Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Προς τα πού κινείται το πολιτικό εκκρεμές;-Ποιες είναι οι προκλήσεις της επόμενης μέρας για το πολιτικό σύστημα της χώρας; Στον Έβρο η πιο ανέλπιστη εκλογή στην πολιτική και κοινοβουλευτική ιστορία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

 

Του Γ.Θρακιώτη






 

Τι πλήρωσε η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Σε μια περίοδο που το πολιτικό εκκρεμές κινείται δεξιότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις κεντροαριστερές διευρύνσεις του και τις κυβερνητικές επιλογές του έχει ενοχλήσει τους παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους του, οι οποίοι στις ευρωεκλογές αποφάσισαν να του στείλουν ένα ηχηρότατο μήνυμα και μένει να δούμε, αν αυτό το έχει λάβει και προχωρήσει στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις για να τους ξανακερδίσει. Πολιτικός χρόνος υπάρχει αλλά οι αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας δοκιμάζονται σκληρά από την ακρίβεια στα προϊόντα άμεσης κατανάλωσης και με τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που δυναμιτίζουν τη βιωσιμότητα των νοικοκυριών, των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών.

Αυτό που μπορεί να ικανοποιεί την ηγεσία της ΝΔ και πρωτίστως τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η αδυναμία του πέραν της ΝΔ δεξιού χώρου να συγκροτήσει μια βιώσιμη και ανταγωνιστική πολιτική πρόταση. Η τάση διεθνώς ευνοεί την ανάπτυξη αυτών των πολιτικών κομμάτων. Το πολιτικό εκκρεμές κινείται δεξιότερα και είναι προφανές ότι η ΝΔ θα πιεστεί κι αυτό θα φανεί στις επόμενες εκλογές. Τότε θα διαπιστωθεί, αν το προσωρινό πολιτικό διαζύγιο θα είναι οριστικό από τους δεξιότερους ψηφοφόρους της της κυβερνητικής παράταξης, που δεν πείθονται από τις κεντροαριστερές διευρύνσεις και την ασκούμενη κοινωνική και οικονομική πολιτική της.

Παρά τα εκλογικά οφέλη ο Κυριάκος Βελόπουλος να κάνει το άλμα, ώστε να μπορεί να αμφισβητήσει ευθέως την πολιτική ηγεμονία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη! Γιατί υπό τις παρούσες συνθήκες και τις συντελούμενες διεργασίες στην ελληνική κοινωνία δεν υπάρχει άλλος για να τον αμφισβητήσει. Είναι το μοναδικό αλλά μεγάλο πολιτικό κέρδος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς τις απώλειες του δεν τις εισέπραξε κάποιος πολιτικός αντίπαλος του που θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προγεφυρώματα στον κεντρώο χώρο.

 

Ο Στέφανος Κασσελάκης κατάφερε να διασωθεί πολιτικά ενεργοποιώντας κομμάτι του εκλογικού σώματος που παραδοσιακά απείχε από τις εκλογές!

Στην κυριολεξία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αισθάνεται ως ένας χαρούμενος για τη διάσωση του ναυαγός, γιατί εκεί που όλοι προεξοφλούσαν τον κλυδωνισμό και την ανατροπή του, αυτή γίνεται ακόμη δυσκολότερη κι ενδεχόμενα οδυνηρότερη για όλες τις πλευρές, εφόσον επιχειρηθεί! Επέδειξε υψηλά αντανακλαστικά επιβίωσης και διαχείρισης της εσωκομματικής κρίσης, όταν με την ίδρυση της Νέας Αριστεράς ο ΣΥΡΙΖΑ=ΠΣ έχανε ένα σημαντικότατο μέρος του στελεχιακού δυναμικού του. Ξεπέρασε ένα σοβαρό και δύσκολο κάβο και μια νέα εσωκομματική κρίση στην παρούσα φάση θα τον ευνοήσει, γιατί θα τον ισχυροποιήσει. Η Νέα Αριστερά ςίχε την τύχη της Αριστερής Πλατφόρμας και της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη και όσοι από την κοματική γραφειοκρατία τον ακολούθησαν, από τα υπουργικά έδρανα θα πρέπει να αρκούνται στον πολιτικό ακτιβισμό πολιτικών κινήσεων και σχηματισμών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να προκαλεί ανατριχίλα στα παραδοσιακής κοπής στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εισάγει πολλά καινά δαιμόνια λόγω της πολιτικής ορατότητας της στάσης και του τρόπου ζωής του! Αυτά δεν επισημάνθηκαν μόνο στις πρώτες αναλύσεις το βράδυ των εκλογών αλλά είχαν εντοπιστεί πολύ έγκαιρα ως δημοσκοπικά ευρήματα κι αυτό το γνωρίζουν όσοι και όσες τις έχουν διαβάσει!

Ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται ότι έχει δικό του ακροατήριο. Αν αυτό θα του είναι αρκετό για να ηγηθεί της λεγόμενης μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, είναι ένα άλλο θέμα και θα πρέπει να το αποδείξει στη συνέχεια. Κέρδισε κρίσιμο πολιτικό χρόνο.

 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πολιτικό και εκλογικό ταβάνι;

Παρά την ποσοστιαία αύξηση της εκλογικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης, που πριν λίγους μήνες φαινόταν ότι θα είναι αυτός που θα πάρει την πρωτιά στις πολιτικές δυνάμεις της κεντροαριστεράς και κυβερνώσας Αριστεράς για να αλλάξει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού υπέρ του. Δεν μπόρεσε να περάσει μπροστά από τον αποδεκατισμένο και κλυδωνιζόμενο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σε μια πολιτική συγκυρία κατά την οποία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέγραφαν απώλειες της τάξης του 15%! Η οριακή αυτή ποσοστιαία εκλογική αύξηση δείχνει να έχει πιάσει ο Νίκος Ανδρουλάκης το εκλογικό του ταβάνι! Η αμφισβήτηση του δεν θα είναι εύκολη υπόθεση αλλά η μάχη των ευρωεκλογών ήταν μια δοκιμασία για τον ούτως ή άλλως ισχυρό και προσωποπαγή κομματικό μηχανισμό του. Χαρακτηριστική η περίπτωση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Ανδρέα Σπυρόπουλου, που έμεινε χαμηλά και ειδικά στον Έβρο κατέλαβε την 16η θέση παίρνοντας μόλις 303 ψήφους! Μπορεί για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης να ανακοίνωσε πολιτικές πρωτοβουλίες αλλά δεν έχει καύσιμη ύλη για επανεκκίνηση. Θα πρέπει το επιτελείο του να διαβάσει και να αναλύσει πολύ καλύτερα τα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που τις έχουν ήδη στα χέρια τους στην Χαριλάου Τρικούπη πολύ πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Η εσωκομματική παντοδυναμία του θα του εξασφαλίσει τον απαραίτητο πολιτικό χρόνο μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές με την ελπίδα για ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα!

Η εντυπωσιακή εκλογική επίδοση της Κρυσταλλίας Αρμενάκη

Η δικηγόρος Κρυσταλλία Αρμενάκη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και αναπληρώτρια Άμυνας. Πέτυχε μια ομολογουμένως εντυπωσιακή επίδοση αφού πήρε το 59,34% των ψήφων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συμβάλλοντας καθοριστικά με του 5.959 σταυρούς προτίμησης να φτάσει το ποσοστό του κόμματος στο 16,23%! Μια εντυπωσιακή εκλογική επίδοση, που θα μπορούσε να την έχει κεντήσει και στολίσει περισσότερο. Ουσιαστικά για την ίδια άνοιξε ένας μαραθώνιος προεκλογικός αγώνας μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Εκτιμώ ότι είναι κάτι που κατάφερε για πρώτη φορά ένας υποψήφιος ευρωβουλευτής κι αυτό την αναδεικνύει και τυπικά ως το κυρίαρχο πολιτικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον Έβρο!

 

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ο αδιαμφισβήτητος  νικητής των ευρωεκλογών και η ανέλπιστη εκλογή της συνταξιούχου κτηνοτρόφου Γαλάτως Αλεξανδράκη!

Η Ελληνική Λύση είδε τις δυνάμεις της να αυξάνονται και σε πραγματικούς αριθμούς καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση αφήνοντας το πιο ιστορικό κόμμα της Ελληνικής Βουλής, το ΚΚΕ, στην Πέμπτη θέση! Με αρκετούς «κόφτες» ψαλιδίστηκε η εκλογική επίδοση της Ελληνικής Λύσης που βλέπει τη θέση της να εδραιώνεται και ο πρόεδρος της Κυριάκος Βελόπουλος να πιστεύει ότι η επόμενη μέρα θα ΄ναι γι΄αυτόν ακόμη καλύτερη!

Αν ο ίδιος αποτελεί για τη ΝΔ ένα πρόβλημα, υπάρχουν αρκετοί ανταγωνιστές δεξιότερα του, που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν την πολιτική παρουσία τους.

Η απίστευτη εκλογή της συνταξιούχου κτηνοτρόφου Γαλάτως Αλεξανδράκη!

Δεν μπορώ να γνωρίζω πόσο πολύ το θέλησε η κατά τα άλλα συμπαθητική συνταξιούχος κτηνοτρόφος, ώστε «να συνωμοτήσει το σύμπαν για να γίνει η επιθυμία της πραγματικότητα». Όπως λέει ο περίφημος συγγραφέας και διανοητής Πάουλο Κοέλιο,στην περίπτωση της Γαλάτως Αλεξανδράκη έχουμε την πιο ανέλπιστη εκλογή στην πολιτική και κοινοβουλευτική ιστορία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης!Σίγουρα, σε ένα πρώτο σχόλιο μου έγραφα ότι «θα απασχολήσει τους μυθιστοριογράφους και πως θα περάσει και στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας»! Όλα αυτά είναι πιθανά και απίστευτα και προσεγγίζω το όλο θέμα από την πιο θετική κι αθώα εκδοχή του, γιατί από την πρώτη στιγμή άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορες «θεωρίες συνωμοσίας»! Επειδή ο Κυριάκος Βελόπουλος μπορεί να πουλήσει  ψυγεία στους Εσκιμώνους μαζί με τις επιστολές του Ιησού, μπορεί να μετατρέψει την κυρα-Γαλάτω Αλεξανδράκη σε ένα επικοινωνιακό και πολιτικό προϊόν και όπλο!

 

Ο καλός στρατιώτης του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας οδήγησε το κόμμα σε μια δύσκολη μάχη και στο κόμμα της εργατικής τάξης ετοιμάζονται για αλλαγές!

Το ΚΚΕ, έστω και οριακά έχασε την τέταρτη θέση ενισχύοντας τις δυνάμεις του, επειδή στην Περιφέρεια Αττική διατηρεί σημαντική επιρροή και στελεχιακό δυναμικό με μεγάλη εμπειρία στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες! Γι΄αυτό ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας το βράδυ των εκλογών ευχαρίστησε τον λαό της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας που έδωσε ένα σημαντικό ποσοστό στο ΚΚΕ! Στην Αττική και στην Αθήνα θα δοθούν οι μεγάλοι αγώνες της επόμενης μέρας κι εκεί το ΚΚΕ είναι ενισχυμένο και οργανωμένο. Στο ΚΚΕ επειδή χρόνια διαβάζουν και αναλύουν σοβαρά τις δημοσκοπήσεις, γνωρίζουν ότι η αντισυστηματική ψήφος δεν βρίσκει τη σωστή πολιτική έκφραση, ξέρουν ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να γίνει πολλή κι επίμονη πολιτική δουλειά.

Το 2025 η Δημήτρης Κουτσούμπας θα γίνει 70 ετών και θα έχει συμπληρώσει 12 χρόνια επικεφαλής του κόμματος! Αν και στον Περισσό δεν μιλάνε για τα θέματα αυτά, αν οι δικές μου πληροφορίες κι εκτιμήσεις είναι σωστές, μάλλον θα πρέπει να έχει αρχίσει η προετοιμασία της διαδοχής του! Είναι μια πρόβλεψη,γιατί κάθε εποχή χρειάζεται τα δικά της πρόσωπα! Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, όποτε κι αν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, είναι ένας πετυχημένος γραμματέας που έβαλε τα θεμέλια για το ΚΚΕ της νέας περιόδου!

 

Η ¨ΝΙΚΗ» μπορεί να πανηγυρίζει για την εδραίωση της παρουσίας της!

 

 

Το ίδιο και ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ της Ζωής Κωνσταντοπούλου που δείχνει να κερδίζει ένα ικανό για την πολιτική επιβίωση της ακροατήριο!

 

Η ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ της Αφροδίτης Λατινοπούλου κέρδισε στο νήμα την έδρα αλλά οι φιλοδοξίες φτάνουν πολύ μακριά!

Δηλώνει θαυμάστρια της ιταλίδας πρωθυπουργού και το CON GIORGIA στην ελληνική εκδοχή μπορεί να το δούμε ως ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ στις επόμενες εθνικές εκλογές! Η ίδια έχει αποφασίσει να είναι υποψήφια βουλευτής στον Έβρο κι από τον προεκλογικό αγώνα που έκανε ότι θα διαθέτει ισχυρές προσβάσεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας!

 

Ο διευθυντής ενημέρωσης του MEGA Σταμάτης Μαλέλης μίλησε για την ανάγκη συγκρότησης της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης ήδη από το βράδυ των εκλογών!

Ο διευθυντής ενημέρωσης του MEGA δεν κρατιόταν το βράδυ των εκλογών και βιαζόταν να το πει ότι ένα από τα μηνύματα των εκλογών της 9ης Ιουνίου είναι και η συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και μόνο τυχαία δεν ήταν αυτή η παρέμβαση του! Σίγουρα σε απόλυτη συνεννόηση με το μεγάλο αφεντικό του καναλιού Βαγγέλη Μαρινάκη! Το πώς αυτό θα συμβεί δεν είναι και τόσο εύκολο να το δούμε, αν και οι ισχυροί της οικονομίας δεν βλέπουν καλά τη συνεχιζόμενη ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα της χώρας και θέλουν τη δημιουργία ενός κεντροαριστερού πόλου! Αυτά δεν είναι ούτε άγνωστα ούτε πρωτοφανή για το ελληνικό πολιτικό σύστημα! Ο Σταμάτης Μαλέλης βιαζόταν να στείλει το συγκεκριμένο μήνυμα από το βράδυ των εκλογών και σίγουρα ήταν μια άνωθεν κεντρική επιλογή!

 

 

 

 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου