Ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ «ΒΟΡΕΑ», ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΡΟΔΑΚΗΣ ΣΤΗ «ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ»
ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ALPHA
ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΥΛΙΚΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΤΩΝ 27 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ
Ήταν και παραμένει η πιο θρυλική απόδραση στην ιστορία των ελληνικών φυλακών. Αναφερόμαστε στην απόδραση των 27 κομμουνιστών από τις φυλακές των Βούρλων στις 17 Ιουλίου 1955. Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του παράτολμου εγχειρήματος η απόλυτη τήρηση των συνωμοτικών κανόνων και η πιστή εφαρμογή του σχεδίου που ήθελε πολύμηνη προπαρασκευή για να προχωρήσει. Η είδηση της απόδρασης έσκασε σαν βόμβα και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και συναισθημάτων εντός και εκτός των εθνικών συνόρων. Έφτασε να εμπνεύσει τους σεναριογράφους της βιομηχανίας του κινηματογράφου του Χόλυγουντ. Στο εσωτερικό η κυβέρνηση υφίσταται ένα ισχυρότατο πλήγμα και είναι καθαρό ότι έχει τρωθεί το «γόητρο» του αστυνομικού κράτους. Άμεση είναι η κινητοποίηση 2.000 αστυνομικών ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται όλο το δυναμικό των σωμάτων ασφαλείας. Ακολουθούν χιλιάδες έρευνες, προσαγωγές και συλλήψεις μέσα σε ένα άγριο κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας. Θα πρέπει να εκφοβισθεί η κοινή γνώμη και όσοι είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν καταφύγιο να μην το αποτολμήσουν υπό το βάρος των συνεπειών. Υπάρχει και το ποσό της επικήρυξης για το οποίο υπάρχουν συχνές ανακοινώσεις από το ραδιόφωνο. Το γεγονός ότι τις πρώτες ημέρες δεν υπάρχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, έχει να κάνει με τον όλο σχεδιασμό που έγινε από τους φυλακισμένους και έξω από τα καθοδηγητικά κανάλια που πολλές φορές ήταν εντοπισμένα ή ακόμη και διαβρωμένα από τις μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες είχαν καταφέρει να προωθήσουν ανθρώπους τους και μάλιστα επί πολλές δεκαετίες, χωρίς ποτέ να αποκαλυφθεί ποτέ ο πραγματικός ρόλος τους. Ένας από τους δραπέτες ο Γ. Γεωργίου που επιχείρησε να διαφύγει στη γειτονική Βουλγαρία δολοφονήθηκε στην Κορνοφωλιά, εδώ στο νομό Έβρου, αφού προφανώς είχε καταδοθεί στις μυστικές υπηρεσίες.
Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της απόδρασης ήταν και ο συνεργάτης του «Βορέα», ιστορικός –συγγραφέας Περικλής Ροδάκης, ο οποίος μας μίλησε για μια πράξη ηρωισμού, ελευθερίας και αντίστασης που την είχαν οι πολιτικοί κρατούμενοι που ζούσαν κάτω από άγριες συνθήκες φυλάκισης, εκφοβισμού, τρομοκρατίας και απόγνωσης. Ήθελαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα, γιατί αυτοί ήταν τα θύματα μιας βάρβαρης πολιτικής περιόδου. Αρκετοί ή η συντριπτική πλειοψηφία είχαν υποστεί φρικτά βασανιστήρια. Κάποιοι έβγαιναν από ειδικές συνθήκες κράτησης και απομόνωσης. Επί πέντε περίπου χρόνια ο Περικλής Ροδάκης ήταν μελλοθάνατος. Κάθε μέρα περίμενε την εκτέλεσή του! Δεν αντέχουν πολλοί. Αυτό ισχύει και για την περίοδο της Μακρονήσου και για την περίοδο του ΕΑΤ-ΕΣΑ επί χούντας. Μετρημένοι στα δάχτυλα είναι αυτοί που δεν έσπασαν κατά τη διάρκεια των άγριων και απάνθρωπων βασανιστηρίων. Όλα αυτά τα εξιστόρησε στη «Μηχανή του Χρόνου» του Χρίστου Βασιλόπουλου στον ALPHA ο Περικλής Ροδάκης. Για το θέμα αυτό έγραψε ένα εξαιρετικό άρθρο στην «Ελευθεροτυπία» ο έγκριτος δημοσιογράφος Δημήτρης Γκιώνης.
.......................................................................................................................................................
Είχε δημοσιευτεί στον "Βορέα"(τεύχος 46) τον Απρίλιο 2009μ πριν 15 χρόνια! Ο Πρικλής Ροδάκης, στον αποίο αναφέρθηκε ο πανεπιστημιακός Βασίλης Ασημακόπουλος στον επικήδειο του στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη κάνοντας λόγο για τη σχέση του με την εμβληματική μορφή της Αριστεράς,έναν πολυγραφότατο εγκυκλοπαιδιστή που μας άφησε σημαντικό έργο και τι ένα πολύτομο έργο-ντοκουμέντο για τις "ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ"! Ο Περικλής Ροδάκης πέθανε το 2013, σε ηλικία 90 ετών! Αρκετά από τα βιβλία των εκδόσεων "Ρήσος" ήταν δικές του προτάσεις1 Το πιο χαρακτηριστικό ήταν το "Ο ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΟΤΗΤΩΝ-Η ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ"! Στο οπισθόφυλλο του αναφέρονταν: "Στις σελίδες αυτού του βιβλίου θα βρείτε την εικόνα του πραγματικά "Γόρδιου Δεσμού" των εθνοτήτων της Μικράς Ασίας που δεν λύθηκε με το σπαθί του Κεμάλ, όπως είχε λυθεί ο φρυγικός "Γόρδιος Δεσμός" με το σπαθί του Μεγάλου Αλεξάνδρου"!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου