Τρίτη 15 Απριλίου 2025
Αυτός είναι ο φυσικός, παραδοσιακός τρόπος για το βάψιμο των κόκκινων πασχαλινών αυγών!
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φτελιάς Γιάννης Μετρζανίδης είναι ένας αφοσιωμένος αυτοδιοικητικός στις υποθέσεις του χωριού του κι αυτό του το αναγνωρίζουν όλες οι πλευρές! Ένα από τα πολλά ενδιαφέροντα του Γιάννη Μερτζανίδη είναι τα βότανα της τοπικής χλωρίδας, όπως το ριζάρι που το γνωρίζουν πολύ καλά οι γυναίκες της υπαίθρου που το χρησιμοποιούν για το βάψιμο των πασχαλινών αυγών! Η χρήση του δεν περιοριζόταν μόνο στα της Πασχαλιάς αλλά ήταν η κατάλληλη βαφή για τα ρούχα. Το πιο χαρακτηριστικό όμως και ταυτισμένο και με τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Φτελιάς είναι η τσουμπρίκα! Δικαιωματικά η Φτελιά είναι και μπορεί να γίνει το χωριό της τσουμπρίκας! Το καλοκαίρι στις επετειακές εκδηλώσεις για το φευγιό και την εγκατάσταση των κατοίκων πριν 100 χρόνια(1925-2025) ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Μόσχοςς Πολυσίου, ο οποίος έχει κάνει και αναλύσεις στο Εργαστήριο Χημείας, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ερευνών και αναλύσεων του στη Φτελιά! Ο Γιάννης Μερτζανίδης έχει πρωτοστατήσει στην καλλιέργεια της και υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει ένα παραγωγικό σύμβολο της νέας εποχής στην ιστορία του χωριού με τους ιδιαίτερους δεσμούς των κατοίκων του με τον γενέθλιο τόπο!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου