Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Όταν η χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη μιλούσε στο Σπήλαιο για την πρωτοπόρο του σύγχρονου χορού Ντόρα Τσάτσου!

Αποστολία Παπαδαμάκη

Σκηνοθέτης, Χορογράφος
Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Σπούδασε νέες τεχνικές σύγχρονου χορού στη Νέα Υόρκη, με υποτροφίες των Ιδρυμάτων «Ωνάση», «Γουλανδρή» και «Μερς Κάννινγκχαμ». Από το 1996 χορογραφεί για το θέατρο και την όπερα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνική διευθύντρια (έως το 2001) της ομάδας χορού Sine Qua Non. Από το 2002 ίδρυσε και διηύθυνε το χοροθέατρο Quasi Stellar, με το οποίο παρουσίασε, μεταξύ άλλων, τα έργα Ερμαφρόδιτη [Hermaphrodite], Χέρι-Χέρι [Mano a Mano], Ηλεκτρικό κορίτσι [Electric Girl] σε σημαντικά ευρωπαϊκά και διεθνή φεστιβάλ. Χορογράφησε μεγάλα και σύνθετα θεάματα με ζωντανή μουσική, χορό, τραγούδι και χρήση πολυμέσων, όπως οι τελετές έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (2004), της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νέων της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς στο Θέατρο Μπάντμιντον και του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ενόργανης Γυμναστικής στον Βόλο. Σκηνοθέτησε τη λυρική τραγωδία του Γιώργου Κουρουπού Ιοκάστη. Συμμετείχε ως performer και συμπαραγωγός σε δύο έργα του Βέλγου σκηνοθέτη και εικαστικού Ζαν Φαμπρ (2001, 2005). Βραβεύτηκε με το βραβείο χορογραφίας του διεθνούς διαγωνισμού στο Μπανιολέ της Γαλλίας. Διετέλεσε πρόεδρος ΔΣ της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, μέλος ΔΣ του Κέντρου Αρχαίου Δράματος, επίτιμο μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου Εκπαιδευτικών για το θέατρο στην εκπαίδευση και μέλος ΔΣ του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Ι.Τ.Ι.). Με την ΕΛΣ συνεργάστηκε ως χορογράφος στις όπερες Οι δραπέτες της σκακιέρας (1998-99) και Ένας χορός μεταμφιεσμένων [Un ballo in maschera] (2011-12) και ως σκηνοθέτης στο αφιέρωμα του Λάμπρου Λιάβα στην ελληνική οπερέτα Θυμήσου εκείνα τα χρόνια (2007-08).

Παραγωγές

Οι δραπέτες της σκακιέρας (Οι δραπέτες της σκακιέρας), 1998-1999
Ένας χορός μεταμφιεσμένων (Un ballo in maschera), 2011-2012
Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι (The Princess and the Pea), 2018  

...........................................................................................................................................................................

 

 

ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ,

ΤΟΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΕΛΛΗΝΑ ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΟ

 

Για τον κορυφαίο Έλληνα παθολογοανατόμο Αλέξανδρο Συμεωνίδη, με καταγωγή από την Κομοτηνή, βασικός ομιλητής ήταν ο παθολογοανατόμος και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Παθολογοανατομίας Θεόδωρος Φιλιππίδης, επίσης από την Κομοτηνή, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολύπλευρη προσφορά του και στην εποχή του.

Ο γιατρός Αθανάσιος Απότας κατέθεσε τις αναμνήσεις από τα φοιτητικά του χρόνια και την επιρροή που ασκούσε ο περίφημος «μπαμπάς» των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ για στην εμπειρία της στα εργαστήρια του Θεαγενείου και τη γνωριμία της με τον Αλέξανδρο Συμεωνίδη αναφέρθηκε η Χρυσούλα Κονσολίδου –Απότα..

Για την γυναίκα του Ντόρα Τσάτσου, πρωτοπόρο του σύγχρονου ελληνικού χορού, κόρη του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και ανιψιά του Νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη, μίλησε η κορυφαία Ελληνίδα χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη, η οποία μας αποκάλυψε ότι οφείλει την ενασχόλησή της με τον χορό στη Ντόρα Τσάτσου και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι σήμερα στη θέση της διευθύνει την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης!

..........................................................................................................................................................

Η εκδήλωση είχε γίνει στο Σπήλαιο Τριγώνου Ορεστιάδας,τον τόπο καταγωγής του παππού της Ευάγγελου Παπαδαμάκη. Από το ρεπορτάζ του "Βορέα"(τεύχος 51) τον Σεπτέμβριο 2009, πριν 15 χρόνια! Τη συνέντευξη της Αποστολία Παπαδαμάκη είχε κάνει στην Αθήνα η Μαρασσιώτισσα ποιήτρια και επιμελήτρια εκδόσεων Σταυρούλα Αρβανιτίδου! ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΥΨΗΛΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΟΥ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ!






 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου