Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

«Μας συνδέουν ισχυροί ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί με την Περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια της Ιταλίας», είπε στην αντιφώνηση της στον αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τοπίου Μάουρο Φελικόρι η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Οικονομικών και Εθελοντισμού Φανή Μπαχαρίδου!







\

Αυτά υπογράμμισε η κ.Μπαχαρίδου, η οποία στη γειτονική χώρα και περιφέρεια στο Ριτσιόνε της Περιφέρειας της Εμιλια Ρομάνια για την επέτειο της Μάχης Απελευθέρωσης του Ρίμινι,που είναι ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΡΟΣΗΜΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ! Μια επίσκεψη που έγινε για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ,80 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ! Γι αυτόν ακριβώς το λόγο η 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία(ΕΟΤ), που είχε καθοριστικό ρόλο τις πολεμικές επιχειρήσεις, μετονομάστηκε σε ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ «ΡΙΜΙΝΙ» και ως γνωστόν εδρεύει στην ΚαβύληΟρεστιάδας.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με επικεφαλής τον περιφερειάρχη μας Χριστόδουλο Τοψίδη διακηρυγμένη προτεραιότητα μας είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση του ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος της! Κι αυτό υπογραμμίσαμε με τον πλέον εμφατικό τρόπο με την παρουσία μας στο Ριτσιόνε, όπου βρίσκεται το Μνημείο Πεσόντων της Μάχης Απελευθέρωσης από τους συμμάχους! Ήταν ένα από τα πολλά και σημαντικά βήματα που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε στο πλαίσιο της πολιτιστικής και τουριστικής στρατηγικής μας με δράσεις και πρωτοβουλίες διεθνών προδιαγραφών και υψηλού και πολλαπλού συμβολισμού!

Και δεν είναι μόνο το Ρίμινι με το οποίο έχουμε την τόσο ισχυρή, ιστορική και πολιτιστική σύνδεση. Υπάρχει και η Ραβέννα η άλλοτε πρωτεύουσα του Βυζαντινού Εξαρχάτου, όπου στην εκκλησία του Αγίου Βιταλίου διασώζονται ψηφιδωτά με το πλέον χαρακτηριστικό του να είναι η παράσταση της ακολουθίας του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, που έχει δίπλα του έναν από τους πιο φημισμένους στην παγκόσμια ιστορία στρατηλάτες τον Φλάβιο Βελισσάριο! Σύμφωνα με πολλούς μελετητές φέρεται να έχει γεννηθεί στο Τζερνομιάνου, στο σημερινό Ορμένιο Τριγώνου Ορεστιάδας, όπου δραστηριοποιείται εδώ και λίγο καιρό ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ».Το Ρίμινι ακόμη συνδέεται με το Δεσποτάτο του Μυστρά, το οποίο ήταν η τελευταία αναλαμπή του Βυζαντίου, όταν δεσπότες του έγιναν οι γιοι του αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ’ Καντακουζηνού με το εντυπωσιακό πυργόκαστρο του στο Πύθιο Διδυμοτείχου.

Επιπρόσθετα στα ονομαστά πανεπιστήμια της Μόντενα και της Μπολόνια έχουν σπουδάσει εκατοντάδες συμπατριώτες και συμπατριώτισσες μας και στα  χρόνια των σπουδών, της δράσης και της απασχόλησης τους υπήρξαν και είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές και ζωντανές γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας μας με μια περιφέρεια που βρίσκεται στην καρδιά της παγκόσμιας πολιτιστικής και τουριστικής βιομηχανίας.

Στόχος μας είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης να καταστεί ένας ορατός και αναγνωρίσιμος προορισμός και προς αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιήσουμε κάθε θεσμική ανταλλαγή στον άμεσο βαλκανικό και διεθνή περίγυρο μας. Γι αυτό προσέφερα στον αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τοπίου της Περιφέρειας της Εμίλια Ρομάνια το αγαλματίδιο της Νίκης της Σαμοθράκης, που είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού, η αξιοποίηση του οποίου θα μπορούσε να συνιστά μια ολοκληρωμένη πολιτιστική και τουριστική στρατηγική.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης διαθέτει παγκόσμια πρότυπα και σύμβολα, τα οποία αποτελούν έναν τεράστιο και ανεκμετάλλευτο αναπτυξιακό, οικονομικό και πολιτιστικό πόρο.ΘΑ ΣΑΣ ΕΚΠΛΗΞΟΥΜΕ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΜΕ ΤΟ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ ΑΠΟΘΕΜΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΑΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου