Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Πως γράφτηκε στην ελληνική ταβέρνα "DER GRIECHE" στην Καρλσρούη ένα κομμάτι σύγχρονης γερμανικής ιστορίας με το πάρτι για την ίδρυση του κόμματος των Πρασίνων










Πριν οχτώ χρόνια κυκλοφόρησε από τον έγκριτο γερμανικό εκδοτικό οίκο Fischer το βιβλίο του ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφου Αλέξανδρου Στεφανίδη, που μέσα από την ιστορία της ελληνικής ταβέρνας DER GRIECHE μας παρουσιάζει όχι μόνο τη μεταναστευτική εμπειρία και επιχειρηματική δράση του πατέρα του Χριστόφορου Στεφανίδη και της οικογένειας του όλης αλλά μας παραδίδει ατόφια κομμάτια σύγχρονης γερμανικής ιστορίας! Ο ίδιος ως πεντάχρονος αυτόπτης μάρτυρας θυμάται και αναπλάθει τις εικόνες που αποτύπωσε με τα μάτια εκείνη τη βραδιά της 13ης προς τη 14η Ιανουαρίου 1980, πριν σαράντα χρόνια, στον “ZORBAS”, παρακολουθούσε εντυπωσιασμένο  τους μακρυμάλληδες με τα γυαλιά και τα μεγάλα μάλλινα πουλόβερ να γιορτάζουν την ίδρυση του κόμματος των «Πρασίνων»(“DIE GRUENEN”), που στα χρόνια που θα ακολουθούσαν θα συνέβαλε στην αλλαγή του γερμανικού πολιτικού τοπίου και θα αναδείκνυε σε πρώτη προτεραιότητα του τα θέμα της περιβαλλοντικής και μεταναστευτικής πολιτικής. Μπροστά του όλοι οι σταρ της εποχής εκείνης της γερμανική και παγκόσμιας οικολογικής και πολιτικής σκηνής, η Petra Kelly(που συντάραξε με τον τρόπο «φυγής» της με το σύντροφο της Gert Bastian),Jutta Ditfurth, Joschka Fischer, Juergen Trittin,κ.ά. Χαρακτηριστικά τα αποσπάσματα από τις σελίδες του βιβλίου του Αλέξανδρου Στεφανίδη, από την 108η ως τη 115η, όπου μας περιγράφει και μας παραδίδει ένα τεκμήριο εποχής για το πάρτι ίδρυσης ενός νέου πολιτικού φορέα, που είχε πει σε μια συνέντευξη του το «τρομερό και φοβερό παιδί του Μάη του 1968, ο κόκκινος Ντάνι_Ντανιέλ Κον-Μπεντιτ)», «ένα κόμμα στον απόηχο του Μάη του ‘68». Που άλλαξε με την εμφάνιση του πολλά στο γερμανικό πολιτικό τοπίο κι ενδεχόμενα να επωμιστεί πολύ περισσότερα στα αμέσως επόμενα χρόνια!
Στο βιβλίο του Αλέξανδρου Στεφανίδη,που είναι καταξιωμένος συντάκτης στο Magazino της έγκριτης “Sued Deutsche Zeitung”, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Fischer, έναν γερμανικό εκδοτικό οίκο παγκόσμιας εμβέλειας, το 2011, πριν 9 χρόνια, και είναι μια καταγραφή της πορείας ενσωμάτωσης όχι μόνο της οικογένειας του αλλά όλων των Ελλήνων μεταναστών. Κι αυτό είναι το δυνατό χαρακτηριστικό του αλλά και η συνεισφορά στην κατανόηση του μεταναστευτικού φαινομένου στη γερμανική κοινωνία. Ο ιδιαίτερος συνδυασμός της μαεστρίας του λόγου του και της βιωματικής σχέσης του με τη μετανάστευση από τώρα, κατά την άποψη μου το έχουν καταστήσει ένα κλασικό βιβλίο για το είδος και την εποχή του. Γίνεται ένα λογοτεχνικό και κοινωνιολογικό εργαλείο για την ερμηνεία μιας εποχής 60 ετών(1960-2020) για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων σε μια κρίσιμη περίοδο για τη γερμανική κοινωνία και πολιτική, που βρίσκεται σε μια βαθιά κρίση και λόγω του μεταναστευτικού φαινομένου και προβλήματος!
Σταύρος Παπαθανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου