Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΙΜΙΓΑΣ:"ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΤΟΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΣ''


 
 
 
 
 
Άκουσα ότι εισάγεται Νομοσχέδιο για την ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και της Περιφέρειας ΑΜΘ και χάρηκα πολύ. Επί τέλους σκέφτηκα. Μια ζωή ασχολούνται με τον τόπο μας αφού πρώτα προκύψει πρόβλημα. Τώρα κάτι πάνε να προλάβουν. Διαβάζω περιχαρής το Νομοσχέδιο και βλέπω ότι μεταξύ των άλλων καταργούνται τρία τμήματα της Σχολής Κλασσικών και ανθρωπιστικών Σπουδών στην Κομοτηνή και στη θέση της δημιουργείται μία μονοτμηματική Σχολή. Όπως πληροφορήθηκα τα τρία υπό κατάργηση Τμήματα συγκέντρωναν, πριν από τον COVID και πριν επιτραπούν οι σωρηδόν μεταγραφές όπου βόλευαν τους ψηφοφόρους γονείς, περίπου 500 εισακτέους. Η νέα Σχολή δεν νομίζω ότι θα εισάγει περισσότερους από 150 με ότι αυτό σημαίνει. Βέβαια για την Κομοτηνή προβλέπεται η ίδρυση Τμήματος Εργοθεραπείας στην ΣΕΦΑΑ αγνώστου αριθμού εισακτέων. Ήδη στη σελίδα της διαβούλευσης υπάρχουν δεκάδες αναρτήσεις που λένε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Σύλλογο Εργοθεραπείας το επάγγελμα πρέπει να αφορά σχολή επιστημών υγείας και όχι κάποιο άλλο. Δεν ξέρω αν έχουν δίκιο αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω και το ενδεχόμενο το νέο τμήμα να ακολουθήσει το δρόμο του Τμήματος Νοσηλευτικής του Διδυμοτείχου που κατέληξε στην Αλεξανδρούπολη.
Η αναβάθμιση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου περιλαμβάνει και την ένταξη σ’ αυτό των σχολών του πρώην ΤΕΙ Καβάλας με αλλαγές ονομάτων. Η Ανατολική Μακεδονία μάλλον θα έπρεπε να χαίρεται με την εξέλιξη αυτή γιατί η αποκοπή τους από το βαρύγδουπο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος που δεν ήταν τίποτε άλλο από την μετονομασία του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης μάλλον αναβαθμίζει τα τμήματα. Βέβαια πολλοί εσωστρεφείς ανατολικομακεδόνες πιστεύουν ότι ακόμη βρίσκονται υπό Θρακική κατοχή γενικώς, πράγμα για το οποίο βεβαίως κάνουν λάθος. Η Ανατολική Μακεδονία είχε ένα από τα καλύτερα ΤΕΙ το οποίο τώρα δικαίως εντάσσεται σε ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο και προφανώς αναβαθμίζεται.
Στα άλλα σπουδαία του Νομοσχεδίου περιλαμβάνεται η μεταφορά της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου στην Αλεξανδρούπολη που σημαίνει τουλάχιστον συν 150 φοιτητές/φοιτήτριες και η ίδρυση ακόμη μιας σχολής Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο από την οποία είναι βέβαιο ότι δεν θα μείνει ούτε το ένα πέμπτο των εισακτέων, μιας και με τον ισχύοντα Νόμο πολλοί θα πετύχουν μεταγραφή ή θα εγγραφούν στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου και στα Κολλέγια της Χώρας μου που σε λίγο θα παρέχουν με το αζημίωτο και πανεπιστημιακούς τίτλους.
Το έχω πει κατ’ επανάληψιν: Το Πανεπιστήμιό μας θα επιζήσει όταν:
1. Θα παρέχει υψηλού επιπέδου σπουδές που οι φοιτητές θα θέλουν να έχουν έναν ισχυρό τίτλο Σπουδών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να στηριχτεί παντοιοτρόπως το επιστημονικό και ερευνητικό έργο
2. Θα πρέπει να ιδρυθούν σχολές από τις οποίες δεν θα μπορούν να γίνουν μεταγραφές γιατί θα είναι οι μοναδικές στη χώρα. Σαν τέτοια σχολή είχα προτείνει στο παρελθόν σχολή ανατολικών γλωσσών (κινέζικα, Ιαπωνικά, κορεάτικα, Ινδικά) καθώς και σχολές υψηλής Τεχνολογίας.
3. Να βελτιωθούν οι μεταφορές και να μειωθεί το κόστος μετακίνησης, όπως για παράδειγμα η επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου και η επιδότηση των ΚΤΕΛ για φοιτητές και διδακτικό προσωπικό.
4. Να δοθούν κίνητρα για την μόνιμη διαμονή του εκπαιδευτικού προσωπικού στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Διαφορετικά εκείνο που εγώ διαβάζω από το Νομοσχέδιο αλλά και την διαβούλευση είναι ότι το μόνο που θα γίνει είναι η μείωση των φοιτητών στην Κομοτηνή και μόνο τουλάχιστον κατά 250 άτομα. Και αυτό σίγουρα δεν είναι ενίσχυση του Πανεπιστημίου και της Περιφέρειας. Ας δούνε επί τέλους τι συμβαίνει στη Θράκη και ιδιαίτερα στη Ροδόπη.
Υ.Γ. Ένα βασικό επιχείρημα που επικαλείται η κυβέρνηση είναι ο μικρός αριθμός αυτών που τελικά εγγράφονται στα υπό συγχώνευση Τμήματα της Κομοτηνής. Για την ιστορία να πούμε ότι στο ιστορικό του Ιονίου πέρυσι εγγράφηκαν 9 φοιτητές και στου Αιγαίου 15. Προφανώς εκεί δεν υπήρχε λόγος «ενίσχυσης»!!!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου