Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Και ο Εβρίτης Αναστάσιος Μπαμπαχμίδης από τον Κριό Τριγώνου στην τελετή επιστροφής αγγείου Κορινθιακού ρυθμού από την πόλη του Αννόβερου στην Ελλάδα!

«Η πόλις του Αννοβέρου επιστρέφει πρώιμο κορινθιακό αγγείο στην Ελλάδα»
Σε μια πράξη υψίστου συμβολισμού, προέβη η πόλις του Αννοβέρου, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, πρώιμο κορινθιακό αγγείο «οινοχόη», από την συλλογή του Museum August Kestner (Inv. No.1988/108), το οποίο είχε προσφέρει ως δώρο, στον διευθυντή του Μουσείου το 1986 ο καθηγητής Γεωλογίας Hannfrit Putzer, εξηγώντας τον, ότι: «Γερμανοί σκαπανείς» το είχαν βρει το 1943 σε μια «ανασκαφή» για ένα «βαρύ ναυτικό πυροβόλο» στο νότιο άκρο της διώρυγας της Κορίνθου και παραλίγο να το καταστρέψουν. Αυτός ήταν και ο λόγος, για τον οποίον το «περισυνέλλεξε».
Το αγγείο κατασκευάστηκε στην αρχαία Ελλάδα μεταξύ του 620 και 600 π.Χ.
Ο καθηγητής Hannfrit Putzer υπηρέτησε για ένα χρονικό διάστημα το 1943, ως στρατιωτικός τεχνικός σύμβουλος και στρατιωτικός γεωλόγος και ως ανθυπολοχαγός των SS στην Ελλάδα. Πραγματοποίησε γεωλογικές έρευνες και γεωτρήσεις, κυρίως στην Πελοπόννησο, την Αττική, τα νησιά Αίγινα, Κύθηρα, Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά.
Είναι πιθανό ότι βρήκε το αγγείο κατά την διάρκεια γεώτρησης για νερό στον Ισθμό της Κορίνθου στις 21 Σεπτεμβρίου 1943. Σε κάθε περίπτωση, το αγγείο εξετάστηκε και χρονολογήθηκε από τον Γερμανό αρχαιολόγο καθηγητή Dr. Gabriel Welter, ο οποίος εργαζόταν για την Βέρμαχτ. Αρχές Δεκεμβρίου του 1943 ο Putzer, μεταφέρει το αγγείο εκτός της χώρας, στο διαμέρισμά του στο Straßburg-Königsfofen.
Αυτή η κλοπή ενός αρχαίου πολιτιστικού αγαθού στην Ελλάδα ήταν επίσης παράβαση του νόμου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο που ίσχυε τότε. Σύμφωνα με το άρθρο 7 των «Αρχών της Διάσκεψης της Ουάσιγκτον για τα έργα της τέχνης που κατασχέθηκαν από τους Ναζί» της 3ης Δεκεμβρίου 1998, η πόλις του Αννοβέρου ενθάρρυνε για πρώτη φορά στις 13 Σεπτεμβρίου 2021 τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας να διεκδικήσει το εν λόγω έργο τέχνης.
Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος η πόλις του Αννοβέρου, άρχισε να ερευνά σε βάθος την προέλευση αυτού του αντικειμένου. Στις 30 Νοεμβρίου 2023, το Συμβούλιο της πόλης αποφάσισε τότε ομόφωνα να εγκρίνει το αίτημα του Τμήματος Πολιτισμού της πόλης να «θεωρηθεί το πρώιμο κορινθιακό αγγείο ως πολεμικό λάφυρο ενός Γερμανού στρατιωτικού γεωλόγου στην κατεχόμενη Ελλάδα κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου» και να επιστραφεί στην Ελλάδα (απόφαση 2317/2023).
Τη Συμφωνία παράδοσης του πρώιμου κορινθιακού αγγείου υπέγραψαν, για την Πόλη του Αννοβέρου, ο Δήμαρχος κ. Belit Onay και για την Ελληνική Δημοκρατία, ο Γενικός Πρόξενος στο Αμβούργο Ιωάννης Βικελίδης.
Στην Συμφωνία υπάρχουν παράγραφοι όπως:
Η Πόλις του Αννοβέρου δεσμεύεται, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες αρχές της Ουάσιγκτον, να συνεχίσει και να εντείνει στις συλλογές των μουσείων της πόλης παρόμοιες περιπτώσεις κλοπής αρχαιοτήτων και ύποπτης προέλευσης.
Η ελληνική πλευρά, σε κάθε περίπτωση έκθεσης ή δημοσίευσης του αντικειμένου σε οποιανδήποτε μορφή, συμφωνεί να την επισημάνει εύλογα ως εξής: «Πρώιμη κορινθιακή οινοχόη με πώμα 620 – 600 π.Χ., επιστράφηκε στην Ελλάδα από τη συλλογή του Μουσείου AugustKestner (Inv. No. 1988.108), στις 8 Απριλίου 2024 από τον Δήμαρχο της πόλης του Ανοβέρου ως περιουσία που λεηλατήθηκε κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής».
Την εκδήλωση τίμησαν και παρευρέθηκαν η κα Βικάτου Ολυμπία Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία ήταν και αρμόδια υπεύθυνη, για την μεταφορά του αγγείου στην Ελλάδα. Αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τους υπεύθυνους του Μουσείου για αυτήν τους την πράξη, τόνισε πως «η αντικειμενική αξία της οινοχόης, να είναι μικρή, αλλά η πράξη επιστροφής, στον τόπο που κατασκευάστηκε, είναι τεράστια. Επισήμανε δε, πως ελληνικές αρχαιότητες-αντικείμενα αρχαίου ελληνικού Πολιτισμού βρίσκονται σε πολλά μουσεία του κόσμου και όχι πάντα με νόμιμο τρόπο και πως αυτή η πράξη της πόλης του Αννοβέρου, ας γίνει παράδειγμα».
Την όλη έρευνα και εργασία επιστροφής της οινοχόης, επιτέλεσαν η Διευθύντρια του Μουσείου κα Anne Gemeinhardt και ο Dr. Johannes Schwartz υπεύθυνος της Επιτροπής του Μουσείου, για την έρευνα απόκτησης και κληρονομιάς αντικειμένων του Μουσείου.
Τον Μητροπολίτη Γερμανίας και Εξάρχου κεντρικής Ευρώπης κ. Αυγουστίνο, εκπροσώπησε ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου π. Γεράσιμος Φραγκουλάκης.
Παρόντες στην εκδήλωση και ο Διευθυντής του ελληνικού Λυκείου Αννοβέρου κ. Χατζημιχαήλ Φοίβος, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης.
Πηγή:Αναστάσιος Π. Μπαμπαχμίδης











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου