Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Με καταγωγή από το Τρίγωνο, από τα Μαράσια και τον Δίλοφο,ο πολυβραβευμένος ορειβάτης της Βουλγαρίας Κώστας Κανίδης, που κατέκτησε το Έβερεστ!

 

 Αυτό συνέβη το 1984, πριν 40 χρόνια όταν ως μέλος της Βουλγαρικής αποστολής θα κατακτούσε την υψηλότερη κορυφή του κόσμου στα χνάρια του Νεοζηλανού Έντμουντ Χίλαρι και του Σέρπα οδηγού του Τενσίνγκ Νοργκέι, που ήταν οι πρώτοι που το είχαν καταφέρει το 1953! Ο συμπατριώτης μας ορειβάτης μαζί με τους άλλους συναδέλφους του επιχείρησαν την αναρρίχηση από το δύσκολο δυτικό πέρασμα και τα κατάφεραν γράφοντας τη δική τους ιστορία αλλά και για τη Βουλγαρία! Με την επιστροφή τους στη Βουλγαρία έτυχαν μεγάλης δημοσιότητας και προβολής και ακολούθησαν πολλές βραβεύσεις! Μετά τη Βουλγαρική Δημοκρατία ήρθε και η Ελληνική Δημοκρατία δια του προέδρου της Κωστή Στεφανόπουλου για να τον παρασημοφορήσει!

Ο γιος του Δημήτρη, από τα Μαράσια, και της Άννας από το Δίλοφο, Κώστας Κανίδης, παρά την καταξίωση του, εντός και εκτός των συνόρων της Βουλγαρίας, δεν έφυγε και συνεχίζει να ζει και να δραστηριοποιείται με επιτυχία στη γειτονική Στάρα Ζαγόρα!

Πολυβραβευμένος και παρασημοφορεμένος ο Κώστας Κανίδης!


Περήφανος για τον γιο του φίλου του Δημήτρη Κανίδη ο κυρ Βασίλης Τσακιρίδης.

Ο Κώστας Κούλελης ήταν ο πρώτος Έλληνας που άκουσε από πρώτο χέρι το μεγάλο κατόρθωμα του Κώστα Κανίδη!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κυρ Βασίλη Τσακιρίδη, που μου μίλησε για τον γιό του φίλου του Δημήτρη Κανίδη και για την παραχώρηση των φωτογραφιών! Επίσης τον φίλο και παλιό συμμαθητή μου Κώστα Κούλελη που ήταν ο πρώτος που άκουσε από πρώτο χέρι την ιστορία του Κώστα Κανίδη συμβάλλοντας στην καλύτερη δυνατή παρουσίαση αυτής της μεγάλης προσπάθειας ενός δικού μας ανθρώπου,για τον οποίο θα επανέλθουμε,γιατί το αξίζει και οφείλουμε την ιστορία του να την διαδώσουμε, να την αναδείξουμε και να την υπογραμμίσουμε!

Σταύρος Παπαθανάκης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου