Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΦΕΡΩΝ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΙΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Ο τίτλος ενός ενδιαφέροντος βιβλίου του Δρα Αθανασίου Γουρίδη


 

Το βιβλίο όπως επισημαίνει στην εισαγωγή ο συγγραφές του «ασχολείται με την ιστορία και την ιστορική τοπογραφία, δηλαδή με τους χώρους, τα μνημεία και τα σύνολα της περιοχής που βρίσκεται εντός των ορίων του σημερινού Δήμου Φερών. Στην πραγματικότητα, η διοικητική ενοποίηση, η οποία πραγματοποιήθηκε προσφάτως, μόλις στα 1998, συμπίπτει μόνον εν μέρει με τη νομοτέλεια της εξέλιξης του χώρου, καθώς αυτός, σε όλα τα ιστορικά διοικητικά του μορφώματα, ήταν κατά πολύ ευρύτερος του σημερινού.

»Η περιοχή είναι προικισμένη από γεωγραφικής –γεωστρατηγικής και μορφολογικής απόψεως, κάτι που αποδεικνύεται, εκτός των άλλων, και από την ανάπτυξη τουλάχιστον δυο, σημαντικών για την ιστορία της Θράκης, οικισμών, του αρχαίου Δορίσκου και της Βυζαντινής Βήρας, σε απόσταση ελάχιστων χιλιομέτρων μεταξύ τους, όπως επίσης και ενός σημαντικού αριθμού άλλων εγκαταστάσεων των προϊστορικών, αρχαίων, βυζαντινών, οθωμανικών και νεότερων χρόνων. Σήμερα ο Δήμος Φερών απαρτίζεται από 15 οικισμούς, ο νοτιότερος των οποίων είναι το Μοναστηράκι, κοντά στο Αιγαίο Πέλαγος και μόλις 5 χιλιόμετρα ανατολικά της αρχαίας Τραϊανούπολης και βορειότερος ο οικισμός του Τριφυλλίου, 13-14 οδικά χιλιόμετρα από τις Φέρες».

Κατά τον δήμαρχο Φερών Γεώργιο Ούστογλου «το βιβλίο συνιστά μια πρώτη προσπάθεια να ενωθούν όλα τα επιμέρους στοιχεία σε μια συνεκτική σύνθεση, όχι με αποσπασματικό τρόπο, αλλά, τουναντίον, αναδεικνύοντας εκείνες τις παραμέτρους που σε μια λογική συνέπεια οδήγησαν πριν από πολλά χρόνια στην ανάδειξη των θέσεων σε σημαντικά κέντρα πολιτισμού. Έτσι, στην παρούσα έκδοση έχουν συγκεντρωθεί όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, κάτι που αντανακλάται στην εξαιρετικά εκτεταμένη και πολύτιμη βιβλιογραφία. Ταυτοχρόνως όμως, αποκαλύπτονται άγνωστες πηγές, αρχεία και ευρήματα, ενώ επίσης δίνεται και μια ξεχωριστή, σε πολλά σημεία διαφορετικά από τις γνωστές, ερμηνεία στα επιμέρους, αλλά και στη συνολική ιστορία του χώρου».

Στο πάνελ από αριστερά: Αθανάσιος Γουρίδης –Δρ. αρχαιολόγος και πολιτικός μηχανικός, Κωνσταντίνος Χατζόπουλος –καθηγητής Δ.Π.Θ., Άννα Διαμαντοπούλου –βουλευτής  Α΄ Αθηνών ΠΑΣΟΚ, κ.κ. Άνθιμος –Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης, Δημοσθένης Δούκας –δημοσιογράφος.

 

 

Καταπληκτική η εισαγωγή με την ερμηνεία της «Παναγίας των Θρακών» από τον γνωστό τραγουδιστή Πέτρο Γαϊτάνο.

 




Γιώργος Ντόλιος –βουλευτής Έβρου, Γεώργιος Ούστογλου –δήμαρχος Φερών, Πέτρος Γαϊτάνος –τραγουδιστής, Νικόλαος Ζαμπουνίδης –νομάρχης Έβρου, Γιώργος Αλεξανδρής –δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, ……….Καμάργιος – στρατηγός Β΄ Σώματος Στρατού

 

 

 

 

 Αντώνης Βαμβακερός - δημοτικός σύμβουλος, Μιχάλης Κογιομτζής –νομαρχιακός σύμβουλος, Αθανασία Κακαλή –δήμαρχος Σουφλίου, Μιχάλης Πιτιακούδης –πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου Έβρου, Παναγιώτης Ατζανός –αναπληρωτής νομάρχης Έβρου, Γιάννης Καβαρατζής –διοικητής νοσοκομείου Κομοτηνής, Απόστολος Φωτιάδης –πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Γιάννης Λασκαράκης -δημοτικός σύμβουλος Αλεξανδρούπολης.

Οι αδελφοί  Κοζάρη-         , Βαγγέλης Λαμπάκης –δημοτικός σύμβουλος Αλεξανδρούπολης, Ιορδάνης Ντόλας –νομαρχιακός σύμβουλος, Δημήτρης Λαζόπουλος –δημοτικός σύμβουλος, Ελένη Τσαούση –πρόεδρος Αναπτυξιακής Εταιρείας Νομαρχίας Έβρου, Γιώργος Ραπτόπουλος –πρώην πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου Έβρου, …………..



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου