Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Ο Σύλλογος Πενταλόφου Έβρου Εξωτερικού με έδρα τη Στουτγάρδη συμπλήρωσε 40 χρόνια(1979-2019) ζωής και δράσης


ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΥ ΕΒΡΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ. ΑΣ
Μάρτιος 2009
1979 - 2009.  30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες, φίλες και φίλοι του Συλλόγου Πενταλόφου Έβρου. Φέτος το 2009 γιορτάζουμε τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου μας στη Γερμανία. Όπως πολοί γνωρίζουμε, ο Σύλλογος μας έχει μια μακρά ιστορία στα πολιτιστικά δρόμενα στην περιοχή μας αλλά και στην Ελλάδα . Οι πρώτοι Πενταλοφίτες ματανάστες ξεκίνησαν για ένα καλήτερο μέλον το 1958,59 για το Βέλγιο.Το 1960 ξεκινά η οργανωμένη πλέον μετανάστευση για τη Γερμανία, όπου οι πατεράδες μας τότες μην αντέχοντας τη φτώχια και τη μηζέρια της απομονομένης περιοχή μας από την Ελληνική πολιτεία έφευγαν μαζικός αναζιτόντας μια καλήτερη τύχη στη τότε Δ.Γερμανία. Όπου οι περισσότεροι εγκαταστάθικαν μαζικά σε τρεις περιοχές, όπως, στην περιοχή της  Στουτγκάρδης, του Ροτβαίλ και του Μανχαϊμ, όπου ήταν και είναι βιομηχανικές περιοχές και προσέφεραν θέσεις εργασίας. Το 1978 προέκειψε το θέμα των ακτημόνων στο χωριό μας, από το οπίο εμάς στους διαμένοντες στο εξωτερικό μας είχανε εκτός σχεδίο, ήταν η αιτία και το πρώτο κίνητρο για την πρώτη μάζωξη των συγχωριανών μας για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο για την εποχή εκείνη, ένα κομμάτη Γης, (χωράφια). Μια που ο νούς μας ήταν τότες στο να επιστρέψουμε στην πατρίδα μας το συντομότερο δυνατόν. Ιδρύσαμε την Επιτροπή Ακτημόνων. Εκεί έγινε και η διαπίστωση ότι, μεμονομένα δεν μπορούμε να καταφέρουμε τίποτες, έτσι μας ήρθε η ιδέα για τη δημιουργία ενός συλλογικού οργάνου.  Και στις αρχές του 1979 ιδρύσαμε τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Πενταλόφου Έβρου Εξωτερικού, με έδρα την πόλη της Στουτγκάρδης και με πρώτο πρόεδρο τον Χάρη Δεληγιάννη. Ώς απότερο σκοπό είχε και έχει τη διατήρησει και προώθηση της παράδοσης μας, τα ήθη και έθιμα, όπως και τον πολιτισμό της ιδιαίτερης Πατρίδας μας της Θράκης. Επίσης τη σύσφιξει, και τη διατήρηση των σχέσεων μεταξή μας  και την προώθηση  διαφόρων προβλημάτων μας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, σήμερα τους  χορούς μας,  όπως ο Στέργιος, η Μπαϊντούσκα και άλλα θρακιώτικα σουξέ, τα χορεύουν σε όλη την Ελλάδα αλλά και πολοί φίλοι μας Γερμανοί.

Το παράδειγμα των Πενταλοφιτών το ακολούθισαν πολοί μετανάστες από χωριά του Έβρου αλλά και άλων περιοχών, όπως Κοζανιτών, Δράμας κ.α.  Στις 01 Ιουλίου 1979 ψηφίσαμε το πρώτο Καταστατικό και στις 27 Σεπτεμβρίου 1979 κάναμε την πρώτη μας χωρευτική  εκδήλωση, όπου παρουσιάσαμε για πρώτη φορά στη Γερμανία Θρακιώτικους χωρούς με Θρακιώτικες φορεσιές, με μεγάλη επιτυχία στο Χεντέλφινγεν της Στουτγκάρδης. Και τις συνεχείζουμε με μεγάλες επιτυχίες αυτού του ίδους των εκδηλώσεων μέχρι και στις ημέρες μας.                                                          Το 1981 ο Συλλογος μας πρωτοστατεί για τη ίδρυσει της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων της τότες Δ.Γερμανίας με έδρα τη Στουτγκάρδη.Που με μεγάλους κόπους μετά από 6  χρόνια το 1987 έγινε η αναγνώρισή της από το Γερμανικό Προτωδικίο.                                                                                               Στη δεκαετία του 80, ο Σύλλογος μας έχει να επιδείξει μεγάλη δραστηριότητα στο χώρο της Γερμανίας, όπως τη διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με τις Κοινότητες του  Frittlingen  και του Wellendingen και με τους εκεί Γερμανικούς πολιτιστικούς συλλόγους. Ανταλλαγές επισκέψεων στον Πεντάλοφο και στη Γερμανία, διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξή της ομάδας του Πεντάλοφου και του Frittlingen. Αλλά και στην πόλη του Μανχάϊμ, με την εκεί επιτροπή του Συλλόγου μας διοργανώσαμε εκδηλώσεις με μεγάλη επιτυχία. Στη διάρκια του χρόνου διοργανώσαμε πολλές εκδρομές σε πόλεις της Ευρώπης, αλλά και μέσα στο χώρο της Γερμανίας.
Το 1988 ο Σύλλογος μας είχε πολύ καλή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση του Νομού Έβρου. Σε συνεργασία με την τότε Κοινότητα μας επιδιώξαμε την αδελφοποίηση των δύο κοινοτήτων, μεταξί της κοινότητας Πενταλόφου και του Φρίτλινγεν, αλλά η προσπάθεια αυτή απέτυχε, λόγο την μη κατανώηση των μελλών μας για το σκοπό αυτό. Αλλά η ιδέα αυτή ευδοκίμησε στη συνέχια, όπου σήμερα ο Δήμος Τριγώνου έχει πετύχη την αδελφοποίηση του με την κοινότητα του Γκεμπρεκχαιμ.
Αλλά και στην ιδιαίτερη πατρίδα μας και συγκεκριμένα στο χωριό μας τον Πεντάλοφο Έβρου ο Σύλλογος μας έχει να επιδείξει μεγάλη δράση, όπου με τη συνεργασία του τότε Πνευματικού Συλλόγου Νέων Πενταλόφου, διοργανώσαμε μεγάλης έμβλιας πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως πολοί από εμάς θα τις θυμούνται για πολλά χρόνια. Όπως την εκδήλωση με την Δήμητρα Γαλάνη, τη Γλυκερία, το Γιώργο Νταλάρα, το Χρόνη Αηδονίδη και πολλούς άλλους καλιτέχνες την εποχή εκείνη, χωρίς βέβαια τη βοήθεια από  την Ελληνική πολιτεία αλλά και από κανένα άλλο κρατικό φορέα.
Αλλά οι προσπάθιες αυτές δεν πήγαν χαμένες, ήταν το κίνητρο και το ερέθισμα για τις παραπέρα εκδηλώσεις στην περιοχή μας που διοργανώνονται ως τις ημέρες μας, όπως είναι οι εκδηλώσεις του Άρδα.
 Στις αρχές της δεκαετίας του 90, ήρθε από το Θρακικό μεταναστευτικό κίνημα της Γερμανίας, η ιδέα για την διοργάνωση και τη διαξαγωγή του πρώτου Παγκοσμίου Συνέδριο των απανταχού Θρακών, όπου πραγματοποιήθικαι από τις 21 μέχρι 24 Οκτωβρίου 1993 στην πόλη της Ξάνθης, όπου συμμετίχε και ο Σύλλογος μας, όπως και στα επόμενα Συνέδρια με προβληματισμούς και εισηγήσεις, για θέματα που μας αφορούν εδώ στη χώρα διαμονής μας, αλλά και  στην ιδιαίτερη πατρίδα μας τη Θράκη. Όπως  είναι τα μεταναστευτικά προβλήματα και η συνδικαλιστική δράση του Ελληνισμού στο χώρο της Γερμανίας, προβλήματα που αφορούν την ιδιαίτερη πατρήδα μας τη Θράκη. Προσπαθόντας σε συνεργασία  με άλλος φοροίς και  μέσα από αναγνωρισμένο πλέον όργανο του απόδημου Ελληνισμού, το ΣΑΕ, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, όπου ο Σύλλογος μας έχει πολύ καλή συνεργασία από την ίδρυση του.
Με το πέρασμα του χρόνου και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μία κάμψη του Ελληνικού μαζικού κινήματος στο χώρο της Γερμανίας σε όλους τους τομείς, έτσι το κακό αυτό πέρασε και στο Σύλλογος μας, υπάρχει μία αδιαφορία από πολούς συγχωριανούς για την αδρανοποίηση τους από το Σύλλογο μας, όπου έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρινση και την αποξένωσή τους από την παράδοση, αλλά και από τις μεταξή τους σχέσεις.
Αλλά αυτό δεν κλόνισε μια ομάδα νέων που  αποτελείτε από παιδιά της δεύτερης και τρίτης γενιάς να αναλάβουν τα ηνία του Συλλόγου και να συνεχίσουν την πολιτιστική μας παράδοση  και της κληρονομιάς μας και τη διαφύλαξη της για τα επόμενα χρόνια εδώ στη χώρα της μόνημης πλέον διαμονής μας. Η εκδήλωση που πραγμετοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου 2009, με τη συμμετοχή πολλών νέων με τα χορευτικά μας, είναι η ένδειξη ότι, ο Σύλλογος μας δεν έχει ημερομηνία λήξης.
Χάρης Δεληγιάννης
Στουτγκάρδη 22 Μαρτίου 2009
....................................................................................................................
Ο Σύλλογος Πενταλόφου Έβρου Εξωτερικού με έδρα την Στουτγάρδη Γερμανίας, συμπληρώνει φέτος τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του.

Σάββατο στις 21 Μαρτίου διοργάνωσε χορευτική εκδήλωση με χορευτικά συγκροτήματα και με θρακιώτικη μουσική και την Κυριακή στις 22 Μαρτίου εκδήλωση για τα 30 χρόνια Ιστορίας του Συλλόγου.
Τις εκδηλώσεις αυτές τίμησαν με την παρουσία τους ο Έπαρχος βορείου Έβρου κύριος Πολυχρόνης Αντωνιάδης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης κύριος Κωνσταντίνος Σισμανίδης.
Η πρόεδρος του συλλόγου Ιωάννα Ζικίδου από την Τρίτη γενιά των Ελλήνων στη Γερμανία, τίμησε με αναμνηστικά τον απερχόμενο πρόεδρο και ιδρυτή του Συλλόγου κύριο Δεληγιάννη Χάρη, τον Έπαρχο κ. Αντωνιάδη, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Θρακών κ. Σισμανίδη.
........................................................................................................................
Η ανταπόκριση των φίλων μας Πενταλοφιτών από τη Στουτγάρδη δημοσιεύτηκε στον "Βορέα"(τεύχος 46, Απρίλιος 2009) και αφορούσε την εκδήλωση τους για τα 30 χρόνια(1979-2009).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου