Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Ο Ζήσης Φυλλαρίδης για τα Κύματα Λαογραφίας και Πολιτισμού στην Πόλη του Μεταξιού που είχε διοργανώσει η Θρακική Εστία Σουφλίου!

ΚΥΜΑΤΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Νέων που διοργανώθηκε στις 5/6/7 Σεπτεμβρίου από την Θρακική Εστία Σουφλίου και το Νομαρχιακό Διαμέρισμα Έβρου στο Αρχοντικό Μπρίκα στο Σουφλί. Παρά τα όποια εμπόδια αλλά και τις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο νεοσύστατος πολιτιστικός σύλλογος προς την επίτευξη του πολυπόθητου σκοπού του, οι αρχικές προσδοκίες υλοποιήθηκαν εις το έπακρο, με την απήχηση του κόσμου να ήταν κάτι περισσότερο από ικανοποιητική. Και αυτό καθότι το μακροχρόνιο όνειρο των ανθρώπων που αγωνίζονται για την διατήρηση της τοπικής παράδοσης της πόλης του μεταξιού άρχισε πια να γίνεται πραγματικότητα.

 Οι δύο πρώτες ημέρες του φεστιβάλ σύμφωνα με το προκαθορισμένο πρόγραμμα αφιερώθηκαν στους ιδιαίτερους χορούς των περιοχών των φιλοξενούμενων συλλόγων που ήτανε οι εξής: Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων, Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου, Σύλλογος Κρητών Ηλιούπολης, και Πολιτιστικός Σύλλογος «Νέοι Επιβάτες».

Το πρωτόγνωρο αυτό για την περιοχή μας πολιτιστικό συμβάν, εκτός από το ότι αποτελεί σημείο αναφοράς για τις προσδοκίες του συλλόγου, ουσιαστικά αποτέλεσε και αρχικό έναυσμα για έναν νέο κύκλο προβολής της περιοχής μας, καθώς τόσο τα φιλοξενούμενα συγκροτήματα, όσο και ο κόσμος που επισκέφτηκε την πόλη μας, είχανε την ευκαιρία να γνωρίσουνε την πλούσια παράδοση της πόλης του μεταξιού, αλλά και τις ομορφιές που αυτή κρύβει.

 Οι δραστηριότητες των εκδηλώσεων ξεκίνησαν την Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου, και άρχισαν με την υποδοχή των συγκροτημάτων που έγινε στο χορευτικό κέντρο «Retro», όπου τα προεδρεία και τα μέλη των χορευτικών των φιλοξενούμενων συλλόγων δέχθηκαν τα δώρα της Θρακικής Εστίας, αλλά και δοκίμασαν τα παραδοσιακά εδέσματα και τις παραδοσιακές συνταγές της περιοχής του Σουφλίου που ετοιμάστηκαν από τις γυναίκες του συλλόγου.

 Μετά από μία σύντομη ξενάγηση στην αγορά του Σουφλίου, τα χορευτικά μαζί με τους συνοδούς τους συναντήθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου και παρουσίασαν μερικούς από τους χορούς τους, και στην συνέχεια παρέλασαν στα σοκάκια του Σουφλίου για να καταλήξουνε στην αυλή του αρχοντικού Μπρίκα, όπου και παρουσίασαν τους ιδιαίτερους χορούς των περιοχών τους.
 Το Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, οι φιλοξενούμενοι σύλλογοι είχανε την ευκαιρία να παρακολουθήσουνε την παρουσίαση που διοργάνωσε ο σύλλογος στην αίθουσα τελετών του 1ου Δημοτικού Σχολείου με θέμα «Γνωριμία με το Σουφλί – Ιστορικό πόλεως», με ομιλητή τον Μιχάλη Πατέλη, ενώ με την ολοκλήρωση της έγινε και μία παρουσίαση σπάνιων βιβλίων για την Θρακική λαογραφία, με τίτλους συγγραφέων όπως ο Κώστας Θρακιώτης, ο Παπαχριστοδούλου Πολύδωρος, και ο Κωνσταντίνος Κουρτίδης.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, οι φιλοξενούμενοι σύλλογοι και τα προεδρεία τους, ξεναγήθηκαν  στα αξιοθέατα της πόλης του μεταξιού ( αρχοντικά, εκκλησίες, λαογραφικά μουσεία, κλπ. ) από τους υπεύθυνους συνοδούς της Θρακικής Εστίας Σουφλίου, ενώ στη συνέχεια παρακολούθησαν την παρουσίαση της διαδικασίας παραγωγής και επεξεργασίας του μεταξιού στις βιοτεχνίες μεταξωτών της πόλης.

Έτσι, το διήμερο που ήταν αφιερωμένο στους φιλοξενούμενους συλλόγους έληξε με την έναρξη των παραστάσεων όπου παρουσιάστηκαν οι παραδοσιακοί χοροί, που κορυφώθηκε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων με το προεδρείο της Θρακικής Εστίας Σουφλίου.

 Την Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, ήτανε και η τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων, που ουσιαστικά αφιερώθηκε στα παιδικά και εφηβικά συγκροτήματα του Νομού Έβρου. Από νωρίς το απόγευμα οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την υποδοχή των συλλόγων και των γκατατζήδων του νομού, που έγινε στην κατακλυσμένη από κόσμο κεντρική πλατεία του Σουφλίου, όπου τα χορευτικά των συλλόγων ενώθηκαν και παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς της Θράκης, κάτω από τον μαγευτικό ήχο της γκάιντας. Μετά την ολοκλήρωση του χορού, τα μέλη των συγκροτημάτων παρέλασαν μέχρι τον χώρο των εκδηλώσεων, όπου και έγινε η διαδοχική παρουσίαση των χορών τους, γεγονός που κατέληξε με τον ενθουσιασμό του παρευρισκόμενου κοινού το οποίο και έκλεισε τις εκδηλώσεις με ένα αξέχαστο λαϊκό γλέντι.

 

                            Ζήσης Φυλλαρίδης

 ................................................................................................................................................................

Είχε δημοσιευτεί στον "Βορέα"(τεύχος 46)  τον Απρίλιο 2009, πριν 15 χρόνια!





























 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου