Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Έφυγε πλήρης ημερών, σε ηλικία 102 ετών,ο αρτοποιός Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.ο τελευταίος Ορεστιαδίτης που είχε γεννηθεί στο Κάραγατς,πριν τον ξεριζωμό του Θρακικού Ελληνισμού της Ανατολικής Θράκης!

ΦΟΥΡΝΑΡΗΔΕΣ. Αν και πολλές νοικοκυρές ζύμωναν και έψηναν μόνες τους το ψωμί της οικογένειας τους. Όσοι δεν είχαν φούρνο στο σπίτι, έστελναν το ζυμωτά τους να τα ψήσει ο φούρναρης της γειτονιάς. Το σύνηθες ψωμί «χάσκο εκμεγι»

Για να αυξήσουν τις δουλειές τους οι φουρνάρηδες πρόσφεραν ευκολίες στις νοικοκυρές έστελναν τους σιμιτζήδες με έτοιμα ψωμιά στα σπίτια καιτ α πωλούσαν. Οι νοικοκυρές πολλές φορές έψηναν τα φαγητά τους. (Μπελεντιέ Τσαουσου)

 

 


Δημοτική Αστυνομία ζυγίζει τα ψωμιά για εξακρίβωση του βάρους τους, και ελέγχει την σωστή ποιότητα στα ψωμιά.

 

Φωτογραφία από τις 14 1957,πριν 65 χρόνια!

Φούρνος της κ. Άννας. Ο κυρ Κώστας Παπαδόπουλος σε ώρα εργασίας.

......................................................................................................................................................

Από το αφιέρωμα ρου Δημήτρη Γκεντσίδη στους φουρνάρηδες της Αδριανούπολης και της Νέας Ορεστιάδας στον "ΒΟΡΕΑ"(τεύχος 24) το 2007




, πριν 15 χρόνια! 

Ήταν ο τελευταίος Ορεστιαδίτης που είχε γεννηθεί στο Κάραγατς! Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα,2 Ιανουαρίου,στις 12 το μεσημέρι,στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων!

Τα θερμά συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του! 

Καλό παράδεισο κυρ-Κώστα!

 

1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστούμε πολύ, για το άρθρο με αφιέρωση στον πατέρα μας.
    Ναι, ήταν ο τελευταίος Καραγατσιανός της Ορεστιάδας! Πάντα ευγενικός και καλοσυνάτος! Ένας κύριος!
    Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή