Και ενώ η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή μετάβαση καθιστούν την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων όλο και λιγότερο ελκυστική και επικερδή διαδικασία, η διαφορά γίνεται όλο και πιο δυσεπίλυτη.
Η μελέτη αυτή επιδιώκει να συνεισφέρει τόσο στον ακαδημαϊκό διάλογο γύρω από τις διεθνείς σχέσεις και την ανάλυση εξωτερικής πολιτικής, όσο και σε αυτόν που αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Συνθέτοντας ορθολογική επιλογή και κονστρουκτιβισμό χτίζει ένα στιβαρό θεωρητικό επεξηγηματικό πλαίσιο ανάλυσης περιόδων σταθερότητας και αλλαγής εξωτερικής πολιτικής σε διακρατικές διενέξεις.
Ταυτόχρονα,
χρησιμοποιώντας ως μελέτη περίπτωσης την ελληνοτουρκική
διένεξη, επιθυμεί να συνεισφέρει με μια θεωρητικά
τεκμηριωμένη εξήγηση της περιόδου της ελληνοτουρκικής
προσέγγισης, 1999-2004, που αναδεικνύει με ψυχραιμία τους
μηχανισμούς λήψης αποφάσεων μέσα σε στενά κανονιστικά
πλαίσια, μακριά από κομματοκεντρικές αφηγήσεις και από
προκαταλήψεις για τον Άλλο.
Ο Φαίδωνας Ζάρας είναι πολιτικός επιστήμονας με ειδίκευση στις διεθνείς σχέσεις. Έχει αποφοιτήσει από τη σχολή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Πολιτική Οικονομία από το πανεπιστήμιο του Essex και διδακτορικό τίτλο στην Πολιτική Επιστήμη από το πανεπιστήμιο Queen Mary, University of London. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την εφαρμογή της θεωρίας της ορθολογικής επιλογής στα πεδία της εξωτερικής πολιτικής, των διεθνών σχέσεων και της θεσμικής αλλαγής. Έχει εργαστεί ως διδακτικό προσωπικό στο πανεπιστήμιο Queen Mary και στο Newham College του Λονδίνου, ενώ έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα στα peer reviewed journals Journal of Southeast European and Black Sea Studies και Turkish Studies.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου