θέματα του ενδιαφέροντός τους.
Το γεγονός αυτό μου το επιβεβαίωσε και η κόρη του μεγαλύτερου Έλληνα, μετά τους αρχαίους, μαθηματικού Δέσποινα Ροροπούλου σε συζήτηση που είχαμε κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην περιοχή μας και πιο συγκεκριμένα στη Νέα Βύσσα.
Μου είχε δηλώσει χαρακτηριστικά : «…Εγώ προσωπικώς δεν έχω γνωρίσει τον Αϊνστάιν έμενε στο Βερολίνο, εμείς μέναμε στο Μόναχο. Αλλά ξεύρω, αργότερα έμαθα, λένε ότι ήτανε δάσκαλος του Αϊνστάιν. Δεν ξεύρω, γιατί είχανε μικρή διαφορά ηλικίας . ο πατέρας μου γεννήθηκε το 1873 και ο Αϊνστάιν μάλλον το 1880. δεν θυμάμαι πότε ακριβώς γεννήθηκε. Πάντως, όμως, είχαν μια αλληλογραφία μαθηματική. Ο Αϊνστάιν ήταν πρωτίστως φυσικός και πολλές φορές έγραφε ότι αυτή τη θεωρία εμείς οι φυσικοί δεν την ξεύρουμε καν και του ζητούσε περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτές τις θεωρίες. Αυτά όλα τα διάβασα στα γράμματα που βρήκα αργότερα και έχω φωτοκόπιες πάρα πολλές. Ήταν μεγάλη η αλληλογραφία, η μαθηματική, όταν ήταν στη Γοτίγγη, στο Göttingen. Αργότερα όταν ήταν στο Μόναχο πάλι είχε αλληλογραφία με τον Αϊνστάιν. Μετά τον πόλεμο δεν υπάρχουν γράμματα με τον Αϊνστάιν».
΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄΄
Είχε δημοσιευτεί στον "Βορέα"(τεύχος 45) τον Μάρτιο 2009, πριν 15 χρόνια!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου