Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Φίλιππος Δραγούμης:Και να μην δεσμεύσουν περιβαλλοντικούς πόρους για αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά. Οι περιβαλλοντικοί πόροι ας πάνε μόνο για ανασύσταση πλημμυρικών πεδίων, λεκάνες ανάσχεσης και άλλα παρόμοια έργα που συμμαχούν δεν πολεμούν την φύση - προς όφελός μας, φυσικά.

Θα σας πω τι λεει ο αγαπητος φιλος Costas Papaconstantinou , που ειναι απο τους λιγους ανθρωπους που κατανοουν πως δουλευει το φυσικο περιβαλλον και ποια ειναι η αλληλεξαρτηση μας μ αυτο: ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ όχι ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Η δικαιολογημένη απελπισία που έχει κυριεύσει τους κατοίκους της Θεσσαλίας οφείλεται σε δικά μας λάθη - όχι της φύσης.

Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, η φύση έκανε τη δουλειά της και έδωσε στο θεσσαλικό οικοσύστημα μια βαθιά, πολύ βαθιά ανάσα. Εκατομμύρια τόνοι νέου χώματος και θρεπτικών υλικών έχουν στρωθεί πάνω στην εξαντλημένη γη. Άσχετα από το εάν η υφή τους δεν βολέψει για 1-2 χρόνια, μέσο- και μακροπρόθεσμα αυτό είναι χρυσάφι για την παραγωγή. Όσο για τον υδροφόρο ορίζοντα - που είχε πέσει κατά εκατοντάδες μέτρα- αυτός και αν πήρε μια πολύ γερή τροφοδότηση (ίσως αρκετές δεκάδες μέτρα).

Αν αυτή η φυσική διεργασία είναι για εμάς καταστροφή, εμείς φταίμε. Ας μην εκμεταλλευτούν, λοιπόν, τον ανθρώπινο πόνο για νέο πόλεμο κατά της φύσης.

Και να μην δεσμεύσουν περιβαλλοντικούς πόρους για αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά. Οι περιβαλλοντικοί πόροι ας πάνε μόνο για ανασύσταση πλημμυρικών πεδίων, λεκάνες ανάσχεσης και άλλα παρόμοια έργα που συμμαχούν δεν πολεμούν την φύση - προς όφελός μας, φυσικά.

 Όλη η γη που σήμερα καλλιεργούμε έχει σχηματισθεί από κατεβασιές ποταμών.\

................................................................................................................................................................

Η φωτογραφία του Φίλιππου Δραγούμη είναι από την ομιλία του για το φαινόμενο της μετανάστευσης στο συνεδριακό κέντρο του Παραδοσιακού Μύλου Πετρωτών Τριγώνου το 2009,πριν 14 χρόνια!



 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου